Olympiamitalisti lajinvaihdon jälkeen Kansanyhteisön mestariksi

Suomessa viihtyvä pituushyppääjä ja kolmiloikkaaja Godfrey Mokoena juhli Kansanyhteisön kisojen kolmiloikan mestaruutta. Mokoena keskittyi pitkään pituushyppyyn, mutta palasi menestyksekkäästi kolmiloikkaan.

urheilu

Suomessa kesät viihtyvä pituushypyn olympiamitalisti Godfrey Mokoena voitti Kansanyhteisön kisoissa kultaa kolmiloikassa. Mokoena on hypännyt 17,25 metriä jo vuonna 2005, mutta keskittyi vain pituushyppyyn seuraavat vuodet. Hän aloitti kolmiloikan uudelleen huhtikuussa yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

- Olen aina miettinyt, mitä olisin voinut hypätä jos olisin jatkanut kolmiloikkaa yhdeksän vuotta sitten. Olen tehnyt kolmiloikkaharjoitteita aina välillä, mutten ole antanut sen mennä pituushypyn edelle, Mokoena kertoi Yle Urheilulle.

- Olin 20-vuotias, kun hyppäsin 17,25, enkä ollut kovin vahva, joten uskon pystyväni hyppäämään lähes metrin pidemmälle seuraavan kahden vuoden aikana.

Mokoena hyppäsi 17,20 metriä voittaessaan Kansayhteisön kisat. Ennen sitä hänen paras tuloksensa oli 16,68. Mokoenan ennätys pituushypyssä on huikea Afrikan ennätys 8,50 metriä.

- Olen tyytyväinen 17,20 metrin hyppyyni, koska olen harjoitellut kolmiloikkaa vasta huhtikuusta. Uskoin hyppääväni 17 metriä vasta ensi vuonna.

- Huhtikuussa en edes ajatellut Kansanyhteisön kisojen kultamitalia. Ajattelin, että minulla olisi ehkä mahdollisuudet mitaliin. Ennen Kansanyhteisön kisoja olin 16,60 hyppääjä, joten 17 metriäkin oli vain haave.

Maaginen 18 metrin raja

Eteläafrikkalaisen Mokoenan ominaisuudet ovat huippuloikkaajan tasolla, mutta tekniikan ja henkisen puolen kanssa on vielä ongelmia. Mentaaliharjoittelu auttoi saamaan tulokset uudelle metriluvulle.

- Ennen Kansanyhteisön kisoja tein paljon mentaaliharjoittelua uuden valmentajani kanssa kolmiloikkaa varten, koska sen tekniikka on paljon päästä kiinni. Tekniikkani oli tarpeeksi hyvä, kunhan vain lähdin henkisesti taistelemaan voitosta.

Saadakseen ennätyksensä maagisen 18 metrin rajan yli, on Mokoenan parannettava tekniikkaansa.

- Meidän täytyy keskittyä tekniikkani harjoitteluun. Jos katsot Glasgow'n hyppyä, näet siinä olevan paljon parannettavaa ja haluan tuoda esiin sen potentiaalin, joka siinäkin hypyssä oli. Videolta näkee kuinka pitkä se hyppy olisi voinut olla, enkä halua jäädä miettimään mitä se olisi voinut olla, vaan hypätä pidemmälle.

Ensi vuodeksi Mokoena aikoo siirtyä lähes täysin kolmiloikkaajaksi. Uusi laji auttaa jo pitkän uran loppupuolella olevaa Mokoenaa saamaan motivaatiota harjoitteluun ja kilpailemiseen.

- Ensi vuonna keskityn täysin kolmiloikkaan. Hyppään pituuttakin, mutta se toimii ainoastaan harjoitteluna. Ensi vuonna haluaisin osallistua molempiin lajeihin MM-kisoissa, mutta jos minun täytyy niin keskityn vain kolmiloikkaan.

- En tiedä kuinka pitkälle voin hypätä tulevaisuudessa, mutta varmasti pitkälle. Kolmiloikan aloittaminen oli minulle henkisesti tärkeä vaihdos. Se oli jotain uutta ja antaa minulle paljon enemmän motivaatiota harjoitella ja tehdä kovempaa töitä. Ehkä jatkan Lontoon MM-kisoihin 2017 asti ja toivottavasti hyppään 18 metriä siihen mennessä.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat