1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Immonen ja Salminen haastavat moskovalaiset

Moskovalaiset Dinamo ja TsSKA ratkaisevat Tarasov-divisioonan voiton yhdessä Lokomotiv Jaroslavlin kanssa. Taaempana tulokasjoukkue Sotshi toivoo ulkomaalaisten siivittävän joukkueen yllätykseen.

Sakari Salminen oli viime talvena Torpedon tehomies. Kuva: Tomi Hänninen

Lokomotiv Jaroslavl teki kesän mielenkiintoisimman valmentajakiinnityksen, kun se kertoi tehneensä sopimuksen kanadalaisen Sean Simpsonin kanssa. Sveitsin maajoukkueen johdossa puolitoista vuotta sitten Tukholman MM-kisoissa ihastuttanut Simpson lähtee luotsaamaan tragedian muutama vuosi sitten kokenutta joukkuetta takaisin huipulle.

Jaroslavl palasi KHL-kartalle kaksi vuotta sitten ja ylsi heti pudotuspeleihin. Viime kaudella joukkue paransi suoritustaan ja kaatui vasta konferenssifinaalissa Lev Prahan edessä. Lokomotivista on kesän aikana ollut enemmän liikennettä ulospäin. Joukkue ei kuitenkaan ole erityisesti henkintynyt, ja hankinnatkin ovat olleet Jiri Novotnyn ja Martin Thörnbergin tasoisia taitureita. Molemmat siirtyivät kaatuneesta Lev Prahasta.

Lokomotiv oli pudotuspelien yllättäjäjoukkue, sillä runkosarjassa seura ei loistanut. Lokomotiv oli vasta konferenssinsa kahdeksas ja eteni siten pudotuspeleihin lännen viimeisenä joukkueena. Voitot ja tappiot menivät hyvinkin tasan ja vain Sergei Plotnikov saavutti 30 pisteen rajan. Tällä kaudella 24-vuotias saa taustatukea Prahasta hankitulta duolta.

Simpsonin joukkueesta tuskin on kuitenkaan haastamaan divisioonan voitosta. Siinä suhteessa ykkössuosikkina on yhä Moskovan Dinamo, joka oli viime kaudella runkosarjassa kirkkaasti eniten pisteitä haalinut joukkue. Dinamo koki kirvelevän menetyksen, kun ykköstähti Leo Komarov päätti lähteä takaisin Torontoon toteuttamaan NHL-haavettaan.

Dinamo ei kesällä turhia hankintoja tehnyt. Joukkue pyrki täsmävahvistuksiin, joiden on määrä kuulua joukkueen terävimpään kärkeen. Toisaalta osa löydöistä, lähinnä kiertolaiseksi ajautumassa oleva Kaspars Daugavins ja seurasta toiseen pari viime vuotta liihotellut Nikolai Zherdev ovat suoritustasoltaan pieniä mysteerejä. Molemmilla on kuitenkin KHL-kokemusta ja näyttöä kohtalaisiin pistesaldoihin tarvittavista ominaisuuksista.

Luzhnikilla siirrytään uuden käskyttäjän alaisuuteen Olegs Znaroks siirryttyä Venäjän peräsimeen. Valmennusvastuu meni toiselle latvialaiselle, Harijs Vitolinsille. Vitolins on toiminut Dinamon valmennustiimissä jo neljän kauden ajan voittaen kaksi Gagarin Cupia. Vitolins oli mukana myös vuoden 2010 Gagarin Cup –finaalissa HC MVD:n kanssa ja kuului Latvian maajoukkueen valmennukseen muun muassa Vancouverin olympialaisissa.

Joukkueen suurena tukena ja turvana on Aleksandr Jerjomenko, jonka 34 vuoden ikä tosin alkaa muuttua kysymysmerkiksi. Jerjomenko on päästänyt alle kaksi maalia ottelua kohden kolmena edellisenä kautena ja antanut vahvoja näyttöjä myös kansainvälisillä kentillä. Veteraani onkin kaksinkertainen maailmanmestari ja kolminkertainen Gagarin Cup –voittaja.

Komarovin lähdöstä huolimatta Dinamossa on yhä sinivalkoista edustusta Janne Jalasvaaran myötä. Mollivoittoisen kauden viime vuonna pelannut suomalainen aloittaa seurassa jo viidennen kautensa. Takalinjoja vahvistamaan hankittiin kanadalainen Mat Robinson, joka on noussut kolmessa vuodessa Norjan pääsarjasta KHL:n johtavien hyökkäävien puolustajien joukkoon. Hyökkäyksessä pisteitä kaivataan Zherdevin ja Daugavinsin lisäksi Maksim Karpovilta, jopa 40 pisteen kausiin kykenevältä Maksim Peshtushkolta ja kokeneelta 33-vuotiaalta Aleksei Tereshenkolta, joka tosin on kärsinyt harjoituskauden lopussa polvivammasta.

Radulov ja muut

Tarasov on siitä mielenkiintoinen divisioona, että siinä on peräti neljä potentiaalista loppuottelijaa. Myös Dinamon paikalliskilpailija TsSKA hätyyttelee nimittäin konferenssin ylempää puoliskoa jouduttuaan pettymään viime kaudella. Moskovalaiset saavat nyt kisata pääkaupungin herruudesta keskenään, sillä Spartak joutui jättämään KHL:n talousvaikeuksen vuoksi.

TsSKA:n kohdalla valokeila on helppo suunnata, sillä Aleksandr Radulovin läsnäolo edellyttää aina erityishuomiota. 28-vuotiaalta on lupa odottaa mitä tahansa ja parhaimmillaan kyseessä on koko sarjan paras pelimies. Radulovin ohella TsSKA:n menestys on vahvasti riippuvainen nuoren Nikolai Prohorkinin ja 11 vuotta vanhemman Igor Grigorenkon onnistumisesta. Prohorkinin pelättiin siirtyvän jo ensi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, mutta TsSKA sai pidettyä 20-vuotiaan lupauksensa.

Puna-armeijalla on sekalainen yhdistelmä taitoa ja kovuutta. Karkeampaa osastoa edustavat satakiloinen kanadalaistykinkuula Ben Eager ja pahamaineinen, mutta roolissaan erinomainen Jevgeni Artjuhin. Kärkikolmikon takana TsSKA odottaa tehoilua ykkössentteriksi NHL:stä hankitulta Stephane Da Costalta ja viime kaudella hyvää tahtia KHL-tulokkaana pisteitä nakutelleelta Jan Mursakilta.

– Pidämme Da Costaa yhtenä kesän parhaista hankinnoista. Olemme iloisia siitä, että voitimme kilpailun hänestä monia muita KHL-seuroja vastaan. Hän on parhaassa peli-iässä ja kiinnitti huomiota Ottawassa. Tärkein tekijä hänen hankinnassaan oli kuitenkin MM-turnaus Minskissä, TsSKA:n GM Sergei Fedorov sanoi venäläislehti Sport-Ekspressin haastattelussa.

Dinamon tapaan myös TsSKA:ssa vaihtui valmentaja. Tehtävää hoitaa nykyisin Dmitri Kvartalnov, joka on aiemmin luotsannut Severstalia ja Sibiriä. Entinen NHL-pelaaja onnistui nostamaan novosibirskiläiset kahdessa vuodessa pudotuspeleihin ja aina konferenssivälieriin asti.

Neljännen lusikan soppaan tuo suomalaisväritteinen Torpedo. Joukkue ylisuoritti viime kaudella ja kuuluu todellisuudessa konferenssin keskikastiin.

Torpedolla on hyvä puolustus ja tasaisen vahva hyökkäyskalusto. Puolustusta johtavat Juuso Hietanen, Ufasta hankittu Anton Babtshuk ja jykevä valkovenäläinen Vladimir Denisov. Hyökkäyksessään joukkue onnistui pitämään kärkikolmikkonsa, eli Jarkko Immosen, Sakari Salmisen ja Wojtek Wolskin. Trio miehitti viime kaudella sisäisen pistepörssin top 3 –paikat. Siirtomarkkinoilta haaviin tarttui myös Petteri Nokelainen.

Kyseenalaisempi osasto on maalivahtipuoli, jolta luottotorjuja Vitali Koval poistui. 34-vuotiaan uusi koti on Ufassa. Nyt torjuntavastuu on jäämässä Georgi Gelashvilille, joka on toiminut läpi uransa lähinnä kakkosvahtina.

Tyhjästä nyhjäisty Sotshi ja Severstalin nuorisokerho

Taaempana isompiaan kiusaavat Severstal ja Sotshi. Etenkin Sotshi on näistä mielenkiintoinen lisäys, sillä Venäjä on pyrkinyt ottamaan olympiakaupunkia käyttöön kovaa vauhtia. EHT-turnauksen, F1-radan ja MM-jalkapallon lisäksi Sotshiin tuodaan KHL-joukkue, joka rakennettiin täysin olemattoman pohjan päälle.

Sotshiin hankittiin yhdistelmä mielenkiintoisia ulkomaalaisia ja maajoukkueessa kokeneita pelaajia. Suomalaisista Sotshissa kiekkoilevat Joonas Järvinen ja Max Wärn. Sotshissa kiekkoilee myös Mihail Anisin, joka sai sopimuksen try-outin kautta. Moskovan Dinamon riveissä kevään 2012 pudotuspeleissä loistanut hyökkääjä sai viime marraskuussa kenkää Donbass Donetskista tapeltuaan humalassa joukkuekaverinsa kanssa pelipäivän aattona. Joukkuetta valmentaa 44-vuotias Vjatsheslav Butsajev, joka siirtyi Sotshiin TsSKA:sta.

Severstal puolestaan pyrkii antamaan tällä kaudella vastuuta nuoremmille pelaajilleen, joiden avuksi pestattiin Marek Kvapilin ja David Ullströmin kaltaisia tasonsa osoittaneita, mutta silti vieläkin parempaan pystyviä ulkomaalaisia. Severstalissa on alkavalla kaudella myös kolme kiehtovaa ruotsalaista, kun Ullströmin lisäksi seura onnistui hankkimaan muun joukkueen teemaan sopivia nuoria pakkikaksikon Adam Alqvist – Alexander Urbom muodossa.

Ennakkosuosikki Tarasovin jumboksi on Vitjaz. Harri Säterin edustama seura ei ole vielä milloinkaan yltänyt KHL:n pudotuspeleihin. Viime kausi oli kuitenkin sijoituksellisesti Vitjazin paras. Joukkueen nimekkäimpiin pelaajiin kuuluvat yli 600 NHL-ottelun kapteeni Maksim Afinogenov ja Edmonton Oilersista siirtynyt puolustaja Denis Grebeshkov.