Mitä tarkoittaa SM-liigan uusi hybridipitkä? – ykköstuomari selittää

SM-liigakin ottaa käyttöön Kansainvälisen jääkiekkoliiton kesällä päättämän sääntömuutoksen pitkään kiekkoon liittyen.

urheilu
Kiekko aloituspisteessä.
Ylen Urheiluviikonlopussa vieraana käynyt Jari Levonen avasi uutta jääkiekkosääntöä, hybridipitkää.

Aiemmin pitkä kiekko on vihelletty käytännössä aina suoraan, mikäli pelaaja laukoo kiekon omasta kenttäpäädystään toisen päädyn päätyviivan yli. Alkavana kautena noudatetaan NHL:ssä jo käytettävää hybridipitkää.

– Kun kiekko ammutaan punaviivan takaa, tulee kilpailutilanne, jossa hyökkäävä ja puolustava pelaaja lähtevät tavoittelemaan kiekkoa. Kun ollaan ulomman kaaren kohdalla, eli siniviivan lähellä, pitää linjatuomarin ensimmäisen kerran miettiä, onko pitkä kiekko syntymässä. Ratkaisun pitää tulla viimeistään aloituspisteiden tasolla, avaa pelaajien 12 kertaa peräkkäin SM-liigan parhaaksi tuomariksi äänestämä Jari Levonen.

"Linjatuomarit joutuvat hybridipitkän myötä hommiin, mikä on todella hyvä asia."

Jari Levonen

– Jos puolustava pelaaja on edellä, pitkä on selvä ja se vihelletään heti, edellyttäen että maalivahti pysyy alueellaan. Samoin käy jos on tasatilanne, eikä osata päättää kumpi on edellä. Jos hyökkääjä on edellä, pitkää ei tuomita. Pitää myös huomioida hyökkääjän asema, eli jos puolustava pelaaja on vähän seisovin jaloin ja hyökkääjä tulee takaa vauhdilla, hän saattaa saavuttaa kiekon ensimmäisenä.

Viime vuosina linjatuomarit ovat joutuneet tihrustamaan tarkkaan lähinnä paitsiotilanteita määritellessään kummalla puolella siniviivaa kiekko tai pelaajan luistin on käynyt. Nyt haukankatseelle tulee käyttöä myös pitkä kiekko –tilanteissa. Samalla vaaditaan entistä lujempaa luistelukuntoa.

– Tässä on paljon tulkintaa, mikä vaatii linjureilta olemista pelin ytimessä. Pitää olla siellä, missä kiekon perään menevä puolustaja ja hyökkääjä ovat. Nyt tarvitaan liikettä ja jalkaa - jos katsoo takaviistosta, ei näe kumpi on edellä kun puhutaan muutamien senttien marginaalista, Levonen sanoo.

– Linjatuomarit joutuvat hybridipitkän myötä hommiin, mikä on todella hyvä asia. He pääsevät taas kiinni töihin. Neljän tuomarin järjestelmässä on vähän ollut sitä, että linjurit vain tiputtelevat kiekkoja sekä viheltävät paitsiot ja pitkät pois. Nyt kaverit joutuvat luistelemaan ja pääsevät peliin mukaan.

Hybridipitkän lisäksi SM-liigassa, kuten muissakin eurooppalaisissa huippusarjoissa KHL:ää myöten, kavennettiin keskialuetta kaikkiaan kolmella metrillä. Molemmissa päädyissä on siis puolitoista metriä enemmän hyökkäystilaa.

Sääntömuutosten merkitys jakaa mielipiteet ammattilaistenkin keskuudessa. Virallinen, käännetty sääntökirja saatiin SM-liigatuomareiden käsiin vasta viime viikolla. Levosen mukaan muutosten ei pitäisi sekoittaa ainakaan tuomareita, joiden ammattitaito perustuu yhä pitkälti tuttujen pykälien hallintaan.

– Ei tässä sinänsä mitään mullistavaa ole tullut, termistö vain on vähän muuttunut. Kun sääntöjä käyttää paljon, niin ilman muuta ne menevät ytimeen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat