1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruuskanen saa "Tuupovaaran shamaanilta" viime hetken ohjeet

Letzigrundin alusta ei Ruuskasta hätkäytä: "Piikit puree, mies ei"

Antti Ruuskanen toivoo ylittävänsä arvokisojen karsintarajan ensimmäistä kertaa urallaan. Kuva: Tomi Hänninen

**ZÜRICH. **Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen on heittänyt Zürichissä kaksi kertaa aikaisemmin. Se lista on komeaa luettavaa, sillä vuonna 2009 Ruuskanen oli Kultaisen liigan osakilpailussa toinen. Sama sijoitus tuli kolme vuotta myöhemmin Timanttiliigan osakilpailussa. Molemmilla kerroilla paras tulos kaartoi yli 85 metriä. Sama sijoitus ja metrimäärä kelpaisi Ruuskaselle myös EM-kisoissa.

- Ei se pahitteeksi olisi, mutta kyllähän sitä pitää aina voitosta lähteä taistelemaan. Mitalin makuun kun on päästy, niin pitää lähteä taistelemaan, Ruuskanen totesi ennen karsintaa.

Niin se karsinta. Ruuskanen ei ole vielä koskaan ylittänyt arvokisoissa karsintarajaa, vaan päässyt neljä kertaa jatkoon tulosvertailun kautta. Sen perinteen pielaveteläinen haluaisi katkaista.

- Kyllä saa tarkkana olla, ettei lähde liian kovalla vauhdilla liikenteeseen. Kalevan kisoissa se toimi hyvin sekä karsinnassa että finaalissa. Kevyellä vauhdilla, jämäkkänä loppuun ja kädellä runtataan, niin eiköhän se 81 metriä ylity, Ruuskanen ennakoi.

Ruuskanen on päivittäin yhteydessä henkilökohtaiseen valmentajaansa Aki Parviaiseen. Viime hetken vinkit parivaljakko vaihtaa juuri ennen karsintaa.

- Katsotaan, mitkä ne viimeiset kuiskaukset mulle on. Eipä se ihmeitä pysty Tuupovaaran shamaanikaan mulle sanomaan, Ruuskanen veisteli.

Letzigrundin kova alusta ei saa leppoista savolaista hermostumaan. Hän luottaa elopainoonsa.

- Minä oon kuitenkin tästä suomalaisten keihäsporukasta lyhin ja painavin, joten vähiten mulla on ongelmia. Kun on päälle 90 kiloa painoa, niin eiköhän ne piikit pure sinne. Piikit puree, mies ei, Ruuskanen lupaa.