Suora

 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, vuosi 2018
 • Urheiluruutu

Äänekosken legenda NBA-pelaajan Susijengi huhusta: En pitäisi mahdottomana

Markku Ranta kommentoi spekulaatioita Drew Goodenin MM-kisaedustuksesta Susijengissä ja muistelee Äänekoskella pelannutta Goodenin isää.

urheilu
Drew Gooden
Drew Gooden oli keväällä tärkeä pelaaja Washington Wizardsissa.EPA

Huhut puoliksi suomalaisen Drew Goodenin mahdollisesta pelaamisesta Susijengin paidassa Bilbaon MM-kisoissa saavat Äänekosken Huiman valmentajana pitkän uran tehneen Markku Rannan mietteliääksi.

- Tietysti kun vanheneva pelaaja, niin kuin tässä tapauksessa on kyseessä, voisi kuvitella, että kun hänellä olisi mahdollisuus edustaa MM-kisoissa... En sitä ihan mahdottomana pitäisi, Ranta sanoo Yle Urheilulle.

Hän kuitenkin lisää, että toisaalta juuri ikä voisi olla esteenä maajoukkue-edustukseen, niin kuin myös loukkaantumisalttius. 32-vuotias Gooden kärsi vammoista, joiden takia hän oli jopa hetken vailla seuraa, kunnes sai sopimuksen Washington Wizardsiin helmikuussa 2014.

Isä katujen kasvatti

Äänekosken Huiman valmentajaksi 1970-luvun taitteessa tullut Markku Ranta nosti joukkueen SM-sarjaan 1975 ja muutti koko harjoittelun harrastusmaisesta ammattimaiseksi.

Rannalla on myös erityinen side Drew Goodeniin - tai pikemminkin hänen isäänsä Andrew "Andy" Goodeniin, joka saapui 1970-luvun lopulla Äänekoskelle pelaamaan.

- Ensimmäinen muisto on Helsinki-Vantaa lentokentältä kun lähdin pitkää mustaa miestä hakemaan niin tulikin kaljupäinen lyhyt mies, Ranta nauraa.

Mitattaessa pituus oli 188 cm, vaikka Andy oli ilmoittanut olevansa 197 cm pitkä. Fyysinen pelaaja oli kuitenkin tervetullut lisä joukkueeseen, vaikka hän oli eri maailmasta kuin pelaajat suomalaisella pikku paikkakunnalla.

- Miten sen nyt kauniisti sanois... Hän oli katujen kasvatti, Ranta toteaa.

Lopulta Andy pelasi Äänekoskella vain yhden kauden ja palasi sitten Yhdysvaltoihin, mutta mukaan tarttui Ulla Lear (os Pellinen). Pari tapasi Rannan mukaan huhuista poiketen siviilielämässä.

- Ulla ei ollut silloin lajifani, ja Äänekoski oli sellainen paikka, että peliin oli hyvin vaikea päästäkään. Liikuntahallien edessä oli tuntien jono, kun meillä oli niin pienet tilat, Ranta muistelee.

Paikka varattuna Äänekoskella

Vaikka Rannan mukaan Andyn unelma oli Suomeen tullessaan ryhtyä maanviljelijäksi, pari pysyi Yhdysvalloissa, jossa myös vuonna 1981 syntynyt Drew varttui. Välillä perhe kävi Suomessa, vanhemmat tosin erosivat kun pojan ollessa vielä pieni.

- Poika kävi kaksivuotiaana isän kanssa hallilla ja oli jo silloin isokokoinen, Ranta kuvailee 208-senttistä Drewta.

Myöhemmin Drewn ura alkoi lähteä lentoon yliopistovuosina Kansasin joukkueessa, jossa myös hänen pelinumeronsa jäädytettiin. Ranta sanoo, että isältään hän oli perinyt tyylin heittää palloa niskan takaa.

- Sanoin, että jos on hankala valmentaja yliopistossa, niin tule tänne. Olet kovempi kuin isäs, sulle on paikka joukkueessa, Ranta sanoo.

Drew Goodenin pelaamisesta Suomen maajoukkueessa on spekuloitu jo vuosia, ja nyt huhut saivat tulta alleen Washington Postin tiistain jutussa, jossa kerrotaan Goodenin suunnittelevan edustusta kohta alkavissa MM-kisoissa. Koripalloliitto ei ole kommentoinut huhua.

Suosittelemme

Tuoreimmat