Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Timo Seppälä: Suomalaisia urheilijoita elää tunnontuskissa salattua elämää

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä uskoo, että osa suomalaisista huippu-urheilijoista on käyttänyt dopingia jäämättä siitä kiinni, ja nyt he elävät tunnontuskissa. Muutama urheilija on avautunut vilpistään jälkikäteen vapaaehtoisesti tai puolipakolla.

urheilu
Yleiskuva dopingista
EPA

Ainakin neljä suomalaista urheilijaa on tunnustanut käyttäneensä dopingia, vaikka he eivät ole jääneet siitä testeissä kiinni.

Antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtaja Timo Seppälä toteaa, että ensimmäinen näistä on juoksija Kaarlo Maaninka.

- Hän kertoi verenvaihtonsa Moskovan olympialaisiin jälkikäteen.

Maaningan veritankkauspaljastus tuli vuosi Moskovan olympialaisten jälkeen eli vuonna 1981. Moskovan kisoissa hän saavutti hopeaa 10 000 metrillä ja pronssia 5 000 metrillä.

Maastohiihtäjä Sami Heiskanen puolestaan tunnusti vuonna 2001 kokeilleensa epoa-hormonia 1990-luvun lopulla.

- Myöhemmin myös Mika Myllylä ja Janne Immonen ovat myöntäneet puolipakolla käyttäneensä epoa. Dopingvalvonta on nykyään toisella mallilla, huomattavasti tarkemmin valvottua, eli noita neljää ensimmäistä tapausta ei voi enää sattua, Seppälä painottaa.

Hänen mukaansa kukaan urheilijoista ei ole lähestynyt antidopingtoimikuntaa nimettömänä.

- Emme ole saaneet nimettömiä kirjeitä, joissa ihmiset olisivat naureskelleet meille, että emme ole saaneet heitä kiinni, vaikka he ovat käyttäneet dopingia, Seppälä sanoo.

Hän uskoo, että Suomessa elää yhä dopingia käyttäneitä urheilijoita tunnontuskissa.

- Jos heitä ahdistaa kovaa, neuvoisin heitä kertomaan siitä. Dopingrikkomus vanhenee kahdeksassa vuodessa, joten ainakin sen jälkeen he voivat siitä kertoa ilman, että heille tulee rahallisia sanktioita tai mitaleja otettaisiin pois.

Seppälä kuitenkin epäilee, etteivät suomalaiset urheilijat lähde helposti avautumaan.

- Muun muassa 90-luvun käyttöä on pengottu niin paljon, että tuskinpa muut lähtevät siitä enää kertomaan. Luultavasti he elävät salaisuutensa kanssa hamaan loppuun asti. Tällaisia suomalaisia urheilijoita ei kuitenkaan ole paljon. Varmasti puhutaan alle kymmenestä, Seppälä sanoo.

Hän ei kuitenkaan arvioi, minkä lajien urheilijat mahdollisesti elävät salattua elämää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat