1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Summanen jahtaamaan divisioonavoittoa – suomalaisten Ufa suosikki

Sinivalkoiset värit nähtäneen tulevana talvena säännöllisesti Tshernysev-divisioonan huipulla. Ellei Salavat Julajev Ufa kykene vastaamaan ennakkosuosikin leimaan, on Raimo Summasen Avangard Omsk tyrkyllä kärkipaikalle.

Raimo Summanen Kuva: Tomi Hänninen

Salavat Julajev Ufa voitti Gagarin Cupin kolme vuotta sitten ja on sen jälkeen tehnyt uutta tulemista – kirjaimellisesti askel kerrallaan. Kaksi vuotta sitten joukkue jäi konferenssin puolivälieriin. Edelliskaudella irtosi jo paikka konferenssivälieristä ja keväällä Ufa eteni konferenssinsa finaaliin. Siellä se jäi kuitenkin mestariksi jatkaneen Magnitogorskin jalkoihin.

Viime kauden joukkue oli runkosarjassa neljäs tehtyään viidenneksi eniten maaleja. Ufan onneksi viime kauden kärki onkin pysynyt hyvin ennallaan, eikä seuraa jättänyt kuin yksi seitsemästä parhaasta pistemiehestä. Pelaajamarkkinoilta joukkue hankki vain muutamia täsmävahvistuksia.

Ufan merkittävin menetys on maalivahti Andrei Vasilevski, joka lähti ykköskierroksen varauksena Tampa Bay Lightningin organisaatioon. Vasilevskin paikkaajaksi hankittiin veteraanivahti Vitali Koval. Veskaripuolen muutoksen tuomaa epävarmuutta vähentämässä joukkueella on puolustus, kenties Ufan vahvin osa-alue, jota uusittiin kesän aikana rankalla kädellä. Alakerran johtotähtiin kuuluvat muiden muassa Ilkka Heikkinen, puolihyökkääjä Kirill Koltsov, latvialainen Arturs Kulda ja aina luotettava Andrei Zubarev.

Tshernysev-divisioonan voittoa tavoittelee Ufan ohella etunenässä Avangard Omsk. Raimo Summasen komentoon palannut seura on kokenut jonkin verran vaihtuvuutta, mutta saa silti jalkeille hyvän joukkueen. Erityisen mielenkiintoinen hankinta on Vladimir Sobotka, joka palaa Eurooppaan kuuden NHL-kauden jälkeen. Viime talvena 27-vuotias oli NHL:n paras aloittaja. Omsk teki elokuun lopun harjoitusotteluissa maaleja kuin liukuhihnalta ja Sobotka oli jatkuvasti pisteillä.

Avangard menetti viime kaudella 34 pistettä tehneen Sergei Kostitsinin, mutta sisäisen pistepörssin kärkipari Aleksandr Perezhogin – Aleksandr Popov jatkaa seurassa. Omskista lähtivät myös esimerkiksi Ivan Baranka ja Jokereihin siirtynyt maalivahti Henrik Karlsson. Joukkue on kuitenkin tehnyt hyviä hankintoja ruotsalaisten Tom Wandellin ja Erik Gustafssonin sekä vahvan Kristian Kudrocin muodossa.

Etenkään maalivahtiosastollaan Avangardin ei pitäisi joutua suuriin ongelmiin. Leland Irving ja Konstantin Barulin muodostavat erinomaisen parin, jonka tukena toimii suomalainen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila. Viime kaudella Avangard päästi neljänneksi eniten maaleja, joten varmoille torjujille on käyttöä, mikäli joukkue mielii palata pudotuspeleihin jäätyään niistä rannalle ensimmäistä kertaa KHL-historiassaan.

Kazakstanilaiset maajoukkueen armoilla ja ulkomaalaisten varassa

Kazakstanilaisen Barys Astanan ainekset kiusata kahta ennakkosuosikkia ovat pieni arvoitus. Joukkue koki omalaatuisen muutoksen, kun valmentajakaksikko Ari-Pekka Selin – Raimo Helminen sai lähtöpassit Kazakstanin maajoukkueen heikon MM-kisamenestyksen vuoksi.

Viime kaudella suomalaiset piiskasivat Barysin upeaan kauteen, jonka runkosarjassa edelle ylsi itäisessä konferenssissa vain Metallurg Magnitogorsk. Puolet Barysin joukkueesta on syntynyt noin 300 000 asukkaan Öskemenissä, joten maajoukkueen kohtalon mieluummin välttävän seuran onneksi viime kauden tulinen ulkomaalaistrio jatkaa Astanassa. Brandon Bochenski, Nigel Dawes ja Dustyn Boyd muodostivat Barysin sisäisen pistepörssin kärkikolmikon. Bochenski ja Dawes tykittivät yhteensä 54 maalia – kolmasosan koko joukkueen saldosta.

Muilta osin Barysin joukkue on yhä pitkälti Kazakstanin maajoukkueen kokoonpano. Joukkueen maalilla jatketaan ulkomaalaisvoimin, mutta Ari Ahonen vaihtuu slovakialaiseen Jan Lacoon. Puolustus vahvistui Kazakstanin passin omistavalla Kevin Dallmanilla, joka voitti edellisellä visiitillään seurassa KHL:n puolustajien pistepörssin kolme kertaa.

Muut Tshernysev-divisioonan joukkueet ovat onnekkaita, jos ne kykenevät jotenkin venymään pudotuspeleihin. Erityisen kovan kolauksen koki Sibir Novosibirsk, joka menetti joukkueensa tärkeimmän pelaajan, Jori Lehterän. Suomalainen suuntasi vihdoinkin NHL:ään ja jätti muut suomalaiset pitämään venettä pinnalla. Lehterän lähtö vain korostaa maalivahti Mikko Koskisen tärkeyttä, sillä Sibir menetti tähtensä myötä aimo annoksen hyökkäysvoimaa. Koskisen torjuntatyöskentely riitti viime kaudella KHL:n tähdistöotteluun asti.

Yhtä lailla avainroolissa on kapteenistoonkin valittu Jonas Enlund, josta saatetaan tehdä Sibirin uusi ykköshyökkääjä. Enlund oli viime talvena joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja, mutta teki silti yksitoista pistettä Lehterää vähemmän. Toinen Lehterän puuttuessa isompaan ruutuun pääsevä hyökkääjä on Jarno Koskiranta. Kokonaisuutena Sibir on heikentynyt sen verran, että pudotuspelipaikka on kovan työn takana.

Häntäpäässä ruuhkaa

Divisioonan häntäpään kolmikkona ovat Admiral Vladivostok, Metallurg Novokuznetsk ja Amur Habarovsk.

Admiral lähtee kauteen äärimmäisen nuorella joukkueella, jonka keski-ikä hätyyttelee hädin tuskin 24:ta vuotta. Viime kaudella tulokkaana Hannu Jortikan alaisuudessa aloittanut Admiral ylsi yllättäjänä pudotuspeleihin asti. Pärjääminen edellyttää ulkomaalaispelaajilta, etenkin vasta elokuun lopussa hankitulta maalivahti Ari Ahoselta, potentiaaliselta yllättäjäpuolustaja Logan Pyettilta sekä ruotsalaiselta hyökkäyskaksikolta Niclas Bergfors – Richard Gynge kovia suorituksia.

Novokuznetskin pudotuspelipaikka puolestaan olisi jymypaukku, sillä joukkueen pelaajamateriaalin ei pitäisi lähtökohtaisesti yltää konferenssissa edes kymmenen joukon tietämille. Viime kaudella vain kahdesta pelaajasta oli tekemään enemmän kuin 17 tehopistettä ja nyt koko pistepörssin top 3 on jättänyt seuran. Ei siis kannata ihmetellä, mikäli historian ensimmäinen pudotuspelipaikka jää edelleen etäiseksi unelmaksi.

Novokuznetsk käy tiukan kamppailun itäisen konferenssin jumbosijasta Amuria vastaan. Viime talvena kyseenalainen kunnia meni Habarovskiin, sillä Amur otti 54 ottelustaan vain kahdeksan voittoa. Novokuznetsk ylsi sentään sijalle 13 kerättyään 50 sarjapistettä.

Kiinan rajalle kärrättiin kaksi suomalaispelaajaa, kun Tommi Taimi ja Jesse Niinimäki tunsivat KHL:n pikkuseuran SM-liigaa mielekkäämmäksi vaihtoehdoksi. Muilta osin koossa on kaikin puolin mitäänsanomaton joukkue, jonka ainoa varteenotettava pistetykki on viime kaudella 18 maaliin yltänyt Aleksandr Junkov.