1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Näkökulma: Jokerit ei tarvitse Teemua

Teemu Selänne olisi korkeintaan kirsikka kakun päälle. Jokerit on varsin vahva KHL-joukkue ilmankin, kirjoittaa Yle Urheilun Matias Strozyk.

Kuva: Lehtikuva

Kovin moni tuskin on vieläkään valmis myöntämään, että Jokerit kamppailee heti tulokaskaudellaan KHL:n mestaruudesta. Varmasti useampi suostuisi silti nostamaan kätensä pystyyn ja toteamaan, että se mahdollisuus on kasvanut eksponentiaalisesti puolen vuoden takaisesta tilanteesta. Jokerit ei toki pysty painimaan jättiläisiä vastaan taloudellisin ehdoin, vaikka sen euromääräisetkin satsaukset ovat vähintään keskikastia.

Jokerit on KHL:n ensimmäinen oikeasti länsimaalainen seura. Ensimmäinen joukkue, joka ei pidä majaansa entisellä itäblokin alueella. Se on valtava voitto KHL:lle, kenties liigan toistaiseksi suurin aluevaltaus. Jokerit puolestaan hyötyy seikasta siinä mielessä, että joukkue on myös kasattu länsimaalaisittain roolit ja tarpeet edellä, kotimaiset pelaajat etusijalla. Rahaa on palanut liigavuosiin nähden kohtalaisesti, mutta jälkikin on sen mukaista: euroakaan ei näytä menneen hukkaan.

Kasassa on suomalaisittain kaikkien aikojen seurajoukkue, siitä hatunnosto Jari Kurrin ja Jukka Vuorisen suuntaan. Jokerit on ennakkoon divisioonansa kakkonen ja konferenssissaankin ainakin nelonen – edelle yltävät lähinnä SKA ja Moskovan Dinamo, sekä ehkä täpärästi TsSKA.

KHL toivoo kaupan päälle vielä jättipottia, eli Teemu Selännettä. Ei sillä, että Jokereilla itsellään olisi Selänteelle suoranaista urheilullista tarvetta. Teemu nimittäin tulee pelaamaan, jos jossain vaiheessa talvea siltä tuntuu, mutta siihen mennessä Jokerit lienee jo osoittanut arvonsa KHL:n urheilullisessa hierarkiassa. Jokereille Teemu on bonus, joka myy ne loput 2 000 lippua, jotka jo valmiiksi kunnianhimoisesta yleisötavoitteesta vielä puuttuvat.

Selänne nimellään, menneisyydellään ja tarkkaan harkituilla lausunnoillaan auttaa myymään lippuja vielä ennen kauden alkua, mutta talven aikana Jokerit myy penkit itse voittamalla. Jo kausikorttimyynnissäänkin Jokerit oli elokuun alussa ennätysvauhdissa.

Keinotekoinen show ja rahalla pumpattu joukkue ei myy Suomessa – jälkimmäisen Jokerit tietää turhankin hyvin – mutta voittavaa huippu-urheilujoukkuetta mennään tämän valtakunnan sisällä katsomaan aina. Aina. Myös KHL:ssä, joka tarjoilee lisähoukutuksena ison nipun itsessään mielenkiintoisia pelaajia. Pohja on kunnossa, kun kausikortit myyvät, joukkue voittaa harjoitusottelunsa ja jokeripaitoja jaksaa ilmestyä niin heinäkuisiin muiden KHL-joukkueiden harjoitusotteluihin kuin Jokerien omiin yleisötapahtumiinkin.

Selänteen mahdollisella sopimuksella olisi isompi arvo Rotenbergeille, ja heidän kauttaan KHL:lle. Selänne nousisi SKA:n ja erään heidän pelaajansa rinnalle sellaiseksi magneetiksi, jota tullaan katsomaan maassa kuin maassa ja kaupungissa kuin kaupungissa. Tällä hetkellä Ilja Kovaltshuk on KHL:n arvokkain palanen. Kuka siis yllättyy siitä, että nimenomaan Kovaltshukin suomeksi käännetyissä kommenteissa on useaan kertaan korostettu samojen tahojen omistamien Jokerien ja SKA:n "paikalliskamppailua"?

Ei ole KHL-maata, jossa SKA:n vierailu ei herättäisi jännittynyttä liikehdintää. Jokerit itsessään ei välttämättä olisi vieraskaukaloissa aivan vastaava ilmiö.

Teemussa Rotenbergeillä ja koko KHL:llä olisi yksi megatähti lisää, niitä kun ei vielä ole tarpeeksi NHL:llekin aiemmin uhitelleessa liigassa. Sitä ei voi kukaan kiistää, etteikö Selänne toisi Jokereihin pelillisenkin lisäarvon. 30 maalia NHL:ssä vastaa melkein maalia per peli KHL:ssä.

Legenda olisi kuitenkin pelkkä lisäarvo, ei päämäärä. Jokerien huippulaadukas pelaajisto sekä kaikin puolin johtava valmennus riittävät rehellisessä vertailussa omillaankin niin pitkälle, ettei suomalaisseuran voi nähdä pelaavan tulokaskaudellaankaan muusta kuin menestyksestä.