EM-kisojen kohutuin urheilija haluaa tulla legendaksi lajissaan

Mahiedine Mekhissi-Benabbad herätti tempauksillaan suurta kohua yleisurheilun EM-kisoissa Zürichissä. Mekhissi-Benabbadin voimakas luonne nostaa suuria tunteita.

urheilu
Mahiedine Mekhissi-Benabbad.
Mahiedine Mekhissi-Benabbad.EPA

Mahiedine Mekhissi-Benabbad aiheutti kohun yleisurheilun EM-kisoissa Zurichissä, hänen otettua paidan pois 90 metriä ennen maalia ja juostuaan se suussa maaliin. Osa katsojista piti temppua loistavana ja osa paheksui hänen ylimielisyyttään. Internet oli täynnä Mekhissi-Benabbadin haukkujia, mutta urheilijoiden joukosta sellaista oli vaikea löytää.

Mekhissi-Benabbad on erittäin suosittu urheilijoiden keskuudessa. Hän on saanut itsensä otsikoihin aiemminkin huonossa yhteydessä, mutta Mekhissi-Benabbadin tuntevat tietävän hänen olevan aivan eri ihminen radalla kuin sen ulkopuolella.

- Luulen, että ihmisten mielipiteet minusta vaihtelevat paljon. Osa vaihtoi mieltänsä Zurichin estekisan jälkeen ja taas uudestaan 1500 metrin jälkeen, Mekhissi-Benabbad kertoi Yle Urheilulle.

- Minulle oltiin vihaisia hylkäämisen jälkeen, mutta siitä taas pidettiin, että tulin takaisin voittamaan 1500 metriä. Näytin 1500 metrillä ihmisille, että olen mestari.

- Urheilijat ymmärsivät, että diskaukseni ei ollut reilua. Kaikki urheilijat joita tapasin olivat iloisia voitostani.

Kentän ulkopuolella sympaattinen ranskalainen on aina iloinen ja valmis juttelemaan kelle tahansa. Hänellä on voimakas persoona, joka vain ei ajattele mitään radalla ollessaan kuten väkivaltaisistakin kohuista huomaa.

- En ole niin kuin muut urheilijat. Persoonani on erilainen. Olen Mahiedine. Minulla on iso luonne, enkä halua muuttaa sitä. Olen aivan eri ihminen rauhoituttuani juoksun jälkeen.

Mekhissi-Benabbad hylättiin estejuoksun voiton jälkeen sääntöpykälään, jonka mukaan numerolappu on oltava näkyvillä koko matkan vedoten.

- Tiedän nyt, etten voi ottaa paitaa pois jos haluan pitää mitalini. Kukaan ei ole tiennyt sitä sääntöä ennen tätä, Mekhissi-Benabbad nauraa.

- Olin todella surullinen diskauksen jälkeen, mutta ainakin se toi paljon katsojia yleisurheilulle. Pidän jalkapallosta ja nyrkkeilystä, koska siellä halutaan tehdä urheilusta hauska näytös. Minäkin haluaisin tehdä niin, mutta jostain syystä yleisurheilussa sitä ei hyväksytä.

Ei uusia tempauksia suunnitelmissa

Mekhissi-Benabbad ei ole suunnitellut uusia tempauksia tulevaisuuteen, mutta hän uskoo niitä tulevan spontaanisti jatkossakin. Hänen mukaansa kestävyysjuoksuun tarvitsee vähän erikoisen luonteen.

- Minulla on voimakas luonne, enkä halua muuttaa sitä, koska se on myös voimani ja motivaationi.

- Kestävyysjuoksun harjoittelu on todella vaikeaa. Kaudessa on vain pari tärkeää kilpailua ja niitä varten juoksen verenmaku suussa koko vuoden.

- Kun kilpailen arvokisojen finaalissa koko vuoden työnteon jälkeen, olen todella onnellinen ja haluan juhlia sitä.

Kakkoslajinsa 1500 metriä helposti Zurichissä voittaneen Mekhissi-Benabbadin tulevaisuuden suunnitelmissa on myös 5000 metrin kärkipaikan valtaaminen.

- Halusin näyttää kaikille, etten ole vain 3000 metrin esteiden spesialisti. Olen yhtälailla 1500 metrin juoksija ja tulevaisuudessa myös 5000 metrin juoksija.

- Pidän haasteista ja olin valmistautunut juoksemaan molemmat lajit Zurichissä. Koko vuoden valmistauduin siihen, että jaksaisin juosta 1500 metriä heti esteiden jälkeen. Tiesin olevani muita parempi siinäkin.

Mekhissi-Benabbadin valmentaja on ylpeä urheilijastaan ja sanoo hänen luonteensa olevan menestyksen salaisuus.

- Mahiedine on todella erityinen. Hän haluaa aina lisää. Hän oli kaksinkertainen Euroopan mestari esteissä, mutta hän todella halusi kolmannen kultamitalin tänä vuonna. Hän halusi myös tehdä historiaa voittamalla molemmat lajit. Kukaan ei ole tehnyt sitä ennen.

- Hän on todella voimakastahtoinen. Kun hän haluaa jotain, hän tekee mitä vain saadakseen sen ja hän on henkisesti niin vahva, että lopulta hän saavuttaa mitä vain, Mekhissi-Benabbadin valmentaja Philippe Dupont sanoi.

Mekhissi-Benabbad haluaa rikkoa Kenian valtakauden 3000 metrin esteissä ja voittaa MM-kultaa ensi vuonna Pekingissä ja Rion olympiakultaa vuonna 2016.

- Jos voittaisin kenialaiset arvokisoissa, olisin lajini legenda. Se on tavoitteeni.

Annimari Korte
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat