Pikajuoksijan haasteena liian suuret lihakset: "Olen nyt niin pieni kuin mahdollista"

Tuoreen EM-pronssimitalisti Harry Aikines-Aryeeteyn lihaksikkuus on peräisin myostatiinigeenin toimintahäiriöstä. Suuret lihakset hämäävät, eikä koko kerro juoksijan voimista mitään.

urheilu
Harry Aikines-Aryeetey
Harry Aikines-Aryeetey.EPA

Harry Aikines-Aryeetey ja liian isot hartiat olivat sosiaalisessa mediassa kiertänyt vitsi sen jälkeen, kun vuoden 2011 Daegun MM-kisoissa Yhdysvaltain 4x100 metrin joukkue hylättiin. Yhdysvaltain juoksija kaatui osuttuaan viereisellä radalla olleen Aikines-Aryeeteyn olkapäähän.

Massiivisen kokoinen Aikines-Aryeetey on itsekin kokoaan ihmeteltyään perehtynyt asiaan.

- Olen nyt niin pieni kuin on mahdollista. Nostan painoja kerran viikossa ja silloinkin teen vain jalkaprässin ja takareisiä. Olemme kyllä tutkineet asiaa ja tuloksena oli, että minun kehoni ei tuota paljoa myostatiiniproteiinia joka säätelee lihasten kasvua, Aikines-Aryeetey kertoi Yle Urheilulle.

Luonnostaan suuret lihakset

Myostatiini säätelee lihasten kasvua ja sen toimimattomuus aiheuttaa lihasten liikakasvua.

Tunnettu eläinlaji, jolla myostatiinigeenin toiminta on häiriintynyt on belgian sininen lehmä, jonka Aikines-Aryeetey näyttää esimerkiksi.

Nostan painoja kerran viikossa ja silloinkin teen vain jalkaprässin ja takareisiä.

Harry Aikines-Aryeetey

Hän myös vertaa hiirten kuvia, joilla on eri tason myostatiinigeenin toimimattomuus. Itsensä hän laittaa keskikastiin ja vertaa Dwain Chambersia suurimpaan hiireen.

- Joidenkin ihmisten keho tuottaa sitä paljon ja joidenkin, kuten minun, Lawrence Okoyen ja Dwain Chambersin kehot, eivät tuota sitä tarpeeksi. Sen näkee jo lähes syntymässä. Minulla oli isot pohkeet ja hauikset jo kolmevuotiaana.

- Olen luonnostaan iso, mutta en edes paina kovin paljoa. Painoni on yleensä 84 tai 85 kiloa. Harjoituskaudella voin painaa 87 tai 88 kiloa. En ole koskaan painanut 90 kiloa enempää, vaikka siltä näyttäisinkin. En voi koolleni mitään.

Punttisali on saanut jäädä

Aiemmin paljon voimaharjoittelua tehnyt Aikines-Aryeetey on lopettanut puntin tekemisen lähes kokonaan uuden valmentajan myötä.

Mitä isompi lihasmassaa, sitä enemmän se hidastaa juoksua.

- Viimeksi tein penkkipunnerrusta kaksi tai kolme vuotta sitten. Nostin silloin 165 kiloa. Rinnallevetoa tai muuta en tee ollenkaan enää. Ihmiset ajattelevat, että koska olen niin iso, minun pitäisi olla maailman parhaimmiston joukossa automaattisesti, mutta kokoni ei kerro esimerkiksi voimasta mitään. Ihmiset sanovat mitä sanovat, koska eivät tiedä totuutta.

Sen näkee jo lähes syntymässä. Minulla oli isot pohkeet ja hauikset jo kolmevuotiaana.

Harry Aikines-Aryeetey

- Harjoituksissa keskitymme juoksemaan 120 metrisiä ja 150 metrisiä. Olen rytmijuoksija. Juoksuni loppu on aina hyvä ja jään alussa jonkun verran. Ihmiset sanovat, että minun pitäisi olla hyvä lähtijä, koska olen niin vahva, mutta tässäkin taas kokoni hämää.

Tuttu kasvo viestijoukkueessa

Zürichin EM-kisoissa Aikines-Aryeetey saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin aikuisten sarjoissa, pronssia 100 metrillä.

Useista loukkaantumisista kärsineen Aikines-Aryeeteyn edellinen henkilökohtainen arvokisamitali on vuoden 2006 junioreiden MM-kisoista, jolloin hän voitti 100 metriä.

- En sanoisi, että mitali merkitsee minulle mitään erikoista, vaikka olenkin käynyt läpi paljon pettymyksiä viime vuosina. Minulta on odotettu sitä jo vuosia, joten on kyllä pieni helpotus, että vihdoin sen sain.

- Olen vain kiitollinen ollessani lähes terve. Olen joka vuosi tullut takaisin loukkaantumisten jälkeen, mutta tänä vuonna onnistuin välttämään ne tekemällä puolet harjoituksista vedessä.

Kokoni ei kerro esimerkiksi voimasta mitään.

Harry Aikines-Aryeetey

- En ole koskaan ajatellut luovuttavani, vaikka olenkin ollut loukkaantuneena niin paljon. Minulla on silti riittänyt sponsoreita ja tukijoita, joten olen saanut rauhassa keskittyä harjoitteluun.

Maanantaina 26-vuotta täyttävä Aikines-Aryeetey on kuuluisa siitä, että hän onnistuu aina saamaan paikan Iso-Britannian arvokilpailujoukkueessa, oli hänen kautensa mennyt kuinka heikosti tahansa.

- Olen hyvä kilpailija. Rakastan yleisurheilua ja menen aina kilpailuun taistelemaan, vaikka minulla ei olisikaan ollut paras kausi. Tänäkään vuonna en ollut tilastojen mukaan pääsemässä edes viestijoukkueeseen, vaikka olinkin juossut 100 metriä aikaan 10,08. Dasaolun, Gemilin, Ujahin ja Chambersin piti olla varmoja joukkueeseen pääsijöitä, mutta minä taistelin ja tuloksen näkee nyt.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat