1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaiset KHL:ssä – tähdet lähtivät NHL:ään

Jokerien lisäksi yli 20 suomalaispelaajaa ja kymmenisen valmentajaa lähtee taistelemaan Gagarin Cupin voitosta.

Kuva: Lehtikuva

KHL-jäillä viiletti viime kauden aikana yhteensä 39 suomalaispelaajaa. Uuden sesongin alkaessa määrä on pienempi, ellei mukaan lasketa Jokerien pelaajia. Tällä hetkellä ulkomaalaisten KHL-joukkueiden pelaajalistoilla on kaikkiaan 25 suomalaista.

Valtaosa pelaajista on jo viime kaudelta tuttuja, tosin osa on vaihtanut seuraa. Esimerkiksi Lev Prahan tarinan päättymisen myötä maalivahti Atte Engren on nyt Atlant Mytishtshin mies. Samasta joukkueesta Topi Jaakola ja Niko Kapanen siirtyivät Jokereihin, kun taas Petri Vehanen suuntasi Saksaan ja Mikko Mäenpää JYPiin.

Jokerien jälkeen eniten suomalaisia kiekkoilee Torpedo Nizhni Novgorodin riveissä. Tarasov-divisioonaan siirtyneen Torpedon riveissä kauden aloittavat hyökkääjät Jarkko Immonen, Petteri Nokelainen ja Sakari Salminen, sekä puolustaja Juuso Hietanen. Torpedo kävikin monen muun KHL-joukkueen tapaan loppukesästä leireilemässä Suomessa ja kohtasi muun muassa Immosen entisen seuran JYPin.

Nokelaista lukuun ottamatta koko joukko pelasi Torpedossa jo viime kaudella. Talvi oli yllättävänkin menestyksekäs, ja joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi. Pudotuspeleissä Torpedo taipui Salavat Julajev Ufalle seitsemän ottelun sarjassa. Kesällä joukkue ei kokenut valtavia muutoksia, mutta vahvisti rivejään Nokelaisen lisäksi esimerkiksi Venäjän maajoukkuepakki Anton Babtshukilla. Tälläkin kaudella Torpedolla on edellytykset taistella läntisen konferenssin kärkisijoista heti SKA:n ja Moskovan Dinamon jälkeen.

Suomalaisittain merkittävimpiä seuroja ovat myös Sibir Novosibirsk ja Ufa, jotka kumpikin aloittavat kauden kolmella sinivalkoisella pelaajalla. Iiro Tarkki lähti Ufa maalilta Kärppiin, mutta kiintiötä täyttää Sveitsistä hankittu Ilkka Heikkinen. Sibirin kolmikkona on tuttu Mikko Koskinen – Jarno Koskiranta – Jonas Enlund, mutta viime kauteen nähden yksi puuttuu joukosta.

Sibirin seurahistorian seitsemänneksi tehokkain pelaaja Jori Lehterä oli osa suomalaisten tähtien rypästä, joka heitti hyvästit KHL:lle ja suuntasi rapakon taakse kokeilemaan siipiään NHL:ssä. KHL:ssä 125 ottelua täpärästi alle piste per peli –tahtiin pelannut Lehterä teki sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa ja maksoi venäläislähteiden mukaan sopimuksensa purkamisesta yli 800 000 euroa omasta lompakostaan. Samalla tavalla uhrautumaan joutui Petri Kontiola, joka päätti kolmevuotisen Traktor-pestinsä tarttumalla Torontosta tulleeseen tarjoukseen. Maple Leafsin organisaatioon suuntasi myös Leo Komarov, Moskovan Dinamon KHL-aikakauden pistekuningas.

Yhden suomalaispelaajan KHL-joukkueita on tällä erää seitsemän. Näihin kuuluu hallitseva mestari Metallurg Magnitogorsk, jonka kanssa keväällä juhlinut Oskar Osala teki toukokuussa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

Suomalainen valmennusosaaminen on Venäjällä yhä kovassa huudossa. Kauden alkaessa KHL-seuroista neljällä on penkin takana suomalainen päävalmentaja. Erkka Westerlundin lisäksi Euroopan ykkösliigassa valmentavat Traktorin Karri Kivi, Avangardin Raimo Summanen ja Neftehimikin Kari Heikkilä. Kotimaisten KHL-valmentajien joukossa on myös maalivahti- ja kuntovalmentajia.