Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia

Jalkoihin ammuttu olympiamitalisti aikoo voittaa maailmanmestaruuden

Yhdysvaltalainen Bryshon Nellum koki kauhunhetkiä vuonna 2007. Häntä ammuttiin haulikolla molempiin jalkoihin ja koko urheilu-ura oli vaarassa päättyä. Nellum ei ole antanut periksi ja palasi kisaradoille.

urheilu

Bryshon Nellum voitti Yhdysvaltain junioreiden 400 metrin mestaruuden vuonna 2007 18-vuotiaalle huikealla ajalla 45,38. Häneltä odotettiin jopa olympialaisiin pääsyä seuraavana vuonna, mutta aamuyöllä 1.11.2007 häntä ammuttiin molempiin jalkoihin haulikolla ja lääkärit sanoivat hänen uransa loppuvan siihen.

- Menin yliopistoon todella lupaavana urheilijana ja halusin päästä Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen heti vuonna 2008. Valitettavasti vuoden 2007 Halloweenina minua ammuttiin molempiin jalkoihini.

- Jouduin kuntouttamaan jalkojani kolme vuotta ja jalkani leikattiin kolmeen kertaan vuoden välein. Leikkauksissa poistettiin luodin osia jaloistani. Lääkärit sanoivat, etten enää koskaan juoksisi maailman huipulla ja käskivät minua lopettamaan urheilun. En uskonut heitä. Minulla oli tavoitteita ja halusin saavuttaa ne, Nellum kertoi Yle Urheilulle.

- Minulla oli myös hyvä tuki ympärilläni ja he pitivät minut motivoituneena. Valmentajani, ystäväni, perheeni ja joukkuekaverini uskoivat minuun aina. Jatkoin harjoittelua ja vuonna 2010 pystyin vihdoinkin juoksemaan. Tuloksena oli 45,9 ja tiesin, että pystyn jatkamaan juoksemista. Vuonna 2011 jalkani leikattiin viimeisen kerran ja seuraavana vuonna voitinkin jo olympiamitalin viestissä.

Nellum ei vieläkään tiedä, miksi häntä ammuttiin. Poliisit sanoivat, että kaksi rikollisjengin jäsentä olivat luulleet häntä toisen jengin jäseneksi, mutta monet ovat ihmetelleet miksi he olisivat tähdänneet Nellumia jalkoihin, jos eivät tienneet hänen olevan juoksija. 21-vuotiaat ampujat pidätettiin vasta kahden vuoden kuluttua ampumisesta.

- Olin vain väärässä paikassa väärään aikaan. En vieläkään tiedä, olinko heidän oikea kohteensa. Luulen, että olin, koska minut tunnettiin hyvänä juoksijana ja he selvästi tähtäsivät jalkoihini.

Nellum oli juuri aloittanut koulunkäynnin Southern Californian yliopistossa Los Angelesissa, kun häntä ammuttiin. USC:n ympäristö tunnetaan vaarallisena alueena, jossa on paljon rikollisjengien toimintaa. Vaikka häntä ei pelota siellä enempää kuin ennenkään, ampuminen muutti häntä ihmisenä.

- En ole pelännyt mitään ampumisten jälkeen. Olen kasvanut Los Angelesin ghettoissa, joten tiedän millaista siellä on. En vain ole luottanut ihmisiin enää yhtä paljon kuin aiemmin. On todella vaikea luottaa ihmisiin, kun tuonlainen ampuminen tapahtuu odottamatta.

- Ampuminen on varmasti muuttanut minua ihmisenä. Olen nöyrempi, enkä ota mitään itsestäänselvyytenä. Minulla oli ennen paha temperamentti, mutta se on muuttunut täysin. Olen kasvanut ihmisenä ja ymmärrän mikä on tärkeää.

"Tiedän olevani harvinaisen lahjakas"

Nellum aloitti yleisurheilun jo 7-vuotiaana ja hänen unelmansa oli aina tulla yliopistojen mestariksi. Vuoden 2012 4x400 metrin olympiahopean jälkeen hän olisi voinut siirtyä ammattilaiseksi, mutta häneltä puuttui vielä yliopistojen mestaruus.

- Kun menin yliopistoon, ainoa tavoitteeni olla tulla yliopistojen mestariksi, joten menin olympiahopean jälkeen vielä kouluun ja viime vuonna vihdoin voitin NCAA:n mestaruuden. Halusin myös yrittää jotain, mitä kukaan ei ole tehnyt, eli voittaa 400 metriä ja 200 metriä. Jäin kuitenkin kolmanneksi 200 metrillä.

Nellum juoksi yliopistossa ennätyksekseen 44,73, mutta on jäänyt kauas siitä tänä vuonna. Hän ei ole vieläkään täysin toipunut viime vuoden loukkaantumisista ja onkin siirtänyt katseensa jo ensi vuoden MM-kisoihin, joihin hän lähtee taistelemaan kultamitalista.

- Tämä on ensimmäinen vuoteni ammattilaisena ja se on ollut oppimiskokemus. Reväytin reiteni kesken kauden viime vuonna ja se esti harjoittelua pitkään viime talvena. En ole vieläkään täysin terve. Nyt keskityn valmistautumaan ensi vuoden MM-kisoihin ja Rion olympialaisiin. Ensi vuonna haluan voittaa maailmanmestaruuden. Uskon pystyväni siihen.

- Juoksin 45 sekuntia jo lukiossa, joten tiedän olevani harvinaisen lahjakas. Ilman ampumista uskoisin juoksevani nyt paljon nopeammin. Luulen pystyväni juoksemaan 43 sekuntia 400 metrillä ja 19 sekuntia 200 metrillä, kunhan saan harjoitella terveenä.

Annimari Korte
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat