1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Puulaakijoukkueita, itäblokin hallintaa ja NBA-häpeä - koripallon MM-kisojen värikäs historia

Yhdysvallat ei ole koskaan ottanut MM-kisoja yhtä vakavasti kuin olympialaisia. Jugoslavia ja Neuvostoliitto hallitsivat pitkään lajia.

Yhdysvaltain koripallomaajoukkueen Kevin Love, Derrick Rose, Lamar Odom ja Kevin Durant harjoittelivat vuoden 2010 MM-kisoissa. Kuva: EPA

Eniten maailmanmestaruuksia: Jugoslavia (5, kolme ennen vuotta 1994 ja kaksi Jugoslavian nimellä vuosien 1998 ja 2002 turnauksista, joissa joukkue oli koottu Serbian ja Montenegron pelaajista)

Eniten mitaleja: Yhdysvallat (neljä kultaa, kolme hopeaa, kolme pronssia)

Eniten pisteitä: Oscar Schmidt, Brasilia (843)

Tehokkain pelaaja yhdessä turnauksessa: Nikos Galis, Kreikka (33,7 pistettä ottelua kohti)

MM-turnaukset

1950 Argentiina

Mestari: Argentiina

Ensimmäinen koripallon MM-turnaus järjestettiin 1950 Buenos Airesissa. Kymmenen joukkueen kilpailussa vei Argentiina kukistamalla Yhdysvallat loppusarjan ratkaisevassa ottelussa 64-50. Edellisen olympiaturnauksen voittaneet amerikkalaiset eivät kuitenkaan olleet MM-kisoissa ykkösryhmällään, vaan lähettivät mukaan Chevroletin Denverin-tehtaan työntekijöistä kootun joukkueen.

1954 Brasilia

Mestari: Yhdysvallat

Neljä vuotta myöhemmin kisat järjestetiin Rio de Janeirossa, tällä kertaa 12 joukkueen voimin. Yhdysvallat tuli jälleen mukaan firmajoukkueella, mutta joukkueessa oli kuusi yli kaksimetristä pelaajaa ja ryhmä omaa luokkaansa. Seitsemän ottelun loppusarjassa mestarit voittivat jokaisen ottelunsa ja pussittivat 182 pistettä enemmän kuin päästivät.

1959 Chile

Mestari: Brasilia

Seuraava MM-turnaus pidettiin jälleen Etelä-Amerikassa, tällä kertaa Chilessä. Kisoja jouduttiin viivyttämään vuodella, koska Santiago de Chileen rakennettu sisästadion ei valmistunut ajoissa. Lopulta loppusarja pelattiin ulkokentällä, Chilen kansallisstadionilla. Kisat saatiin käyntiin tammikuussa 1959. Osallistujamaita oli yhteensä 13, joihin kuului ensimmäistä kertaa myös itäblokin maita. Neuvostoliitto voitti viisi peliä samoin kuin mestaruuden voittanut Brasilia ja pussitti paremman korieron. Neuvostoliitto kuitenkin kieltäytyi pelaamasta myöhemmin Taiwanina tunnettua Formosaa vastaan. Näin joukkue pudotettiin loppusarjan viimeisiksi.

1963 Brasilia

Mestari: Brasilia

Neljä vuotta myöhemmin MM-joukkueet kohtasivat jo toistamiseen Rio de Janeirossa, vaikka alun perin kisat oli tarkoitus järjestää Filippiineillä. Amaury Pasosin ja Wlamir Marquesin johtama Brasilia uusi mestaruutensa ottamalla loppusarjassa täydet kuusi voittoa ennen Jugoslaviaa ja Neuvostoliittoa. Yhdysvallat pelasi jälleen heikolla joukkueella ja hävisi peräjälkeen Brasilialle, Jugoslavialle ja Neuvostoliitolle.

1967 Uruguay

Mestari: Neuvostoliitto

Vuoden 1967 MM-turnaus järjestettiin Uruguayssa ja loppusarja pelattiin Montevideossa. Vuotta aiemmin Chile oli järjestänyt ylimääräisen turnauksen Kansainvälisen koripalloliiton 35-vuotisjuhlan kunniaksi ja Jugoslavia nousi ykköseksi ennen Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa. Virallisessa MM-turnauksessa Neuvostoliitto marssi ensimmäiseen mestaruuteensa viidellä voitolla kuudesta pelistä. Ainoan tappion se kärsi Yhdysvalloille, joka kuitenkin sijoittui Jugoslavian ja Brasilian taakse neljänneksi.

1970 Jugoslavia

Mestari: Jugoslavia

MM-kisat pidettiin ensimmäisen kerran Etelä-Amerikan ulkopuolella 1970, kun Jugoslavia isännöi kaikkien aikojen kuudennen turnauksen. Kotiyleisönsä edessä joukkue myös otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa voittamalla loppusarjan kuudesta ottelustaan viisi. Ainoa tappio tuli Neuvostoliittoa vastaan, joka sijoittui kolmanneksi Brasilian jälkeen.

1974 Puerto Rico

Mestari: Neuvostoliitto

Puerto Ricossa järjestetyissä kisoissa joukkuemäärä nousi ensimmäistä kertaa 14:ään. Hallitseva mestari Jugoslavia ja isäntämaa Puerto Rico pääsivät suoraan kahdeksan joukkueen loppusarjaan ja loput joukkueet karsivat lohkovaiheen kolmessa ryhmässä. Mestaruus ratkaistiin lopulta korierolla, kun Neuvostoliitto, Jugoslavia ja Yhdysvallat olivat kaikki tasapisteissä kuudella voitolla. Neuvostoliitto otti toisen mestaruutensa, Jugoslavia oli toinen ja Yhdysvallat joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

1978 Filippiinit

Mestari: Jugoslavia

Viisitoista vuotta alkuperäistä aietta myöhemmin Filippiinit viimein järjesti vuoden 1978 MM-turnauksen. Hallitseva mestari Neuvostoliitto ja kisaisäntä matkasivat jälleen suoraan loppusarjaan, kun muut 12 karsivat paikastaan kahdeksan parhaan joukkueen joukkueen. Kisat olivat Jugoslavian näytöstä: Joukkue ei hävinnyt peliäkään ja jäi alle sadan pisteen vain kerran. Drazen Dalipagi, Dragan Kicanovi ja Kresimir Cosi johtivat joukkueen toiseen maailmanmestaruuteen ennen Neuvostoliittoa ja Brasiliaa.

1982 Kolumbia

Mestari: Neuvostoliitto

Kolumbia ei ollut koskaan ottanut osaa MM-turnaukseen, mutta se ei estänyt Kansainvälistä koripalloliittoa antamasta kisoja maalle. Isäntämaana joukkue ohitti lohkovaiheen ja pääsi suoraan loppusarjaan, muttei voittanut peliäkään. Joukkueita nähtiin yhteensä 13 ja pelijärjestelmä muuttui kisoissa niin, että loppusarjan kaksi parasta pelasivat loppuottelussa ja seuraavat kaksi pronssista. Huipputiukassa finaalissa Neuvostoliitto kukisti aiempaa laadukkaamman Yhdysvaltojen joukkueen pisteellä lukemin 95-94. Jugoslavia otti pronssia voittamalla Espanjan 119-117.

1986 Espanja

Mestari: Yhdysvallat

Lajin MM-turnaus mullistui melkoisesti Espanjan kisoihin. Joukkuemäärä nousi 24:ään, alkusarja pelattiin neljässä kuuden joukkueen lohkossa ja neljä parasta joukkuetta ratkottiin kahteen kuuden joukkueen lohkoon jaetussa jatkosarjassa. Kisoissa nähtiin jopa kuusi ensikertalaista: Kreikka, Alankomaat, Saksan liittotasavalta, Angola, Uusi-Seelanti ja Malesia. Kolmannen maailmanmestaruutensa voittanut Yhdysvallat hävisi koko turnauksessa vain yhden ottelun. Finaali oli edelliskisojen uusinta ja Neuvostoliitto piti amerikkalaisia tiukilla. Nuori joukkue vei kuitenkin voiton lukemin 87-85. Pronssia nappasi jälleen Jugoslavia, joka voitti Brasilian 117-91.

1990 Argentiina

Mestari: Jugoslavia

Ensimmäisestä MM-turnauksesta oli kulunut 40 vuotta, joten kisat vietiin niiden juurille Argentiinaan. Joukkueita oli mukana tällä kertaa 16 ja pelisysteemi jälleen uudistettu. Kaksi parasta joukkuetta kustakin neljästä alkulohkosta etenivät jatkolohkoihin, joista neljä parasta jatkoi kohti välieriä ja muut sijoitusotteluihin. Puerto Rico yllätti yltämällä välierään Neuvostoliittoa vastaan, mutta saarivaltio taipui pronssiotteluun 82-98-tappiolla. Yhdysvallat hyytyi todella nimekkään Jugoslavian käsittelyssä 91-99. Loppuottelussa Toni Kukocin ja Drazen Petrovin johtama Jugoslavia kukisti Neuvostoliiton 92-75 ja eteni kolmanteen maailmanmestaruuteensa. Yhdysvallat kamppaili pronssia 107-105 jatkoaikavoitolla Puerto Ricosta.

1994 Kanada

Mestari: Yhdysvallat

Kanadan MM-turnaus käytiin hulppeissa puitteissa, kun ratkaisuottelut pelattiin 70 000 ihmistä vetävässä Toronton Skydomessa. Barcelonan olympialaisten kullan Dream Teamillaan vienyt Yhdysvallat lähetti tällä kertaa MM-turnaukseen nimekkään ryhmän, johon kuuluivat muun muassa Alonzo Mourning, Reggie Miller ja Shaquille O'Neal. Mahtimaista Neuvostoliitto oli hajonnut ja Jugoslaviaa ei kisoihin päästetty. Sen sijaan kisoissa nähtiin Venäjä ja Kroatia. Yhdysvallat oli turnauksessa omaa luokkaansa eikä hävinnyt peliäkään. Finaalissa se myllytti Venäjää vastaan 137-91-voiton ja otti kolmannen mestaruuden. Pronssia vei Kroatia kukistamalla Kreikan 78-60.

1998 Kreikka

Mestari: Jugoslavia

MM-turnaus jäi jälleen ilman NBA-tähtiä, sillä liigan työsulku piti pelaajat ulkona kisoista. Niinpä Yhdysvaltain joukkue koostui Euroopassa pelaavista ammattilaisista ja kahdesta yliopistosarjan pelaajasta. Jugoslavia oli jälleen mukana, mutta hajoamistilassa olevan valtion joukkue oli koottu yksinomaan Serbian ja Montenegron pelaajista. 16 joukkueen turnauksessa vanhat voimat olivat vahvoilla, sillä välierissä nähtiin Venäjä, Yhdysvallat, Jugoslavia ja Kreikka. Todella niukkojen vääntöjen jälkeen finaaliin ylsivät Venäjä ja Jugoslavia, joka nousi neljänteen mestaruutensa lukemin 64-62. Pronssiottelussa Yhdysvallat otti jämämitalit Kreikalta lukemin 84-61.

2002 Yhdysvallat

Mestari: Jugoslavia

MM-kisat koripallon kotimaassa olivat isäntämaalle huima pettymys. NBA-tähdet Kobe Bryant, Shaquille O'Neal ja Kevin Garnett olivat kieltäytyneet kisoista ja Ray Allen ja Jason Kidd kärsivät loukkaantumisista. Tappio Argentiinalle jatkolohkossa tarkoitti, että puolivälierissä Yhdysvallat kohtasi Jugoslavian. Valmennusjohdon kanssa riitaantunut Paul Pierce seurasi penkiltä, kun nelinkertainen maailmanmestari kukisti isännät 87-80 ja lähetti Yhdysvallat ulos mitalipeleistä. Loppuottelussa Jugoslavia voitti Argentiinan jatkoajalla 84-77. Saksa nousi pronssille lyömällä Uuden-Seelannin 117-94.

2006 Japani

Mestari: Espanja

MM-turnauksen joukkuemäärä nostettiin kertaa sitten vuoden 1986 turnauksen 16:sta 24:ään. Lisäksi pelijärjestelmä uudistettiin nykyisen kaltaiseksi. Kisat olivat Euroopan juhlaa, sillä kahdeksan viimeisen ryhmän joukossa oli kuusi joukkuetta vanhalta mantereelta. Yhdysvallat ja Argentiina täydensivät puolivälieräjoukkueet. Espanja oli Japanin-turnauksen sensaatio, sillä joukkue voitti kaikki ottelunsa ja marssi mestaruuteen kukistamalla Kreikan loppuottelussa 70-47. Pronssiottelussa Yhdysvallat otti mitalit voittamalla Argentiinan 96-81.

2010 Turkki

Mestari: Yhdysvallat

Yhdysvallat otti Turkissa ensimmäisen mestaruutensa 16 vuoteen, kun Kevin Durantin tähdittämä joukkue matkasi voitosta voittoon. Alkulohkovaiheessa kovaa vastusta antoi Brasilia, jonka Team USA kukisti 70-68. Yllätysten kisoissa Turkki nousi kotiyleisönsä kannustuksella aina finaaliin, kun välierässä Serbia joutui taipumaan 83-82-lukemiin. Loppuottelussa Yhdysvallat kuitenkin vei mestaruuden 81-64-voitolla. Villillä kortilla kisoihin päässyt Liettua nousi yllätyspronssille voittamalla Serbian 99-88.