Neziri lopettaa kautensa kovassa seurassa Brysselin Timanttiliigassa

Nooralotta Nezirin päätähtäin on tekniikkansa kehittämisessä. Sitä ennen luvassa on vielä kauden päättävä kisa, joka Nezirillä tapahtuu Timanttiliigan kovatasoisessa rivistössä.

urheilu
Nooralotta Neziri
Nooralotta NeziriTomi Hänninen

Nooralotta Neziri pääsee kovaan seuraan Brysselin Timanttiliigassa, kun sivulajina olevassa kilpailussa on mukana jopa 0,40 sekuntia Nezirin ennätystä kovempaa juossut amerikkalainen Kristi Castlin. Seitsemästä kilpailussa mukana olevasta eurooppalaisesta Nezirin ennätys 12,98 on heikoin ja Neziri lähteekin kilpailuun vain hakemaan kokemusta.

- Lähden kilpailuun avoimin mielin. Voi olla, että tulos on perus 13,20, mutta voi olla sellainenkin fiilis, että kaikki natsaa ja jaksaa juosta loppuun asti, niin se voi hyvinkin mennä lähelle 13 sekuntia tai miksi ei allekin. Ei ole mitään etukäteisfiilistä, Neziri kertoi Yle Urheilulle.

Brysselin 67 000 ihmistä vetävällä King Baudouin stadionilla on joka vuosi loistava tunnelma ja se sopii Nezirille.

- Yleensä iso yleisö vaikuttaa minuun positiivisesti. Maaottelu oli hieno kilpailu, kun oli niin paljon yleisöä ja kaikki kannustivat. En koe kovaäänistä yleisöä mitenkään negatiivisena asiana. Tulevaisuutta ajatellen, miten sitten kisa meneekään, tämä on tärkeä kokemus, jotta oppii siihen kovaan kisaan.

Nezirin suomenennätys 12,98 sijoittuu maailmantilastossa sijalle 53. Kesän alussa odotuksissa oli parempi aika ja 13 sekunnin rajan rikkominen useampaan kertaan, joten Neziri ei ole täysin tyytyväinen kauteensa Suomen ennätyksestä huolimatta.

- Odotimme kovempaa aikaa ja 13 sekunnin rikkomista useamman kerran. Kausi on ollut hyvä, mutta ei niin hyvä, että miettisimme "onpa mennyt hyvin, jatketaan vain samalla tavalla". Nyt mietitään millä tavalla pääsisi vieläkin kovemmalle tasolle.

- Tästä kaudesta on kuitenkin hyvä jatkaa. Kausi oli tasainen ja vakiinnutin tason 13 sekuntiin. Olisin kuitenkin toivonut juoksevani vähän kovempaa ja useammin alle 13 sekunnin.

Suunnitelma työn alla

Hetken ylimenokautta pitävä Neziri on jo ruvennut valmentajansa Jussi Ihamäen kanssa suunnittelemaan ensi vuoden harjoitusohjelmaa ja mitä siinä pitäisi muuttaa, jotta pääsisi Euroopan huippujen aikoihin.

- Meillä on kaikenlaisia ideoita ensi vuoden harjoitteluun. Seitsemän askelta ensimmäiselle aidalle kahdeksan sijaan on yksi idea. Tulen myös juoksemaan enemmän 200-metrisiä ja juoksemaan ylipäätään enemmän.

- Tarvitsen juoksukovuutta. Se on suurin kompastuskivi tällä hetkellä, varsinkin kun loukkaannuin viime talvena ja juokseminen jäi vähän vähemmälle.

Nezirin sileänjuoksun nopeus on maailman parhaiden aitajuoksijoiden tasolla, jopa parempi kuin joillakin 12,5-tason naisilla. Aitatekniikassa hänellä löytyy eniten parannettavaa.

- Aitatekniikkaani pitää parantaa. Lähtö ja aidalle hyökkääminen ovat tärkeimpiä. Koen, että alkujuoksun tekniikan parantaminen on se, millä pääsemme koviin aikoihin. Tekniikkani toimii kovassa vauhdissa, mutta en pääse hyödyntämään sitä alussa.

- Minulla on paljon nopeusvoimaa ja loikkavoimaa, mutta minun pitäisi kyykätä vielä enemmän ja saada takareisiini oikeasti pattia. En näe, että se voima, mistä Suomessa aina puhutaan, on se tärkein asia.

Nezirin valmentaja Jussi Ihamäki tietää Nezirin ominaisuuksien riittävän jo maailmanluokan aikoihin, kunhan hän pystyisi hyödyntämään ne. Hänkin on sitä mieltä, että tekniikan kuntoon saamisella on mahdollisuudet nousta Suomen huipulta maailman huipulle.

- Kaikessa on tekemistä, mutta se tekninen osaaminen on mitä pitäisi parantaa. Se, miten tulee ensimmäiselle aidalle ja hyökkää siitä aidalle on asia joka pitää korjata, että pääsisi heti juoksun päälle. Myös lopuille aidoille ponnistaminen oikeaan suuntaan on korjattava, jotta hyökkäisi aidoille paremmin, Ihamäki tietää.

- Nopeutta alkaa olemaan tarpeeksi, mutta pienet tekniset asiat ovat ongelma.

Neziri on hyvin perillä kehityskohteista.

- Aitavälit mulla on tosi nopeita, mutta aidanylitys hidastaa aina. Parhaimmillaan saan tosi nopeita aitavälejä, mutta kun aitatekniikka menee huonoon suuntaan, ajat hidastuvat, vaikka olisinkin nopeassa kunnossa, Neziri jatkaa.

- Täytyy saada varmuutta, pitää lantio ylhäällä ja ponnistaa eteenpäin. Nyt istun aidalle mennessä ja lantioni menee taakse, enkä pääse hyödyntämään ominaisuuksiani.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat