Olympiavoittaja tunnustaa - "Seiväshyppääjän on oltava vähän hullu"

Olympiavoittaja Lavillenie toivoo vain lastensa rikkovan hänen maailmanennätyksensä

urheilu
Renaud Lavillenie
Renaud LavillenieAFP / Lehtikuva

Renaud Lavillenie rikkoi Sergei Bubkan mahdottomana pidetyn seiväshypyn maailmanennätyksen helmikuun 15. päivä Donetskissa tuloksella 6,16 metriä.

Bubka piti hallussa entistä ennätystä tasan 20 vuotta. Lavillenie toivoo, että seuraava ennätyksen rikkoja olisi hänen lapsensa.

- Aloitin seiväshypyn, koska isäni oli seiväshyppääjä. Kasvoin seipäiden kanssa vauvasta asti. Halusin olla kuin isäni, Lavillenie kertoi Yle Urheilulle.

- En tiedä tuleeko lapsistani seiväshyppääjiä. Kun saan lapsia, heillä tulee olemaan seiväshyppypaikka takapihalla, joten tulee olemaan vaikeaa pysyä erossa seipäistä.

Toivoisin heistä tulevan seiväshyppääjiä.

- Jos joku tulee rikkomaan maailmanennätykseni, haluan sen olevan poikani. Jos saan tytön, hän ei kyllä voi rikkoa sitä millään. Ehkä hänen täytyisi rikkoa Isinbayevan ennätys. Minä en kyllä ole vielä edes valmis saamaan lapsia, Lavillenie nauraa.

Lavillenie on valmis tulevaisuudessa neuvomaan muita seiväshyppääjiä, mutta valmentajaksi hän ei koskaan halua.

- En haluaisi valmentaa tulevaisuudessa ketään. Vietän niin paljon aikaa ympäri maailmaa seiväshypyn takia, että jos rupeaisin valmentamaan, joutuisin tekemään sitä samaa uudestaan eikä minulla olisi yhtään aikaa perheelleni. Haluan kyllä antaa neuvoja urheilijoille silloin tällöin.

Seiväshyppy näyttää monelle todella vaaralliselta lajilta. Lavillenielle ei ole tapahtunut kuin kaksi isompaa onnettomuutta hypätessä, mutta hänen mielestään seiväshyppääjän on oltava hullu.

- Olen aika hullu ihminen. Pidän kaikesta hullusta. Seiväshyppääjän on pakko olla hullu, tai hän ei voi olla hyvä. Se on pakollista. Jos haluaa seiväshyppääjäksi täytyy käydä läpi hulluustesti. Jos et ole tarpeeksi hullu, joudut luopumaan lajista, Lavillenie vitsailee.

Lavillenien toinen intohimo on moottoripyöräily ja siinä kilpailu. Hän pitää extreme lajeista, mutta ei omasta mielestään tee mitään, joka voisi olla vaarallista.

- Aloitin kilpailemisen moottoripyöräilyssä kaksi vuotta sitten. Olen pitänyt siitä lapsesta asti. Se on hauskaa ja pidän kaikesta missä saa adrenaliinin virtaamaan.

- En tykkää tosin tulla alas korkealta muuta kuin seiväspatjalle. Olen hypännyt veteen kalliolta vain 14 metristä. Kai sekin on aika korkea.

- Haluaisin kokeilla jäällä moottoripyöräilyä Suomessa. Se olisi hauskaa. Haluan tietää miltä tuntuu, kun pyörät luistavat jäällä. Ranskassa ei pysty tekemään sitä.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat