Suora

  • Urheilustudio 6.12.
  • Alppihiihdon MC: Santa Caterina, miesten suurpujottelun 1. lasku
  • Santa Caterina, miesten suurpujottelu, 1. lasku
  • Rallin MM Monza - EK 15 - live
  • Urheilustudio 6.12.
  • Monza, EK 15

Maalitykki Palola paljastaa maalinteon niksit

Tapparassa maaleja takova Olli Palola on oikea mies kertomaan, mikä maalinteossa on tärkeintä.

urheilu
olli palola maali
Olli Palola tuuletti viime kaudella ahkerasti maaleja SM-liigassa. (Arikistokuva)Tomi Hänninen

- Kyllähän se on vaan fakta maalintekijälle, että kaiken a ja o on ketjukaverit. Kyllä ne ketjukaverit sen aikalailla määrää, vaikka olisi kuinka hyvä veto, niin jos ei saa syöttöjä, niin vaikea on maaleja tehdä, viime kaudella SM-liigassa 27 maalia tehnyt Olli Palola aloittaa perisuomalaisen vaatimattomasti.

Mutta jos vaikka tulisi syöttöjä ketjukavereilta, niin millä tavalla niitä maaleja sitten tehdään kaukalossa maalintekijän näkökulmasta?

- Perusjutuista se lähtee, että laukoo maalia kohti eikä mene yli tai ohi. Sitten tietysti vähän katsoo, että kummalle puolelle ja ylös vai alas. Harvemmin sitä pelin tiimellyksessä lähtee sellainen unelmaveto, että laitanpa tuonne ristikon alle.

Maalintekijä osaa tunnetusti haistaa maalipaikat ja olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

- Mahdollisimman keskeltä on paras paikka, kun veskari ei tiedä kummalle puolelle veto tulee. Ja suoraan syötöstä on kaikkein pahin veskarille, kun se joutuu liikkumaan eikä ehdi tulemaan vastaan. Jos ottaa kiekon haltuun, niin nykyajan veskarit tulee niin paljon vastaan, että kulma pienenee niin, ettei siellä oikein missään ole tilaa. Kun saa maalivahdin pieneen poikittaisliikkeeseen, niin sinne avautuu enemmän tilaa.

- Jos veskari on poikittaisliikkeessä, niin harvemmin se siinä on pystyssä, kun jäässä on niin paljon helpompaa liikkua. Silloin ylös jää eniten tilaa. Ja vaikka tulee vähän huonompi syöttö, niin pitää silti koittaa saada vain laukaus suoraan ja välttää haltuun ottamista, Palolta tietää.

Maalintekotilastojen valossa suoraan syötöstä laukominen onkin neljä kertaa tehokkaampaa, mutta tietääkö maalintekijä mikä on tilastollisesti paras paikka vetää?

- Olisikohan kilpikäden alas, Palola heittää.

Suunta on oikea, mutta kilpikäden ylös laukaukset uppoavat yli 26 prosentin tehokkuudella, mutta sinne on myös vaikeinta osua ja vedot menevät herkemmin yli.

- Nyt kun aloin miettimään omia playoff-maaleja, joita ei montaa tullut, niin taisi pari mennä juuri sinne kilpikäden ylös.

Videot maalintekijän apuna

Maalintekotilanne on ohi silmänräpäyksessä, mutta maalintekijä ja maalivahti ehtivät käydä myös henkistä taistoa.

- Kyllä se ratkaisu aika selkärangasta tulee. Monesti peleissä tulee samantyyppisiä tilanteita, mutta kun kerran munaat ja huomaat, että veskari periaatteessa lukee omat ajatukset ja aavistaa sen, niin yrität tehdä seuraavalla kerralla ihan päinvastoin.

- Syötön kovuuskin vaikuttaa aika paljon. Jos on hiljainen syöttö, niin veskari usein kerkeää niin hyvin mukaan, että takakulmassa on paremmin tilaa. Jos taas on kova syöttö, niin etukulma on usein auki.

Maalivahtien tarkempi tarkkailu ei kuitenkaan kuulu Palolan rutiineihin.

- En sillä tavalla skouttaile veskareita. Joskus alkulämmöissä vähän kattelen, mutta enemmänkin itse koitan treenata sitä, että kun se poikkisyöttö tulee, niin sen saa aina sinne ylös, joka on aina paha oli siellä sitten minkälainen maalivahti tahansa.

Omia maaleja ja hukattuja maalipaikkojakin Palola kertoo katsovansa toisinaan videolta ennen ottelua.

- Jonkun verran käyn videoita läpi ennen pelejä, kun niitä samantyylisiä tilanteita tulee aika paljon, että ratkaisut tulevat sitten automaattisesti selkärangasta. Heti jos alkaa vähänkin miettimään, niin se meni jo, Palola kuvailee.

Apina selästä

Nykyjääkiekossa tila ja aika ovat niin kortilla, että lämäriä ei ehdi virittelemään kuin ylivoimalla.

- Ei oikein 5 vastaan 5 pelissä kerkiä hirveästi lämäilemään, vaan se on enemmänkin rannari. Mutta ylivoimalla lämäri voi olla kuitenkin tehokkaampi, kun kaverilla on yksi vähemmän niin tilanteet aukeavat paremmin.

- Kyllä se usein, kun pääsee ylivoimalle ja saa niitä paikkoja, niin vaikuttaa sitä kautta myös siihen 5vs5-pelaamiseen. Ja se on vaan totuus, että kun saa maalin ekassa erässä, niin pari erää jalka tuntuu kevyemmältä, kun on onnistuminen alla.

Maalinteko onkin pitkälti itseluottamuslaji. Kun kulkee, niin kaikki tuntuu uppoavan, mutta välillä kiekko ei mene mistään sisään.

- Kyllä se vaikuttaa, minkälainen fiilis siinä on. Jos on tehnyt muutaman maalin aikaisemmissa peleissä, niin on sellainen rennompi fiilis ja silloin se menee suuremmalla todennäköisyydellä maaliin. Sitten kun on se apina selässä, niin tulee sellainen pakko, ja viime hetkellä kiekko pyörähtää ja se menee ihan pipariksi. Aika pitkälti se on myös itseluottamuksesta kiinni.

Mitä sitten tehdä kun apina on selässä?

- Kyllähän sitä koittaa muutaman kiekon enemmän treeneissä vetää ja pysyä positiivisena. Sitten tulee joku maali puolivahingossa takatolpilta ja siitä kautta saa itseluottamusta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat