Viisi uutta jäsentä pesäpallon kunniagalleriaan

Pesäpallon kunniagalleria avattiin osana lajin 90-vuotisjuhlallisuuksia Jyväskylässä kesäkuussa 2012. Ensimmäisessä aallossa arvokkaan huomionosoituksen sai 20 ansioitunutta toimijaa sekä pelillisillä että kentän ulkopuolisilla ansioilla.

Pesäpallon kunniagalleria Kuva: Tomi Hänninen

Lauantaina gallerian ovet avautuivat viidelle uudelle pesäpallolegendalle.

Ilpo Kytösalmi valittiin vuoden pesäpalloilijaksi 1971 ja parhaaksi lukkariksi 1970. Imatran Pallo-Veikkojen kasvatti pelasi urallaan 13 Itä-Länsi-ottelua. Kytösalmesta tuli ensimmäinen pesäpalloilija, joka rikkoi maagisen 1900 pesispörssipisteen rajan. Monipuolinen urheilija voitti 21 vuoden pääsarjakautensa aikana kaksi Suomen mestaruutta 1977-78.

Pekka Peltomäki on 13 Itä-Lännellään ja 14 Liitto-Lehdistöllään yksi pesäpallon kaikkien aikojen arvo-ottelijoista. Alajärven Ankkureiden kasvatti valittiin vuoden pesäpalloilijaksi 1978 ja kolmesti vuoden pelinjohtajaksi. Pelaajana mestaruus jäi unelmaksi, mutta viuhkan varressa kultajuhlat toteutuivat kahdesti 1988–89.

Tuula Salonen keskeytti uransa kausiksi 1966 ja 1968-70 perheenlisäyksen vuoksi, mutta palasi takaisin voittaen Työväen Maila-Poikien joukkueessa vielä kaksi mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa. Kolminkertainen vuoden pesäpalloilija kruunattiin urallaan kahdesti etenijä- ja kerran lyöjäkuningattareksi. Yhdeksän Itä-Lännen tähtipelaaja voitti 11 pääsarjakautensa aikana 10 SM-mitalia.

Seppo Uusi-Oukari on yksi Kankaanpään Mailan seuraikoneista. ”Batu” oli nostamassa kasvattajaseuraansa mestaruussarjaan ja pelasi sen riveissä koko 16-vuotisen pääsarjauransa ajan. Vasurikotiuttajan kierteet purivat ennätyksellisesti, kun Uusi-Oukari voitti lyöjäkuninkuuden kuudesti peräjälkeen 1971-76. Vuoden pesäpalloilija 1976 pelasi urallaan seitsemän Itä-Länttä ja yhdeksän Liitto-Lehdistöä.

Olli Veijola (1906-57) herätti jo nuorena huomiota taidoillaan ja taktisella oivaltavuudellaan. Ensimmäisen viidestä Suomen mestaruudestaan Veijola voitti Lahden Suojeluskunnan joukkueessa 1925. Monipuolisella urheiluvaikuttajalla on meriittejä mm. seitsemän Itä-Länsi-ottelun pesäpalloilijana, Suomen suunnistusurheilun uranuurtajana ja vuoden 1941 Suomi-Ruotsi maaottelumarssin marssipäällikkönä.