1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kilpapyöräilijän kuolintutkinta avataan uudelleen - murhaepäilyille vauhtia

Marco Pantani, Ranskan ja Italian ympäriajojen voittaja todettiin 2004 kuolleeksi kokaiinin yliannostuksen takia. Nyt tutkinta on avattu uusien dokumenttien valossa.

Marco Pantini oli maailman parhaita mäkiajajia. Kuva: EPA

Italian paikalliset syyttäjät ovat avanneet uudestaan kilpapyöräilijä Marco Pantanin kuolintutkimuksen. Helmikuussa 2004 riminiläisestä hotellista löydetyn Pantanin kuolinsyyksi nimettiin alunperin kokaiinin yliannostus. Jo tuolloin italialaiset lehdet levittivät otsikoita, että pyöräilijä olisi murhattu. Nyt murhaepäily on saanut lisää tulta alleen.

- Olemme saaneet dokumentteja Pantanin läheisiltä, joten avaamme tutkinnan uudestaan, Riminin syyttäjä Paolo Giovagnoli sanoo.

Pantani oli yksi kaikkien aikojen parhaista mäkiajajista, ja hän voitti vuonna 1998 sekä Ranskan että Italian ympäriajon. Pyöräilijän äiti on kampanjoinut pitkään sen puolesta, että kuolintutkinta avattaisiin uudelleen murhaepäilyn takia.

Italian La Repubblica -lehti on muun muassa kertonut, että pyöräilijän ruumiissa oli merkkejä liikuttamisesta. Lehti myös kirjoitti "epäilyttävän suuresta määrästä huumeita ruumiissa" sekä vesilasista, joka voisi viitata siihen, että Pantaninin on pakotettu juomaan kokaiinia.

Yliannostuksen puolesta puhuivat aikoinaan muun muassa Riminin kaupungin yleiset huumeongelmat sekä pyöräilijän kiellettyjen aineiden käyttö, jonka takia hän sai vuonna 2001 kahdeksan kuukauden kilpailukiellon.