1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jokeritähti Linus Omark haluaa olla enemmän kuin pelkkä YouTube-sensaatio

Linus Omark nousi yhdellä maalilla koko maailman huulille. Hulppea YouTube-hitti asetti samalla pitkäaikaiset paineet, joihin hän ei ole kyennyt kunnolla vastaamaan vieläkään. Kivikkoinen polku Luulajasta NHL:ään on johdattanut Helsinkiin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Youtubessa

Linus Omark on oppinut päästämään irti unelmastaan. Ei vapaaehtoisesti, sillä ruotsalainen on pyrkinyt NHL:ään aina mahdollisuuden avautuessa. Eikä myöskään kokonaan, vaan juuri sen verran, että siirtyminen muihin liigoihin ei kirpaise niin kovasti.

Mahdollisuuksia lähteä Venäjälle Omarkille on tarjottu säännönmukaisesti. Hyökkääjä kuitenkin hylkäsi tarjoukset, koska ei tohtinut luopua NHL-haaveistaan. Kyse ei suinkaan ollut pelkästä haihattelusta, vaan ilmiselvästi lahjakkaasta pelaajasta.

Ei Omark silti koskaan ollut mikään teinitähti. Hän ei istunut Elitserien-otteluissa edes vilttiketjussa ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä. Varausvuotenaankin Omark teki vain 17 pistettä. Edmonton Oilers kuitenkin käytti häneen neljännen kierroksen varausvuoronsa ja toivoi, että pienikokoisesta mailataiturista kehittyisi NHL-tason pelimies.

Omark jätettiin kehittymään tuttuun ja turvalliseen Luulajaan. Oilersilla ei ollut kiirettä tulokassopimuksen kanssa, vaan antoi Omarkin raivata kaikessa rauhassa tietään seuransa avainpelaajaksi. Niin myös kävi, 22-vuotiaana hän oli Elitserienin pistepörssin kolmas. Luulajassa vain yksi mies ylsi edes 25 pistettä lähemmäs Omarkin tehoja – saman kasvattajaseuran ikätoverista Johan Harjusta kehittyi Luulajassa paitsi uskottu tutkapari, myös läheinen ystävä.

Yhteinen historia sai jatkoa Euroopan parhaassa kiekkoliigassa, kun ökyrikas kestomenestyjä Moskovan Dinamo hankki molemmat pelaajat riveihinsä kaudeksi 2009-2010. Moskovassa kaksikko sai asuintoverikseen Leo Komarovin. Sittemmin porukan urat ovat menneet eri suuntiin: Komarovista tuli KHL:n suurimpia tähtiä, Harjun läpimurtoa huippuliigoihin ei nähty koskaan ja Omark yritti sinnikkäästi löytää omaa paikkaansa Edmonton Oilersista.

Nyt ympyrä on sulkeutunut. Komarov on NHL-pelaaja, Omark ja Harju yhdistävät jälleen voimansa KHL:ssä, tällä kertaa Jokereissa.

– Ennen muuta olisin halunnut pelata NHL:ssä.  On kuitenkin rankkaa asua hotellissa, kun ei tiedä, missä pelaa seuraavana päivänä, Omark huokaa kotiuduttuaan Ilmalaan.

Viime vuosina majapaikat ovat olleet enemmänkin hotelleja ja motelleja, joissa Omark on vaimonsa kanssa jännittänyt kohtaloaan. Kovin usein puhelimesta annettiin ohjeet farmisarjan seuraavaan koitokseen.

– Haluan pelata niin korkealla tasolla kuin mahdollista, ja KHL oli seuraavana.

Omarkin asenne heikompien sarjojen suhteen kertoo paljon hänen persoonastaan kaukalossa. Omark menee mielellään maalin taakse tai kaartaa aivan tolpan vierestä kiekkoa suojaten. Hän ei pelkää ahtaitakaan välejä - ei siksi, että vääntövoima tai lihasmassa riittäisi estäjien läpi runnomiseen, vaan koska hän luottaa pystyvänsä pelaamaan tiensä pois umpikujista. Parhaiten Omark on kuitenkin jäänyt yleisön mieleen rankkarispesialistina.

Myytin maalaamat odotukset

Ensimmäinen väläys nuoresta ruotsalaisesta nähtiin YouTube-pätkässä, jossa Tre Kronor otti voittomaalikilpailussa mittaa Sveitsistä. Omark nosti kiekon sveitsiläismaalivahdin yli ja yläriman kautta maaliin. Joukkuekavereita tai valmennusta temppu ei ihmetyttänyt, lähinnä nauratti. Omark puolestaan ei vaivautunut edes tuulettamaan.

– Nuorempana katsoin paljon Peter Forsbergiä. Hän oli minua isompi, mutta seurasin hänen tekemisiään tarkkaan. Jokainen pelaaja luo tietysti oman tyylinsä. Olin juniorivuosinani niin pieni, että oli pakko vahvistaa tiettyjä pelaamisen osa-alueita. Halusin oppia suojaamaan kiekkoa hyvin, joten harjoittelin sitä paljon. Kehitin tasapainoani ja etsin keinot pelata kovaa, vaikka hävisin muille koossa.

Edmonton Oilers oli varannut Omarkin jo kaksi vuotta aiemmin, mutta vasta mailataituruus nettipätkässä nosti neljännen kierroksen varauksen nimen perinteikkään kiekkokaupungin lätkäväen huulille.

Seuraavalla kaudella Omark lähti ensi kertaa kokeilemaan siipiään Pohjois-Amerikassa. Vaikka maajoukkueessa annettua näyttöä näppäryydestä osattiin arvostaa, eivät vastaavat temput uuden mantereen kiekkoliigoissa uppoa yleensä hyvin. Kun Omark ratkaisi heti NHL-debyytissään voittomaalikilpailun (siirryt toiseen palveluun), seurasi maalia kritiikkiryöppy. Keskiympyrässä tehty pyörähdys hämmästytti paitsi yleisöä, myös maalissa olleen Ryan Ellisin.

"Etsin keinot pelata kovaa, vaikka hävisin muille koossa"

Omarkin ensimmäinen rankkarimaali NHL:ssä keräsi YouTubessa kahdessa päivässä yli 200 000 näyttökertaa. Vanhan koulukunnan kiekkomiehet löivät epätavallisen kikkailun päälle ylimielisyyden leiman. Saman kohtalon koki viime vuonna toinenkin Oilersin lupaus, Nail Jakupov, jonka liian lennokas tuuletus sai tietyiltä tahoilta täystyrmäyksen.

Edmontonin kannattajien keskuudessa Omark oli kuitenkin haluttua tavaraa. Legenda ruotsalaisesta showmiehestä oli alkanut muodostua jo ennen ensimmäistäkään ottelua Oilersin nutussa. Oudosti alkusoitto Albertassa jäi lopulta kohokohdaksi, sillä kolmena kautena Edmontonissa vaikuttaneelle Omarkille kertyi lopulta vain 66 NHL-ottelua.

Matarenkilainen ehti silti jättää jälkensä legendaariseen seuraan. Päällimmäisenä perintönä oli kihelmöiviä ennakko-odotuksia seurannut pettymys ja vahvasti jakautuneet mielipiteet.

– Pärjäsin hyvin ensimmäisellä kaudella. Olin useimmiten kolmosketjussa. Syksyllä pelasin leirillä todella hyvin, pääsin aloittamaan kauden ylhäällä ja pelasin hyvin ensimmäiset viisi ottelua. Pisteitä ei kuitenkaan tullut. Sen jälkeen minut lähetettiin taas farmiin, missä olin ensin muutaman pelin katsomossa ja mursin sen jälkeen jalkani kolmannessa ottelussa. Kausi käytännössä päättyi siihen.

Omark kampattiin takaapäin AHL-ottelussa ja osui huonossa asennossa laitaan. Täysi pelikunto palautui vasta hiljattain.

– Kuljin kolme kuukautta jalka paketissa ja palatessani pelejä oli jäljellä enää muutamia. Jalkani ei ollut vieläkään kunnossa, vaan vamma tuntui ja vaikutti vielä kaksi ja puoli vuotta eteenpäin. Vasemmassa jalassa ei enää ollut samaa voimaa kuin ennen.

Toinen mahdollisuus

Kaudeksi 2012-2013 Omark palasi Eurooppaan. Ruotsissa eläteltiin toiveita entisen Elitserien-tähden paluusta kotimaan kaukaloihin. Seuraksi valikoitui kuitenkin sveitsiläinen Zug. Edmonton Journal kysyi siirron yhteydessä lukijoiltaan, saiko Omark heidän mielestään Oilersissa reilun mahdollisuuden näyttää osaamisensa. Enemmistö äänestäjistä oli sitä mieltä, että Omarkin kyvyt menivät lopulta hukkaan.

Pistepörssin voitto irtosi 69 pisteen saldolla - lähes puolellatoista pisteellä ottelua kohden. NLA oli aivan väärä sarjataso, ja sen myönsi myös Edmonton, joka Omarkin pelaajaoikeudet säilyttäneenä toi hänet kaikkien suureksi yllätykseksi takaisin Kanadaan yrittämään uudelleen.

Oilersin ja Omarkin suhde oli ollut kivikkoinen. Ruotsalainen murjotti julkisesti, kun seura lähetti hänet tulokaskauden harjoitusleirin jälkeen AHL:ään. Ennen paluuta Eurooppaan hän pyysi epäsuorasti pelaajasiirtoa Twitter-tilinsä välityksellä. Niinpä toinen tuleminen oli lähtökohdiltaan hyvin erilainen kuin ensimmäinen mahdollisuus. Omarkin oli osoitettava arvonsa. Siksi hän suostui yksivuotiseen ja kahden suunnan sopimukseen pikkurahalla. Omarkilla oli halvan sopimuksen suhteen myös taka-ajatuksia, sillä tosiasiassa tavoitteet olivat jo kaukana Edmontonista.

"Olisin jäänyt, jos minut olisi haluttu sinne, mutta niin ei ollut"

– Rehellisesti sanottuna tiesin, etten pääsisi siihen joukkueeseen. Jouduin tekemään sopimuksen heidän kanssaan, koska oikeuteni olivat yhä siellä. En sitten antanut aivan parastani leirilläkään. Tietysti olisin jäänyt, jos minut olisi haluttu sinne, mutta niin ei ollut. Se ei yllättänyt, kun katsoi heidän kokoonpanoaan. Olin valmistautunut antamaan näytöt jossain toisessa joukkueessa.

Asetelmat eivät olleet hurjasti edellistä kertaa paremmat. Omark jäi olosuhteiden uhriksi, kun Edmontonin kärkikentissä oli runsaudenpulaa pelaajista. Tyrkyllä samoille paikoille olivat muiden muassa Jordan Eberle, Taylor Hall, Sam Gagner, Ryan Smythe, Ryan Nugent-Hopkins ja Ales Hemsky. Kaikki olivat yli 40 tehopisteen miehiä.

Vastuuta ei herunut taaskaan. Yksi peli NHL:ää yhdeksän minuutin jääajalla, sitten AHL:ään. Tällä kertaa Omarkin oljenkortena oli, että hänet jouduttaisiin kierrättämään farmikomennuksen yhteydessä waiver-listan kautta. Sieltä kuka tahansa voisi poimia hänet ilman suuria kuluja. Suunnitelma ei aivan toteutunut, sillä muut seurat eivät tarttuneetkaan tilaisuuteen.

Omark jumittui taas AHL:ään, jonne hän oli liian hyvä pelaaja ja paukutti 12 ensimmäiseen otteluun yhtä monta pistettä. Sen jälkeen alkoivat siirtohuhut. Jakupov oli tullut organisaation uudeksi ykköslupaukseksi ja tie Oilersin ratkaisupaikoille oli entistä enemmän tukossa. Itsevarmaa ja voitonnälkäistä pelaajaa tilanne ei miellyttänyt. Viime joulukuussa CBS uutisoi, että Omark oli jälleen pyytänyt siirtoa pois Albertasta.

Odotettu ja viimeinen soitto Edmontonista tuli vasta joulukuussa, mutta suunta ei ollut toivottu. Omarkin aikana Oilers oli NHL:n hännänhuippu. Sieltä oikeudet siirtyivät Buffalo Sabresille, joka oli vajonnut liigan sylkykupiksi. Hintakin oli lopulta silkkaa kosmetiikkaa: kuudennen kierroksen varaus, jonka Oilers saisi vasta jos Omark pelaa Buffalossa vähintään 15 ottelua.

Sabres otti Omarkin epäonnesta irti kaiken hyödyn. Seura tulkitsi hankinnan käytännössä ilmaiseksi try-outiksi ja kohteli ruotsalaista sen mukaisesti: hän sai 13 ottelua aikaa näyttää osaamisensa.

– Kyse ei ollut aivan siitä kärkiketjujen roolista, mitä olin toivonut. Kun Buffalo osti minut, katsoin heidän pelaajalistaansa ja uskoin pääseväni ykkös- tai kakkosketjuun. Päädyin nelosketjuun. Kakkosketjussa sain pelata kaksi viimeistä otteluani, ja mielestäni ne olivat parhaani. Mutta jos pisteitä ei tule, kohtalo on se, jonka minä koin, Omark sanoo, ja uskaltaa nyt jo nauraa edesottamuksilleen.

Pisteitä kertyi kaksi, tehotilasto upposi viisi maalia pakkaselle ja kahden viikon kuluttua pelaajasopimus purettiin.

Sabres säästyi maksamasta varausvuoroa, eikä Omark ehtinyt tienata kuin taskurahoja. Omasta näkökulmastaan Omark oli ajautunut NHL:ssä umpikujaan, josta ei voi kieputella ulos pelkällä jalkakynällä. Ainoa ulospääsy oli lentolippu takaisin Eurooppaan. Uusi koti löytyi Helsingistä.

”Surullinen loppu”

Viime kaudella Omark edusti neljää joukkuetta. Kahden vuoden sisällä seuroja on kertynyt kaikkiaan kuusi. KHL:ssä mies ei ole todistelemassa mitään tai nöyristelemässä ketään, eihän se edes sopisi hänen luonteelleen. Omark on jo osoittanut arvonsa taiteillessaan Dinamon kolmanneksi tehokkaimmaksi pelaajaksi – toki toiseksi surkeimmalla tehotilastolla.

Omark ei edelleenkään ole fyysinen vääntäjä ja ankara kamppailija. Hän on todellinen taitopelaaja, näyttävä ja näppärä. Itseluottamus ja luontainen taito jääkiekon pelaamiseen näkyvät satunnaisissa show-miehen elkeissä. Sen osoitti jo ensimmäinen maali jokeripaidassa, Turussa harjoitusottelussa TPS:ää vastaan: kiekko takatolpalle, takaperinliuku maaliviivan taakse pää pystyssä ja laukaus TPS-vahti Teemu Lassilan takapuolen kautta verkkoon. Vahinko? Ei tietenkään, tai ei Omark sitä ainakaan julkisesti myöntäisi.

Vanha maine on kuitenkin muuttunut jo riippakiveksi, varsinkin kun ura NHL:ssä kääntyi mollivoittoiseksi.

– Haluaisin, että minut tunnetaan hyvänä pelaajana, eikä "sinä YouTube-tyyppinä". Toki menneisyydessä olen tehnyt asioita, jotka päätyivät YouTubeen ja ihmiset ovat nähneet sen, enkä voi sille mitään.

"En ole tyytyväinen YouTube-maineeseeni. Onhan se tietysti parempi olla jotain kuin ei mitään."

Tietämätön voisi helposti päätellä äänensävystä ja sanavalinnoista, että Omark puhuu vähintään vanhoista rikoksista tai synkästä lapsuudesta. Hänen kohdallaan nuoruusvuosien typeryydet olivat kuitenkin luonteeltaan hyvin toisenlaisia.

– En jaksa enää olla erityisen ylpeä rangaistuslaukauksistani, koska jotkut alkoivat luulla, että olen maailman paras rankkarinlaukoja. Niiden jälkeen olen melkein halunnut ampua rankkarit ohi, koska harteilleni on kertynyt niin paljon paineita tehdä aina jotain upeaa. Siitä syystä en ole tyytyväinen YouTube-maineeseeni. Onhan se tietysti parempi olla jotain kuin ei mitään, ruotsalainen hymyilee.

Luonteelleen mies ei silti voi mitään.

– Yritän ehdottomasti edelleen jotain hienoa, jos siihen tulee mahdollisuus. Se on osa minua. En kuitenkaan pyri siihen enää niin useasti kuin ennen. Nykyään jätän kikkailut niille hetkille, kun se tuntuu sopivalta. Ainoa tavoitteeni on olla kentän paras pelaaja. Olen sama Omark kuin ennenkin, ehkä vähän kypsempi.

On Jokerien meriitti, että Omark tarttui sopimustarjoukseen. Osasyynsä oli tietenkin Harjulla. Kuvioon sopivasti kaverusten sopimuksista tiedotettiin samalla kertaa. Omark teki sopimuksen ensin ja sai sitten Harjun seuraamaan perässä. Jokerit puolestaan onnistui siinä, missä moni KHL-seura epäonnistui.

Omark on Euroopassa huippupelaaja, mutta se ei riitä: hän haluaa pelata maailman parhaassa sarjassa. Se on ajanut vanhalta mantereelta NHL:ään kerta toisensa jälkeen. Läpimurto on kuitenkin jäänyt tekemättä ja tulokaskausi on yhä historiankirjoissa Omarkin kaikkein parhaana.

– Jälkikäteen ajateltuna loukkaantuminen oli se varsinainen käännekohta, ja aika surullinen loppu. Niin asiat vain joskus menevät. Halusin pelata nopeasti varsinaisen toipumisjakson jälkeen, mutta en ollut valmis siihen. Loput voi lukea itse.

Se ei tarkoita sitä, etteikö haave onnistumisesta lännessä kimaltelisi yhä silmissä. Vasta 27-vuotiaana Omark on jo kolmatta kertaa tilanteessa, jossa mahdollisuus kisata NHL-minuuteista on ansaittava työllä. Sen jälkeenkin saattaa tapahtua vielä paljon ennen kuin luonnonlahjakkaan kiekonkäsittelijän haave voi vihdoinkin toteutua.

– Pelasin NHL:n kahdessa huonoimmassa joukkueessa. Totta kai molemmat siis hävisivät otteluita. Haluan aina olla parhaista paras. KHL:ssä ei ole väliä, pelaanko Kovaltshukia tai jotain muuta vastaan, haluan olla häntä parempi.

Omark voi olla KHL:n paras pelaaja. Hänet on kuitenkin palautettu maan pinnalle niin monta kertaa, että lupaukset muusta kuin potentiaalista ovat pelkkiä tyhjiä sanoja.

– En kadu yhtäkään aiemmista valinnoistani. Jääkiekon pelaamisen pitää olla hauskaa ja olen tyytyväinen täällä. Haluan pelata paljon ja voittaa.  En silti voi ennustaa 50 seuraavaa ottelua ja sanoa, että pelaan kaikki loistavasti. Voi olla, että loukkaannun jo toisessa. Parempi mennä peli kerrallaan.