1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

KHL-konkari Jyri Rönniä tuskin nähdään Helsingissä

Suomalaistuomari aloittaa jo neljännen kautensa KHL:ssä. Jokerien tulo sarjaan ei vaikuta Rönnin työnkuvaan.

Jyri Rönn Kuva: Tomi Hänninen

Jyri Rönn ryhtyi suomalaisten jääkiekkotuomarien pioneeriksi kolme vuotta sitten. Näytöt kansainvälisissä turnauksissa ja etenkin Slovakian MM-kisoissa vuonna 2011 herättivät KHL:n kiinnostuksen. Nyt Rönn on jo kokenut KHL-tuomari, joka tienaa viheltämisellä elantonsa.

– Erotuomaripäällikkö soitti ja tiedusteli kiinnostusta tulla. Hetken asiaa mietin, ja päätin lähteä kokeilemaan kepillä jäätä. Jos en sitä olisi tehnyt, niin varmasti myöhemmin katuisin, Rönn sanoi vieraillessaan Ylen Radio Suomen Ajantasassa uuden KHL-kauden kynnyksellä.

KHL:n nopea kasvu ja kunnianhimoiset tavoitteet ovat johtaneet moninaisiin vaiheisiin. Infrastruktuuri ei ollut jokaisessa uuden liigan kolkassa siinä kunnossa, että kymmenien joukkueiden kansainvälinen sarja pyörisi ongelmitta. Sama koski myös venäläistä kulttuuria. Sen huomasi Rönn, kun koitti aika järjestää lupa-asiat kuntoon.

"Piti näyttää, että kuulun sinne, enkä lätkätermein kolmos- tai nelosketjuun. Piti olla huipputasolla. Kun olin todistanut sen, suhtautuminenkin muuttui."

Jyri Rönn

– Ensimmäinen kesä oli paperisotkua. Viisumin hakeminen oli oma prosessinsa, sitten pitää vielä saada työluvat ja muut kuntoon. En ihan edes ymmärtänyt kaikkia papereita, joita ympärillä pyöri, mutta lopuksi kaikissa oli leima. Toki aikataulut eivät aina pidä paikkaansa. Itse pääsin toisella kaudellani paikan päälle vasta puolitoista kuukautta myöhässä.

– Asioidenhoito on vähän erilaista kuin suomalainen jämptiys. Kaikki hoidetaan, mutta hoidetaanko silloin kun sanotaan, se on eri juttu. Sen olen oppinut, että mikään ei tapahdu huomenna. Jos jonkin sanotaan tapahtuvan huomenna, se voi tapahtua ylihuomenna tai vaikka viikon päästä, mutta ei varmasti ainakaan huomenna.

Nykyisin KHL:ää pelataan jo seitsemässä maassa. EU-maiden kohdalla ongelmia ei ole, mutta esimerkiksi Kazakstan ja Valko-Venäjä edellyttävät erillisiä viisumeita. Niiden hankkiminen on pitkälti tuomareiden omalla vastuulla. KHL on niin suuri kokonaisuus, ettei liigan toimistolta voida ohjailla jokaista osa-aluetta päivittäin.

Suomeen vain verojen ehdoilla

Sama politiikka näkyy myös koulutuksessa. Kaikki KHL-tuomarit kokoontuvat yhteen ennen kauden alkua, mutta sarjan pyöriessä ohjeistus ja palaute tapahtuu lähinnä otteluvalvojien kanssa ja erotuomaripäälliköiden sähköpostiviestinnän välityksellä. Kauden aikana ei liiemmin ehditä kokoontua, joten oma-aloitteisuus on ehdottoman tärkeää – myös areenoille mentäessä.

– Vastaanotto oli hyvä, mutta toisaalta koko ajan oli vähän ulkopuolinen olo. Olin aikanaan ensimmäinen, joka sinne lähti, joten tilanne oli heillekin uusi. Piti näyttää, että kuulun sinne, enkä lätkätermein kolmos- tai nelosketjuun. Piti olla huipputasolla. Kun olin todistanut sen, suhtautuminenkin muuttui.

Rönn ei vielä ole oppinut venäjän kielen saloja. Jäällä pärjää ”kiekkovenäjällä”, eikä siellä laajemmalle sanavarastolle ole edes tarvetta, pelaajat kun suhtautuvat suomalaistuomarin mukaan vihellyksiin ainakin hieman eri tavalla kuin kotoisessa SM-liigassa.

– Sellainen kokonaiskuva on jäänyt, että jokainen keskittyy vähän enemmän omaan juttuunsa. Sellaista mielipiteen kertomista jokaisesta tilanteesta on vähemmän. Siinä mielessä on ammattimaisempaa ja tuomareille helpompaa toimia.

Rönnin ei ole aiemminkaan tarvinnut luistella KHL-jäillä täysin vailla maanmiehiään. Tulevana talvena heitä on entistäkin enemmän, kun mukaan tulee kokonainen suomalaisorganisaatio. Se ei vaikuta tuomarointiin millään lailla, ja ainakin periaatteessa Rönnillä on mahdollisuus viheltää kaikkien joukkueiden otteluita.

Helsingissä häntä ei kuitenkaan todennäköisesti tulla näkemään.

– Olen käynyt asiasta keskusteluja KHL-pomojen kanssa. He ovat sitä mieltä, että tuskin tulen viheltämään Helsingissä ainakaan runkosarjassa. Siihen liittyvät Suomen verolait – jos haluaa maksaa veroja vain Venäjälle, niin silloin ei kannata täällä paljoa vihellellä, tuumi Rönn.

Samasta syystä vierailut kotiin ovat hyvin rajattuja.

– Käyn niiden päivien sisällä, mitä Suomen verolait sallivat. Kauden aikana pystyn olemaan Suomessa 35-40 päivää.