1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kari Vepsä valloittaa lännenratsastuksessa - "Kaikki, mikä laulaen on tullut, niin tänne se on mennyt

Paremmin muusikkona tunnettu Kari Vepsä kuuluu lännenratsastuksen - reiningin - Suomen maajoukkueryhmään.

Kari Vepsä
Katso Urheiluruudun juttu kuvaa klikkaamalla.

Ratsastuksen maailmanmestaruuksista mitellään elo-syyskuun vaihteessa Normandiassa, Ranskassa. Koulu- ja esteratsastajien lisäksi ensimmäistä kertaa MM-kisoihin on lähdössä Suomesta myös lännenratsastusjoukkue.

Yle Urheilu vieraili paremmin muusikkona tunnetun Kari Vepsän Ranchillä ottamassa selvää, mistä lajissa on kyse.

Cowboyt ovat tehneet vuosisatoja hevosen selästä töitä ja siellä on tullut sellainen kilpailuvietti kavereille.

Kari Vepsä

- Lännenratsastuksessa ei missään nimessä ole kysessä rodeosta. Se hämmentää, koska ihmiset eivät tiedä, mistä lajista on kyse. Se on ihan oma lajinsa, aivan kuten este- ja kouluratsastus, Vepsä selvitti.

Laulaja Kari Vepsän kotipiha Karkkilassa on täynnä elämää. Vepsä sekä hänen tyttärensä Siri Haanpää kuuluvat Suomen maajoukkueryhmään, joka tähtää parhaillaan syksyn MM-kisoihin - lännenratsastuksessa.

- Kyllä se on lähtenyt siitä cowboy-elämästä. Cowboyt ovat tehneet vuosisatoja hevosen selästä töitä ja siellä on tullut sellainen kilpailuvietti kavereille, että kenen hevonen toimii parhaiten, kääntyy nopeasti ja osaa tehdä asioita.

Haastavaa kilpailutoimintaa

Lännenratsastukseen kuuluu lajeja, joissa paimennetaan karjaa tai suljetan lehmiportteja. Kansainvälisen ratsastajainliiton laji on kuitenkin nimeltää reining, jossa ratsastaja suorittaa hevosen kanssa erilaisia liikkeitä. Hevosta ohjataan istunnalla ja äänellä, ohjat yhdessä kädessä.

Reining on laji, missä mennään vähän vauhdikkaammin.

Kari Vepsä

- Reining on laji, missä mennään vähän vauhdikkaammin. Isoja ympyröitä, pieniä ympyröitä, jotka ovat hitaita. Tehdään slide-stoppeja, jossa hevonen liukuu. Tehdään road-backeja, joissa hevonen pomppaa takaisin sinne suuntaan, mistä tultiin, Vepsä kertoi.

Ratsastajan varusteina on aina buutsit, kauluspaita ja päässä tietenkin stetson-hattu. Hevosen häntä letitetään kiinni, koska on vaarana, että joissain liikkeissä hevonen astuu häntänsä päälle.

Nopeaa kehitystä

Suomen lännenratsastusmaajukkue osallistui viime kesänä ensi kerran EM-kisoihin, ja sijoittui joukkuekisassa seitsemännksi. Sekä Kari Vepsä että Siri Haanpää haluavat olla mukana Ranskan MM- joukkueessa, johon otetaan joko 5 tai 6 ratsukkoa.

- Kyllähän tämä on ihan upea juttu, että olemme saaneet tätä lajia eteenpäin. Meikäläinenkin vielä tässä iässä mahtuu joukkueeseen! Onhan se aivan uskomaton juttu, 62-vuotias Vepsä päivitteli.

Kaikki, mikä laulaen on tullut, niin tänne se on mennyt – kevyesti.

Kari Vepsä

- Kun miettii, miten paljon viimeisten 7-8 vuoden aikana taso on noussut täällä, niin jos tällä tavalla pystymme tasoamme nostamaan, koko ajan hankkimaan parempia hevosia ja itse valmentautumaan, niin uskon, että jonain päivänä me pääsemme huipulle, Haanpaa sanoi.

Lännenratsastuksen kilpailutoiminta alkoi Suomessa vasta 90-luvulla. Viime vuosina harrastajia on tullut lisää, mutta haasteitakin riittää. Pohjolan pitkän ja lumisen talven lisäksi lähtönopeudeltaan maailman nopeimpien hevosten, Amerikan Quarter –hevosten, hinnat kun lähtevät 5 000 eurosta ylöspäin aina satoihin tuhansiin asti.

- Kaikki, mikä laulaen on tullut, niin tänne se on mennyt – kevyesti, Vepsä nauroi.