Kommentti: Uudet tähdet tuikkivat pesistaivaalla

Nuoret pesislupaukset esittivät ennakkoluulotonta ja rohkeaa peliä arvo-otteludebyytissään, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Janette Lepistö kuului naisten Itä-Lännen parhaimmistoon. Kuva: Tomi Hänninen

SEINÄJOKI. Naisten 53. Itä-Länsi-ottelu muistetaan varmasti Lännen jatkuneesta ylivoimasta, mutta myös uusien tähtien syttymisestä. Viime vuoden arvo-ottelupelaajista peräti kymmenen lopetti uransa kauden päätteeksi ja tämän kesän Itä-Lännessä oli huimat 13 ensikertalaista.

Alkusyksyisin on tavattu nähdä useampiakin comebackeja. Todennäköisesti niitä on luvassa tänäkin vuonna.

Nopeasti ajateltuna yhtälö kuulostaisi huippusuoritusten korvaamisella nuoruuden innolla, mutta mitä vielä. Eritoten joukosta erottuivat Janette Lepistö ja Noora Patrikainen, jotka olisivat voineet ikänsä puolesta pelata vielä aamupäivän runsasyleisöisessä B-tyttöjen ottelussa.

Lepistö on lyönyt heti debyyttikaudellaan läpi hallitsevan mestarin lyöjäjokerina ja astunut hyvin Tanja Vehniäisen jättämiin isoihin saappaisiin. Lauantain ottelussa hän löi puolet joukkueensa juoksuista, mutta ei valintaraadin mielestä kelvannut palkittuihin.

Kirittärien lukkari Patrikainen puolestaan kilpaili lautasen äärellä tasapäin Vuoden lukkarin Jenna Kammi-Rahnaston, joka pelasi muuten myös ensimmäistä kertaa naisten Itä-Lännessä 24-vuotiaana. Vasta 17-vuotias Patrikainen nousi Niina Härkösen valitettavan poissaolon takia yllättäen naisten joukkueeseen, mutta se ei nuoren lupauksen otteissa näkynyt.

Toki kokeneet ja tututkin tähdet tuikkivat kirkkaina, kun esimerkiksi Carita Toiviainen palkittiin seitsemännessä arvo-ottelussaan kentän parhaana. Naispesiksessä on kuitenkin selvästi menossa tietynasteinen sukupolvenvaihdos. Itä-Länsi-ottelun keski-ikä oli varmasti yksi kaikkien aikojen matalimmista, mutta ensikertalaiset eivät jääneet mitenkään kokeneempien varjoon vaan nimenomaan loistivat parrasvaloissa.

Täytyy toki muistaa, että näytösottelusta on vielä pitkä matka syksyn ratkaisupeleihin, joissa oikeat voittajat punnitaan. Ainakin Itä-Lännen perusteella sinne on kuitenkin tarjolla tukku uusia ratkaisijoita.

Toki niitä aikaisempiakaan ei kannata jättää pois laskuista, sillä alkusyksyisin on tavattu nähdä useampiakin comebackeja. Todennäköisesti niitä on luvassa tänäkin vuonna.