Niko Kapanen luottavaisena: "Olemme siellä missä pitääkin"

Jokerit päätti harjoitusottelu-urakkansa sunnuntai-iltana. Vastassa ei ollut enempää tai vähempää kuin Pietarin SKA.

Kuva: Lehtikuva

Harjoituspelit saivat tappiollisen päätöksen, kun SKA oli Jokereita tehokkaampi maalinteossa. Erkka Westerlundin mukaan helsinkiläiset olivat kuitenkin hyvin pelin päällä. Verkko heiluikin pietarilaispäädyssäkin kahteen kertaan kolmannessa erässä.

Kokonaisuutena harjoitusottelut olivat Jokerien osalta voitokkaita. Kahdeksasta ottelusta tuli vain kaksi tappiota. Joukkueen johtajiin kuuluvan Niko Kapasen mukaan otteet ovat kuitenkin olleet vaihtelevia.

– Tulokset eivät kerro niistä koko totuutta. Eivät ne kerro koko totuutta. Joukossa oli vähemmän hyviä pelejä, jotka onnistuttiin kuin onnistuttiinkin voittamaan. Se on totta kai hyvä asia, että vähän huonompanakin iltana voitetaan. Joukkueena olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin. Esimerkiksi viimeinen turnaus osoitti, että olemme onnistuneet ajamaan sisään niitä asioita, joita on painotettu, Kapanen selitti Yle Urheilulle sunnuntai-iltana.

Jokerit jätti otteluohjelmassaan kovimman haasteen viimeiseksi. SKA-ottelu oli joukkueen ensimmäinen kotiareenalla ja keräsi katsomoon yli 10 000 silmäparia. Pietarilaiset puolestaan olivat hävinneet hiljattain otteluita, joten heille voitto oli henkisesti arvokas kunnianhimoisten KHL-tavoitteiden valossa.

– Tappio oli huono juttu, mutta mielestäni mukana oli paljon hyvää. Saimme hyvän opetuksen tällaisia tiukkoja pelejä ajatellen - voitto on pikkujutuista kiinni.

– SKA oli hyvä mittari loppuun. Näimme, että olemme siellä missä pitääkin, mutta pienemmät nyanssit lopulta ratkaisevat voiton.

Jokereille tällä viikolla käynnistyvä seikkailu on upouusi haaste, jonkalaista Suomessa ei ennen ole nähty. Kapanen, 36, on kuitenkin osa venäläisittäin tutumpaa kaartia. Hänellä KHL-otteluita on takana jo lähemmäs 300 kappaletta.

Jokerikapteeni Ossi Väänänen painotti Kapasen kaltaisten KHL:n jo nähdeiden ja kokeneiden pelaajien arvoa tulokasjoukkueelle.
Viisi kautta Kazanissa ja yhden Prahassa tahkonnut kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja ei ole pyrkinyt väkisin mentorin rooliin, mutta toimii tarvittaessa tuntemattomaan hyppäävien nuorempien isoveljenä.

– Pyrin auttamaan kaikkia parhaani mukaan. Kysymään on saanut tulla, jos jotain on. Tietysti ainakin itselleni on varmasti helpompaa, kun kuitenkin tiedän, miten hommat KHL:ssä toimivat.

Jokerien KHL-kausi käynnistyy torstaina, jolloin Helsinkiin saapuu kesällä vahvistunut Minskin Dinamo. Ohjelmassa on ensin kolme kotiottelua, sitten koittaa ensimmäinen, neljän ottelun ja kuuden päivän vieraskiertue.

Erityisesti ottelurytmi on KHL:ssä toisenlainen kuin mihin SM-liigassa on totuttu. Kausi etenee pitkälti putkissa, ja välillä Venäjällä vierähtää useampikin vuorokausi.

– Vieraissa se menee pitkälti hotellielämäksi. Siellä eletään päivä kerrallaan. Jos on neljä peliä joka toisena päivänä, niin siinä on jo kahdeksan reissupäivää - ne ovat aika pitkiä pätkiä olla poissa kotoa. Siinä pitää keksiä jotain, jotta keskittyminen pysyy koko ajan olennaisessa.

Jokerit on siinä määrin onnekas, että se saa aloittaa KHL-historiansa kirjoittamisen kotikentällä ja saa erinomaisen mahdollisuuden lentävään lähtöön.

– Se on ilman muuta hyvä juttu. Toivotaan nyt, että saadaan hyvä startti ja vähän yleisökin mukaan.