Suora

 • Urheilustudio 23.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Urheilustudio 23.2.
 • Urheilustudio 23.2.
 • Ampumahiihdon MM: Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Naisten yhteislähtö, Anterselva
 • Urheilustudio 23.2.
 • Hiihdon MC: Ski Tour, miesten 30 km, Trondheim
 • Ski Tour, miesten 30 km, Trondheim
 • Urheilustudio 23.2.
 • Miesten yhteislähtö, Anterselva

Maailman paras korkeushyppääjä paastoaa kilpailukaudella

Maailmantilaston jaetulla ykkössijalla oleva Mutaz Essa Barshim paastosi viime vuonna ennen Moskovan MM-kisojakin. Tänään Timanttiliigassa uutta ME:tä yrittävä huippu-urheilija on kuitenkin tällä kaudella päättänyt siirtää osan Ramadanista syksylle.

urheilu
Mutaz Essa Barshim
Mutaz Essa Barshim tavoittelee Timanttiliigassa uutta maailmanennätystä.EPA

Korkeushypyn maailmantilaston jaetulla ykkössijalla oleva Qatarin Mutaz Essa Barshim on muslimi, mutta uskonnon sääntöjen noudattaminen kesken kilpailukautta ei ole helppoa.

Ramadan, johon sisältyy kuukauden kestävä paasto, ajoittuu kovimman kilpailukauden keskelle. Paaston aikana muslimit syövät ja juovat vain auringonlaskun ja aamuhämärän välillä. Tällä kaudella Barshim on päättänyt paastota vain muutaman päivän ja siirtää lopun paastosta syksylle.

- En paastoa tällä hetkellä. Se ei ole aina mahdollista, ja on sallittua paastota myöhemminkin. Paastoan kyllä, mutta voin vaihtaa ajankohdan, sen ei tarvitse olla Ramadan aikaan. Todennäköisesti paastoan lokakuussa kun kilpailukausi on ohi, Barshim kertoi Yle Urheilulle.

Viime vuonna Barshim paastosi lähes koko Ramadan ajan, vaikka hän harjoitteli joka päivä muun muassa Moskovan MM-kisoihin.

- Ramadan aikaan harjoittelen aamuisin ja tykkään aamuisin harjoittelusta muutenkin, olen aamuihminen. Herään aina seitsemältä, vaikka minulla ei olisi mitään tekemistä. Viime vuoden kilpailukaudella paastosin kaikkina muina päivinä, mutta päivää ennen kilpailua ja kilpailupäivänä en.

Tällä kaudella ennätyksensä ja Aasian ennätyksen 2.42 hypännyt 23-vuotias Barshim ja Ukrainan Bohdan Bondarenko ovat yrittäneet korkeushypyn maailmanennätystä monta kertaa tänä vuonna. He jakavat kaikkien aikojen tilaston toisen sijan. Perjantaina Monacon Timanttiliigassa he käyvät uudelleen ME:n kimppuun.

- Olen onnellinen hypättyäni Aasian ennätyksen. Tiedän kyllä pystyväni parempaan tällä kaudella. ME-tulos perjantaina riippuu vain siitä, mikä fiilis kilpailussa on. Se on mahdollista, jos me kaikki puskemme toisiamme korkeammalle.

- En halua yrittää ME-tulosta vain juostakseni läpi. Haluan yrittää sitä vain kun minulla on mahdollisuus hyviin yrityksiin. En halua ajatella, että osun vain rimaan ja tulen alas. Viime kilpailuissa juoksin rimalle huonosti. Minun pitää keskittyä juoksemaan paremmin, vain siten minulla on mahdollisuus maailmanennätykseen.

Barshim harjoittelee tällä hetkellä Ruotsissa ja Puolassa.

- Harjoittelen paljon ruotsissa ja pidän siitä. Malmössä on hyvä sää ja arabialaista ruokaa on kaikkialla. Rakastan arabialaista ruokaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat