1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Tutkijat selvittivät Neymarin salaisuuden - potkut eivät kuormita aivoja

Japanilaiset neurologit ovat selvittäneet ainakin osan brasilialaispelaaja Neymarin salaisuudesta. Uskomaton taituruus perustuu heidän mukaansa siihen, etteivät aivot kuormitu turhalla pähkäilyllä.

Neymarin aivoissa tapahtuu vähemmän kuin amatööripelaajalla. Kuva: EPA / Marcelo Sayao

Japanilaiset neurologit tutkivat brasililialaistähti Neymarin aivokäyriä helmikuussa. Tuloksissa on selvinnyt se, minkä ennaltakin voi arvata: huippujalkapalloilijan ei tarvitse potkujaan juuri miettiä.

- MRI käyrissä selvisi, että Neymarin aivoissa on potkujen aikana 10 prosenttia vähemmän aktiivisutta kuin amatööripelaajalla.

Tutkimuksessa Neymarin käyriä verrattiin siis alempien sarjojen pelaajiin. Tutkijat kertovat, että juuri se, ettei aivoissa tarvita monimutkaisia hermoprosesseja, jättää enemmän tilaa jalkojen motoriikalle.

- Uskomme, että juuri tämä mahdollistaa Neymarin suorittaa monipuolista jalkatekniikkaa, tutkijat sanovat.

Tutkimuksessa selvitettiin myös huippu-uimareiden aivokäyriä. Tutkijat arvelivat, että huippujalkapalloilija Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon tulokset olisivat saman suuntaisia.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin sveitsiläisessä hermotutkimukseen erikoistuneessa "Frontiers in Human Neuroscience" -julkaisussa.