Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Kahdeksas mies Mörö: läpimurto viivästyi terveysongelmien takia

Oskari Mörö on väläytellyt tulemistaan jo vuosia, mutta erilaiset vastoinkäymiset ovat viivyttäneet lopullista läpimurtoa. Se tapahtui lopulta Zürichin EM-kisoissa, jossa hän juoksi kahdeksantena suomalaisena 400 metrin aidat alle 50 sekunnin rajan, kahdesti.

urheilu
Oskari Mörö kilpaili Zürichin yleisurheilun EM-kisojen 400 metrin aitajuoksussa.
EPA

*ZÛRICH. *Päivää ennen EM-kilpailujen 400 metrin aitojen alkueriä Oskari Mörö uskoi vahvasti, että tuo pitkien aitojen jonkinlainen ”todellisen aiturin raja” 50 sekuntia menee rikki.

- Suomessa on seitsemän miestä juossut pitkät aidat alle 50 sekuntia, ja uskon, että pääsen mukaan siihen joukkoon, totesi Mörö Yle Urheilun haastattelussa.

Hän tiesi mistä puhui, sillä alkuerässä kellot pysähtyivät aikaan 49,97, ja samalla Oskari Möröstä tuli kahdeksas suomalainen joka alitti 50 sekunnin rajapyykin.

Mutta ei tainnut nuori mies itsekään uskoa siihen, että välierissä mentäisiin jo Suomen ennätysvauhtia ja kellot pysähtyivät aikaan 49,08. Valmentajasta puhumattakaan.

- Odottelin, että nuorten Suomen ennätys voisi mennä rikki, mutta siinä meni saman tien Latunkin ennätys rikki, hehkutti tuoreen SE-miehen ikionnellinen valmentaja Atte Pettinen.

Finaalissa jo nuorten olympialaisissa

Oskari Mörö on väläytellyt arvokisajuoksijan lahjojaan aikaisemminkin. Hän oli nuorten olympiakisoissa Singaporessa neljä vuotta sitten 400 metrin aitojen finaalissa viides. Hänet kuitenkin hylättiin, koska yksi aita ylittyi sääntöjen vastaisesti.

Mörö on ollut finaalissa myös alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa vuonna 2011, sekä vuotta myöhemmin 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Barcelonassa, jossa hän oli kuudes.

- Onhan Oskari ollut ikäluokkansa maailman huippu jo pitkään. Pari epäonnista vuotta on ollut, mutta nyt näyttää olevan sitäkin onnekkaampi vuosi, mietiskelee valmentaja Pettinen, jolle Mörö ei ole muuten ensimmäinen EM-kisafinalisti. Pettinen valmensi aikoinaan 100 metrin EM-finaalissa neljänneksi sijoittunutta Markus Pöyhöstä.

Vielä nuorten sarjoissa kilpaileva 21-vuotias Mörö oli ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan jo Helsingissä 2012. Sieltä tuli tärkeää lisäoppia tulevia arvokisoja varten.

- Helsingissä putosin jo alkuerissä. Se on jo nähty, nyt pitää päästä jatkoon, tuumasi Mörö ennen Zürichin EM-kisojen alkueriä.

Huikea ennätysparannus

Mörön polku huipputuloksiin ei ole ollut helppo. Ennen tätä kesää Mörön pitkien aitojen ennätys oli vuonna 2011 juostu 50,80. Vuonna 2012 hän juoksi tauluun täsmälleen saman tuloksen. Sillä kaudella hän kärsi ylirasitustilasta, mutta pääsi silti edustamaan Suomea Helsingin EM-kisoissa.

Vuonna 2013 Mörön takareisi repesi heti ensimmäisessä kilpailussa Turussa, ja se torpedoi koko kesän.

Tänä vuonna hän latasi jo alkukesästä tauluun tuloksen 50,94, jolla alitti EM-kisojen tulosrajan. Sen jälkeen kunto on noussut kohisten. Kalevan kisoissa ennätys parani lukemiin 50,33. EM-kisojen alkuerissä mentiin jo alle 50 sekunnin ja välierissä syntyi uusi SE 49,08.

Mörö on tällä kaudella parantanut ennätystään lähes 2 sekuntia - ja kausi on vielä kesken.

Petri Hänninen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat