Kumpi voittaa paperilla, Suomi vai Ruotsi? Ruotsalaisilla eri näkemys asiasta

Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaajoukkueet kohtaavat tänä viikonloppuna jo 74. kerran. Paperimaaottelussa suomalaiset ja ruotsalaiset saavat eri tulokset.

Tanja Komulainen toimii Suomen naisten kapteenina. Kuva: Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin väliset yleisurheilumaaottelut ovat olleet jo vuosikymmeniä kiihkeitä kamppailuja niin kentällä, yleisössä kuin mediassakin. Tänä vuonna maat kohtaavat jo 73. kerran, ja niin kutsutun paperimaaottelun perusteella on odotettavissa erittäin tasainen taisto maaotteluvoitosta.

Viime vuonna Ruotsi otti rökälevoitot sekä naisissa että miehissä. Miehissä Ruotsi voitti pistein 234-174 ja naisissa 215-195. Tytöissäkin Ruotsi oli parempi pistein 105-96, mutta pojissa sentään saatiin voitto pistein 103-98.

Tänä vuonna ainakin paperilla tilanteen pitäisi olla tasaisempi. Tai no, se riippuu kumman paperimaaottelua uskoo, Suomen vai Ruotsin. Suomessa paperimaaottelun on laatinut Matti Peltoniemi Suomen Yleisurheiluarkisto -yhdistyksestä. Peltoniemen paperimaaottelu on tehty ennen Ruotsin joukkueessa tapahtuneita muutoksia. Ruotsissa vastaavan on tehnyt Pelle Crona, entinen kolmiloikkaaja ja nykyinen yleisurheiluaktiivi. Kumpikin perustaa paperimaaottelunsa tämänkesäisiin tilastotuloksiin.

Peltoniemen paperimaaottelu (siirryt toiseen palveluun) ennustaa Ruotsin miehille ”vain” 26 pisteen voittoa 218-192 ja naisten maaotteluun tasapeliä 205-205. Maaotteluhistoriassa ei ole milloinkaan nähty tasapeliä. Crona (siirryt toiseen palveluun)saa miehille lähestulkoon saman tuloksen, sillä hänen paperimaaottelussa Ruotsi vie voiton pistein 214,5-195,5. Naisissa sen sijaan Crona ennustaa Suomen voittoa pistein 207,5-202,5.

Peltoniemen paperilla Suomi ottaa kolmessa miesten lajissa kolmoisvoiton: 400 metrin aitajuoksussa, moukarinheitossa ja keihäänheitossa. Crona on lisännyt Suomelle kolmoisvoiton vielä pituuteen, sillä Michel Torneus joutuu jättämään maaottelun väliin. Sen sijaan Ruotsi voittaisi kaikki miesten sileät juoksumatkat 4x100 metrin viestiä lukuun ottamatta ja juhlisi kolmoisvoittoa 400, 800 ja 1 500 metrillä sekä kiekonheitossa.

Naisten maaottelussa Ruotsi ei ole vielä ilmoittanut kolmatta juoksijaansa 5 000 metrille. Ruotsin tähtijuoksijaa Abeba Aregawia ei ainakaan hänen omien sanojensa mukaan nähdä maaottelussa, mutta jos nyt kävisi niin, että Aregawi juoksisikin viikonloppuna Olympiastadionilla, saattaisi Cronan paperimaaottelu tasoittua nykyisestä.

Peltoniemen paperilla Suomen naiset ottavat kaksi kolmoisvoittoa: 100 metrin aidoissa ja 3 000 metrin esteissä. Crona sen sijaan uskoo Ruotsin panevan kampoihin esteissä ja pisteiden menevän Suomelle ”vain” 14-8. EM-kisojen kakkonen Charlotta Fougbergiahan ei ole nimetty esteisiin, kuten ei myös Sandra Erikssonia, mutta viime hetken taktiset muutokset ovat aina mahdollisia.

Kuten aina tilastot ovat vain tilastoja, ja kentällä voi mitä tahansa voi tapahtua. Pisteitä jaetaan urheilijoille kaavalla 7 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1, viesteissä voittajalle annetaan 5 ja häviäjälle 2, keskeyttäneet eivät saa pisteitä lainkaan. Kun viikonlopun aikana kilpaillaan 20 miesten ja 20 naisten lajissa, on jokainen piste tärkeä ja venymisiä tarvitaan.