1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Onko kenestäkään pysäyttämään KHL:n pelätyintä ketjua?

Metallurg Magnitogorsk saa Harlamov-divisioonassa kovan haasteen lähinnä Ak Bars Kazanilta. Karri Kivi puolestaan yrittää haalia kasaan voittoja ilman Petri Kontiolaa.

Sergei Mozjakin on edustanut Venäjää viisissä MM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Paperilla mikään ei estä Metallurg Magnitogorskia uusimasta viime kevään mestaruuttaan. Tämä fakta on alkavan KHL-kauden keskeisimpiä teesejä. Omassa divisioonassaan Magnitogorsk onkin, ei kovin yllättäen, vahva ennakkosuosikki.

Metallurgin menestyksen tukipilareina ovat sen ykkösketju ja –maalivahti sekä lähes muuttumaton joukkue. Tehokolmikko Sergei Mozjakin, Danis Zaripov, Jan Kovar pelasi yhdessä vasta ensimmäistä kauttaan, mutta kylvi tuhoa illasta toiseen. Kovarille kausi oli ylipäätään ensimmäinen KHL:ssä, mutta KHL:ää vuosikaudet dominoineen Mozjakinin rinnalla ura uudessa sarjassa käynnistyi vaatimattomalla 68 pisteen kaudella. Zaripov puolestaan palasi 33-vuotiaana muutaman kauden takaisten Kazan-kulta-aikojensa pistetahtiin ja pelasi uransa toiseksi tehokkaimman kauden.

Ykkösketju pysyy koossa myös alkavalla kaudella. Heidän lisäkseen mestaruuden takeena oli Severstalista siirtynyt maalivahti Vasili Koshetshkin. Isokokoinen veskari pelasi jo runkosarjassa huimat 51 ottelua, eikä hyytynyt pudotuspeleissä. Myös tehopakki Chris Lee ja monivuotinen luottomies, oma kasvatti Jevgeni Birjukov jatkavat joukkueessa, jota valmentaa legendaarinen Mike Keenan.

Tästä huolimatta Magnitogorskin divisioonavoittoa ei voi kuuluttaa kirkossa. Keenanin ryhmä saattaa hyvinkin saada kovan haasteen Ak Bars Kazanilta, joka tähyilee takaisin huipulle pettymyksellisten talvien jälkeen. Ak Bars voitti KHL:n kaksi ensimmäistä mestaruutta, mutta ei ole sen jälkeen yltänyt yhtä konferenssifinaalitappiota loistokkaampiin suorituksiin.

Täksi talveksi Kazaniin on kuitenkin kasattu väkevä joukkue, joka pystyy materiaalinsa puolesta haastamaan sekä Magnitogorskin että SKA:n. Ainakin viime kauden suorituksesta, eli konferenssineljännesvälierissä putoamisesta on pakko parantaa.

Kazanissa on hyvin vahva pakisto, joka ei edes ole isosti muuttunut viime talven rungosta. Ak Bars päästi jo viime kaudella neljänneksi vähiten maaleja, ja alakerta on jopa silloista lupaavammassa kunnossa. Ässistä sujuvan KHL-siirtymän tehnyt Shaun Heshka oli heti joukkueensa kolmanneksi paras pistemies. Kiekollisesti taitavan Heshkan rinnalla puolustussuuntaan loistaa Jevgeni Medvedev. Takalinjojen kärkeä täydentävät kolminkertainen tähdistöpelaaja Konstantin Kornejev ja Venäjän maajoukkueen ex-kapteeni Ilja Nikulin.

Hyökkäyskalustosta jokaiselle kiekkofanille tuttu nimi on Aleksandr Burmistrov. Vasta 22-vuotiaana Burmistrovilla on menneisyyttä jo NHL:stäkin. Sinne sentteri tähyää myös kaudeksi 2015-2016, jahka nykyinen sopimus päättyy. Tulevalla kaudella Burmistrov kuitenkin kuuluu häikäisevään hyökkäykseen, joka on kokonaisuutena jopa Magnitogorskia vaarallisempi. Viime kaudella 29 pisteellä Ak Barsin sisäisen pörssin nelostilan napannut Kirill Petrov putoaa näillä näkymin hyökkäyksen top 6 -joukosta.

Suomalaisväriä Kazaniin tuo Janne Pesonen, jolle kausi on seurassa jo viides. Pohjoismaista vivahdetta tarjoavat myös mielenkiintoiset ruotsalaishankinnat Oscar Möller ja Anders Nilsson. Pienikokoinen Möller, 25, on ehtinyt kerätä kokemusta myös Los Angeles Kingsistä. Viime kaudella laituri loisti SHL-mestari Skellefteåssa etenkin ylivoimalla ja pelasi myös erinomaiset MM-kisat. Mies on harjoitusotteluiden perusteella kotiutunut Tatarstaniin mainiosti, sillä verkko on heilunut useaan otteeseen erityisesti oikean b-pisteen kaarelta. Myös Nilsson loisti Tre Kronor –nutussa ja päätti vaihtaa New York Islandersin tulevaisuudennäkymät Ak Barsin torjuntavastuuseen.

Kivi vailla Kontiolaa

Kahden mestariehdokkaan takana Avtomobilist Jekaterinburg pyrkii jatkamaan noususuhdannettaan. KHL:n pohjakastissa koko historiansa rämpinyt seura ylsi viime kaudella upeasti konferenssissaan seitsemänneksi ja pääsi vihdoin haistelemaan pudotuspelitunnelmaa. Siellä ensimmäinen voitto jäi vielä ottamatta, mutta tänä talvena siihenkin on mahdollisuus.

Avtomobilistin iskukyvyn takana ovat erityisesti laadukkaat ulkomaalaishankinnat, etunenässä hyökkäykseen saapuneet Gilbert Brulé ja Jakub Petruzalek. Yhdeksän vuotta sitten ykköskierroksen varauksen saanut kanadalainen luopui vihdoin taistelusta NHL-pelipaikasta käytyään jo edelliskaudella pikavisiitillä Sveitsissä. Avtomobilistin kannalta huolestuttavaa on kuitenkin Brulén pelikunto, sillä kahdella edellisellä kaudella otteluita on kertynyt yhteensäkin vaivaiset 27 kappaletta. Petruzalek on KHL-menneisyytensä ansiosta tutumpi kortti, jonka tehopisteet tosin ovat olleet lievässä laskussa. Viime kaudella tshekki siirtyi kesken talven Amurista Kazaniin ja mahtui keväällä myös maansa MM-kisamiehistöön.

Avtomobilist on noussut hankinnoillaan ja viime kauden näytöillään voimasuhteissa rinnakkain Traktorin kanssa. Tsheljabinskin penkin takana seisoo tänä syksynä Karri Kivi. Joukkueessa alkaa muiltakin osin uusi aikakausi, johon hyökkääjätähdet Petri Kontiola ja Jevgeni Kuznetsov eivät kuulu. Taiturit lähtivät yksissä tuumin NHL:ään ja jättivät Andrei Kostitsinin pitämään tehoilulippua ylhäällä yksin.

Traktor yritti löytää siirtomarkkinoilta Kostitsinille apuja – suoria korvaajia menetetylle kaksikolle ei ollut edes tarjolla, sillä Kontiola ja Kuznetsov jättivät taakseen niin suuret ruudut täytettäväksi. Joukkue hankki Riian Dinamossa loistaneen sentterin Kyle Wilsonin ja Tshekin Extraligan tähden, Martin Ruzickan. Pakistoon kärrättiin aimo annos kokemusta ja hyökkäystaitoa, kun 38-vuotias Deron Quint siirtyi Moskovasta kaksivuotisella sopimuksella Tsheljabinskiin.

Traktorin alkukaudesta voi tulla varsin raskas, sillä joukkue aloittaa runkosarjan neljällä vierasottelulla kuuden päivän sisään. Lisäksi ykkösmaalivahti Michael Garnett loukkaantui harjoituspelikauden loppumetreillä, eikä välttämättä pysty pelaamaan vieraskiertueella lainkaan. Kivi on puhunut innokkaasti Traktorin nuorisojoukkueesta, jonka riveistä nostettaneen debytantteja KHL-jäille, mikäli loukkaantumisia kasaantuu enemmänkin.

Harlamov-divisioonan täydentävät Neftehimik, Jugra ja Lada. Kolmikosta kiehtovin on viimeisenä mainittu Toljatti, joka palaa KHL-tasolle neljän alaliigassa vietetyn kauden jälkeen.

Kovin suurin odotuksin Lada ei voi paluukauteensa lähteä, sillä tuttuna jäänteenä edelliseltä KHL-visiitiltä ovat suhteellisen kevyet resurssit. Menestyshaaveita kuitenkin tukee päävalmentajaksi saatu Sergei Svetlov, joka teki hyvää tulosta viime kaudella tulokasseura Vladivostokissa.

Neftehimikin ja Jugran unelma pudotuspeleistä on jokseenkin vakaammalla pohjalla, vaikka kumpikin jäi viime kaudella runkosarjaan. Etenkin Jugra on tehnyt lukuisia mielenkiintoisia hankintoja, kuten suomalaisille tutut Ilari Melartin, Toni Rajalan, Ben Maxwellin ja Lukas Kasparin sekä entiset NHL-lupaukset Philip Larsenin ja Nikita Filatovin. Heistä tosin Melart joutuu huilaamaan pitkälle talveen polvivamman vuoksi.

Myös Neftehimik löysi markkinoilta kaksi suomalaista: Teemu Erosen ja Ville Kolppasen. Heidän lisäkseen joukkue hankki 40 pisteen KHL-kausiin pystyvän Tim Stapletonin Kazanista. Kari Heikkilän seurassa ei liiemmin ollut tehomiehiä viime talvena, sillä vain Jegor Milovzorov teki yli 20 tehopistettä. Toiseksi paras pistemies oli Petr Koukal, joka siirtyi Jokereihin.

Tänä vuonna Milovzorov saa tulitukea, sillä ainakin harjoitusotteluissa erityisiksi piristysruiskeiksi ovat osoittautuneet Eronen ja TPS:stä sekä Anaheimista tuttu Dan Sexton. Milovzorov, Sexton ja Stapleton ovatkin muodostaneet harjoitusotteluissa Neftehimikin tehokkaan ykkösvitjan, jonka pistenälän on syytä jatkua läpi pitkän runkosarjan.