Euroopan uusi supertähti Billaud vihdoin valmis loistamaan

Ranskalainen Cindy Billaud nousi huipulle viime vuonna. Elämäntapojen muutos on tuonut tulosta.

urheilu
Anne Berings (vas.), Nathalie Zagre ja Cindy Billaud.
Anne Berings (vas.), Nathalie Zagre ja Cindy Billaud.EPA

Ranskalainen Cindy Billaud nousi maailman huipulle viime vuonna juoksemalla 100 metrin aidat eurooppalaisittain huikeaan aikaan 12,59. Tänä vuonna hän on jo sivunnut Ranskan ennätystä 12,56. Ensimmäistä kertaa urallaan Billaud on arvokisojen ennakkosuosikki.

- En ajattele suosikin asemaa ollenkaan. Mikään ei ole valmiiksi kirjoitettu, kun on kyse arvokisoista. Olen suosikki, mutta minun täytyy tehdä työni finaalipäivänä. Minun on voitettava alkuerät, semifinaali ja finaali, Niken urheilijana suosittua slogania “just do it” siteeraava Billaud totesi.

- Mutta tietenkin olen varma, että voitan, Billaud jatkoi nauraen.

Heikosta lähdöstään tunnettu Billaud on harjoitellut kovaa viimeiset kolme viikkoa ennen Zürichiin lähtöä ja aikoo levätä täysin viisi kilpailua edeltävää päivää. Harjoitteluun on kuulunut paljon aitoja, rytmiharjoituksia, hyppyjä ja punttia. Sileän juokseminen ei kuulu Billaudin harjoitteluun kilpailukaudella ollenkaan.

- Olen nyt kunnossa, joten EM-kisat tulevat olemaan hyvä testi siitä, mihin pystyn jo nyt. Vaihdoin lähtöäni parin viime viikon aikana ja jos saan sen osumaan kohdalleen, aikani voi parantua reilusti.

- EM-kultamitalin jälkeen haluan voittaa kaiken. Maailmanmestaruuden ja olympiakullan. Haluan olla paras aitajuoksija ikinä ja tiedän pystyväni siihen.

100 metrin aika "hävettävän huono"

Ranskan mestaruuskisoissa Billaud juoksi 12,56 ja 12,59 molemmilla kerroilla ollen yli 13,50 juoksevien aitureiden perässä parin aitavälin verran. Billaud aloittaa juoksun keskinkertaista vauhtia ja yhtäkkiä kuin katkaisijaa kääntämällä juoksu muuttuu kokonaan ja hän lähtee lentoon.

- Juoksen aina metsästystilassa. Kun näen muita edelläni, tulen vihaiseksi ja päätän lähteä ohittamaan heidät, Billaud vitsailee.

Juoksen aina metsästystilassa. Kun näen muita edelläni, tulen vihaiseksi ja päätän lähteä ohittamaan heidät.

Cindy Billaud

Billaudin harjoituksia katsoessa näkee, että hänen suurimmat vahvuutensa aitajuoksijana ovat rytmi ja räjähtävyys. Puolet harjoituksista on jonkinlaisen tanssin ja jalkapalloilijan ketteryysharjoittelun sekoitus.

Billaud pesee kaikessa mennen tullen myös loistavina tanssijoina ja aitajuoksijoina tunnetut harjoituskaverinsa Pascal ja Thomas Martinot-Lagarden ja Dimitri Bascoun. Hän myös hyppää helposti paikaltaan staattisesta puolikyykystä 106 senttiä korkeiden aitojen yli - harjoitus, jossa molemmat Martinot-Lagardet ovat vaikeuksissa.

- Voin mielestäni parantaa kaikessa. Nopeudessa, kestävyydessä ja voimassa. En ole todella hyvä missään.

- Minun pitää parantaa nopeuttani, en voi edes sanoa, mitä juoksen 100 metrillä, se on hävettävän huono aika. Olen juossut sen pakosta kilpailussa, mutta aikani on aivan kamala.

Valmentaja uskonut enemmän kuin juoksija

28-vuotias Billaud aloitti yleisurheilun 15-vuotiaana ja edusti Ranskaa ensimmäisen kerran nuorten MM-kisoissa 17-vuotiaana. Hänellä on ollut sama valmentaja 16-vuotiaasta asti. Ranskalaisittain erikoisesti Billaud on noussut huipulle vasta kypsemmällä iällä oltuaan keskinkertainen urheilija juniorisarjoissa.

- En koskaan uskonut, että voisin olla maailman parhaiden urheilijoiden joukossa. Valmentajani aina uskoi minuun ja sanoi, että olen jonain päivänä paras, mutta minulla ei ollut uskoa omiin kykyihini.

Harjoitteluni pysyi aivan samana kuin ennenkin, mutta rupesin antamaan itsestäni enemmän. Sitä ennen yleisurheilu oli vain harrastus.

Cindy Billaud

Vuoden 2012 ja 2013 välillä tapahtui jotain joka muutti Billaudin uran suunnan täysin. Hän paransi ennätystään vuodessa ajasta 12,93 aikaan 12,59.

- Näin Transformers-elokuvan, Billaud nauraa.

- Ei kun tosissaan, kun en päässyt Ranskan olympiajoukkueeseen vuonna 2012, valmentajani kysyi, haluanko oikeasti olla hyvä vai jatkanko tällä tiellä. Vastasin haluavani olla paras.

- Valmentajani antoi minulle sääntöjä ja käski minun keskittyä 100-prosenttisesti yleisurheiluun, nukkua säännöllisesti ja syödä hyvin, kertoi Billaud, joka samaan aikaan kesken haastattelua rupesi syömään jäätelöä ja M&M-karkkeja.

- Harjoitteluni pysyi aivan samana kuin ennenkin, mutta rupesin antamaan itsestäni enemmän. Sitä ennen yleisurheilu oli vain harrastus. Paransin tuloksiani joka vuosi vain vähän. Laihdutin 6 kiloa, joka teki myös tehtävänsä. Aloin ottamaan urheilemisen tosissaan ja paransin elämäntapojani kaikella tavalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat