Dopingista kärynnyt huippusprintteri ei tiedä nykykuntoaan

Pikajuoksija Tyson Gay haluaa jättää kohut taakseen ja tulla ensi vuonna entistä parempana radoille

urheilu
Tyson Gay
Tyson GayEPA

Tyson Gay sai vain vuoden lyhennetyn kilpailukiellon jäätyään kiinni dopingista viime vuonna, koska hän antoi Yhdysvaltain antidoping-toimistolle merkittävää apua tapauksen selvittämisessä.

Gay palasi radoille heinäkuussa ja kilpailee kauden viidennen ja viimeisen kilpailunsa perjantaina Brysselin Timanttiliigassa.

- En tiedä yhtään miten tulen juoksemaan. Haluan vain lopettaa kauteni hyvin ja tämä on viimeinen kilpailuni, 9,93 tänä vuonna 100 metriä juossut Gay kertoi Yle Urheilulle.

- Kauteni on ollut epätasainen, mutta olen onnellinen päästessäni kilpailemaan. En tiedä millaisessa kunnossa olen juuri nyt, joten menen vain radalle tekemään parhaani.

Dopingkäryn selvittelyn vuoksi Gay on ollut koko vuoden epävarma pääseekö hän kilpailemaan tänä kesänä. Hän on harjoitellut, mutta harjoittelun laatu ei ole ollut normaalilla tasolla.

- En pystynyt harjoittelemaan kunnolla viimeisen vuoden aikana. Jos et ole harjoituksissa mukana henkisesti, on vaikea olla siellä fyysisesti. Haluan jättää kaiken taakseni ja tuoda ensi vuodeksi radoille uuden paremman minän.

Gay on saamassa kihlattunsa kanssa lapsen kolmen viikon päästä ja hän aikookin pitää jonkin aikaa taukoa harjoittelusta keskittyäkseen lapseen. Tauon jälkeen hän luulee olevansa henkisestikin valmis taas harjoittelemaan kovaa.

- Odotan jo innoissani pääseväni harjoittelemaan ensi vuotta varten. Oloni on parempi nyt ja olen valmis taas harjoittelemaan kovaa pienen isyystauon jälkeen. Jätän kaiken taakseni ja katson tulevaisuuteen.

- Tänä vuonna en tiennyt voinko edes juosta ja oli niin paljon draamaa, että en ollut vain henkisesti kykenevä harjoittelemaan hyvin.

Gay on jo asettanut kovat tavoitteet ensi vuodeksi. Kolminkertainen maailmanmestari uskoo pääsevänsä entiseen huippukuntoonsa ja olevansa palkintopallilla Pekingin MM-kisoista.

- Ensi vuonna haluan päästä mukaan Yhdysvaltain joukkueeseen MM-kisoihin ja tuoda sieltä kotiin mitalin. Tiedän pystyväni siihen, kunhan pysyn terveenä. Haluan päästä takaisin 9,7 alkaviin aikoihin, jonka ei pitäisi olla vaikeaa. Siihen olisin tyytyväinen.

- Ensi vuodeksi tavoitteeni on olla varmempi kisoissa. Aikani heittelevät nyt liikaa. Lähtöäni ja tekniikkaani pitää myös parantaa. Käteni menevät minne sattuu ja se verottaa aikoja nyt. Astun usein liikaa sivulle juostessa, joten sekin pitäisi korjata.

Lähes kymmenen vuotta alle 10 sekuntia juossut Gay ei aio juosta enää montaa kautta. Hänet saatetaan nähdä radoilla viimeisen kerran jo kahden vuoden kuluttua.

- Haluan juosta ainakin Rion olympialaisissa 2016. En tiedä vielä jatkanko uraani sen jälkeen, tuskin, mutta siihen asti ainakin.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat