Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pikajuoksun olympiamitalisti palannut loukkaantumisten jälkeen huipulle

Pikajuoksija Richard Thompson on palannut vaikeiden vuosiensa jälkeen huipulle. 100 metriä on kulkenut tänä vuonna 9,82-aikaan.

urheilu
Richard Thompson ja kumppanit kuvassa
EPA

Pikajuoksija Richard Thompson voitti 100 metrin olympiahopeaa jo vuonna 2008 ajalla 9,89. Tänä vuonna hän on juossut Trinidadin ja Tobagon ennätykseksi 9,82 ja liian kovassa myötätuulessa jopa 9,74.

- Edelliset kuusi vuotta ovat olleet vaikeata vuoristorataa. Vuoden 2008 täydellisen yliopistokauden ja olympiahopean jälkeen ihmiset näkivät minussa paljon potentiaalia ja odottivat isoja asioita. Sen jälkeen olen joutunut käymään läpi oppimisjaksoja, loukkaantumisia ja isoja elämänmuutoksia. Se on ollut vaikeaa, Thompson kertoi Yle Urheilulle.

- Urani ei ole ollut kovin täydellinen, mutta erittäin hyvä keskivertourheilijaan nähden. Olen ollut MM-finaalissa ja olympiafinaalissa, olen saanut mitaleita viestijoukkueessa, juoksin 100 metriä 9,85 ja 9,82. Kai siihen pitäisi olla tyytyväinen.

Louisiana State -yliopistosta vuonna 2008 valmistunutta Thompsonia ei voitettu yhdessäkään yliopistokilpailussa Pekingin olympiavuonna ja hänen kautensa huipentui Usain Boltin takana olympiahopeaan. Silloin vasta 23-vuotiaalle Thompsonille asetettiin suuria paineta hänen kotimaassaan Trinidadilla.

- Kun tulet yliopistosta ja voitat saman tien olympiahopeaa, koko uraasi verrataan siihen. Siksi monet näkevät sen jälkeisen urani alisuorittamisena. Olen itseni kovin kriitikko, enkä ole tyytyväinen uraani olympiahopean jälkeen. Haluan enemmän ja useampia henkilökohtaisia mitaleja.

- Ihmiset ovat asettaneet minulle paljon paineita, mutta en usko, että se on ollut enempää kuin se paine mitä laitan itselleni. Uskon aina pystyväni juoksemaan nopeammin tai suoriutua paremmin. Se on ihan reilua, että fanit, ystävät ja perheeni haluavat minun suoriutuvan paremmin ja odottavat minulta enemmän. Teen töitä koko ajan, että saisin lisää henkilökohtaisia mitaleja ja olisin paras urheilija mitä pystyn olemaan.

Thompson uskoo, että Boltin valtakausi ei välttämättä kestä Rion olympialaisiin asti, eikä varsinkaan vuoden 2017 Lontoon MM-kisoihin, joihin Bolt on suunnitellut lopettavansa uransa.

- Bolt on tehnyt uskomattomia suorituksia, mutta hänkin on ihminen. Vaikka hän onkin tavattoman lahjakas, mitä tahansa voi tapahtua kilpailupäivänä. Minä en harjoittele ajatellen, että haluan juosta alle 9,58 ja voittaa Boltin, harjoittelen vain ollakseni niin hyvä kuin minulle on mahdollista. Jos minun parhaani on paras kilpailupäivänä, olen onnellinen.

"Taivas on rajana"

Pikajuoksun asiantuntijat ovat odottaneet Thompsonilta 9,6 ja 9,7 alkavia tuloksia jo tänä vuonna ja hän uskookin pystyvänsä siihen. Thompson ei osaa sanoa minkälaisiin aikoihin hänellä on mahdollisuuksia harjoiteltuaan terveenä.

- Taivas on rajana. En osaa sanoa aikaa, mutta asetan itselleni joka vuodelle realistisen tavoitteen. Tavoitteeni ovat aina saavutettavissa. Vuonna 2007 asetin tavoitteekseni 10,0 ja juoksin sen, vuonna 2008 tavoitteeni oli juosta 9,88 ja voittaessani olympiahopeaa juoksin 9,89, joten tavoitteeni ovat aina olleet realistisia.

- Nyt uskon pystyväni juoksemaan 9,7. Kun pääsen siihen, jonka uskon tapahtuvan pian, voin taas asettaa tavoitteeni vähän korkeammalle. Kun harjoittelen kovaa, teen uhrauksia urani eteen ja teen kaikki pienet asiat hyvin, on minulla mahdollisuuksia mihin tahansa.

Viime vuonna Thompsonin kausi ei mennyt suunnitelmien mukaan hänen kärsittyä useista pienistä loukkaantumisista harjoituskaudella ja kausi loppui Moskovan MM-kisojen jälkeen pakaran isoon repeämään. Vakava vamma antoi Thompsonin mielestä uuden suunnan hänen uralleen.

- Minulla oli viime vuonna vakava vamma, mutta tein kaikkeni parantuakseni nopeasti ja nyt minulla on ollut hyvä vuosi. On ollut hetkiä, jolloin olisin halunnut juosta paljon paremmin, mutta silti viime vuoden vaikeuksien jälkeen olen ollut tyytyväinen.

- Onnistunut harjoittelu alkoi siitä, että menin Michael Johnsonin harjoituskeskukseen Texasiin ja vietin siellä kuusi viikkoa. He kuvasivat vamman ja hoitivat sitä, mutta he myös analysoivat kaikki vahvuuteni ja heikkouteni. Heikkouksien perusteella he antoivat minulle harjoitusohjelman, joka teki koko kropastani toimivamman ja vahvemman.

- Monesti urheilijat loukkaantuvat ja tulevat takaisin parempina, kuin ennen loukkaantumista. Se johtuu siitä, että vasta kuntoutusta tehdessään he rupeavat vahvistamaan heikkouksiaan, jotka aiheuttivat loukkaantumisen.

- Opin paljon harjoituskeskuksessa olemisesta. Ne asiat joita lisäsin harjoitusohjelmaani, ovat auttaneet tällä kaudella, kun en ole juossut niin nopeasti kuin odotin. Olen oppinut niistä huonoista juoksuista ja nyt pystyn varmistamaan, ettei sama tapahdu ensi vuonna.

"Ensi vuonna haluan tasaisemman kauden"

Thompson myöntää tehneensä virheitä tänä kesänä, jonka takia kausi on ollut epätasainen. Kansanyhteisön kisoista ei tullut odotettua kultamitalia, ei edes finaalipaikkaa.

- Ensi vuonna haluan tasaisemman vuoden. Se auttaa minua valmistautumaan Rion olympialaisiin. Otan kaiken vastuun tämän vuoden epätasaisuudesta. Juoksin liian monta kilpailua valmistautuessani Trinidadin mestaruuskilpailuihin ja sen jälkeen.

- Monet uskovat, että kesän aikana voi tehdä vain yhden kuntohuipun, mutta se pitäisi pystyä tehdä kaksi tai kolme kertaa. Kilpailukausi pitää suunnitella tarkasti, eikä juosta liian montaa kilpailua. Tein virheen siinä, etten mennyt Trinidadin mestaruuskisojen jälkeen takaisin Louisianaan harjoittelemaan, vaan jatkoin kilpailemista, koska olin vähän liian itsevarma.

- Ajattelin, että voin jatkaa hyviä juoksujani ja voittaa Kansanyhteisön kisat helposti. Juoksin kolme kilpailua kuuden päivän sisällä. Se oli virhe. Minun olisi pitänyt harjoitella sinä aikana. En edes jatkanut niiden pienten vahvistavien harjoituksien tekemistä, mihin olin panostanut koko vuoden. Olen oppinut tästä vuodesta ja virheet tekevät minusta paremman urheilijan ja ihmisen.

Thompson on jo ehtinyt miettimään, miten hän voisi juosta ensi vuonna vieläkin paremmin. Hänen mukaansa 200 metrin kilpailut ovat avain hyvään 100 metrin juoksuun.

- En halua keksiä tekosyitä tästä kesästä ja sanoa, että olin vaikka loukkaantunut. En vain analysoinut kauttani tarpeeksi hyvin. Nyt tiedän mitä minun pitää tehdä juostakseni ensi vuonna vieläkin paremmin.

- Ensi vuonna juoksen enemmän 200-metrisiä, koska se on tärkeää 100 metrin juoksijalle. En halua juosta ennätystäni 20,1, vaan minun pitää pystyä juoksemaan alle 20 sekuntia niin kuin kaikki parhaat 100 metrin juoksijat. Juostakseen 9,6 tai 9,7 pitää olla tarpeeksi vahva juostakseen viimeiset 40 metriä hyvin ja 200 metrin kilpailut auttavat siihen.

Annimari Korte
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat