Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sportin maalihanat avattiin 70-luvulla - avaaja myöhemmin erikoisessa ammatissa

Raimo Brax teki kaudella 1975-76 Sportin paidassa SM-liigan ensimmäisen pelikauden ensimmäisen maalin.

urheilu
Raimo Brax pudottaa aloituskiekon TPS:n ja Vaasan Sportin ottelussa.
Tomi Hänninen

Vaasan Sportin visiitti pääsarjatasolla jäi vuonna 1975-76 yhden kauden mittaiseksi. Silloin Vaasassa tehtiin kuitenkin heti kauden avausottelussa SM-liigahistoriaa. Tuo kausi kun on nykymuotoisen liigan ensimmäinen pelikausi, ja kierroksen avausmaalin iski Sportin Raimo Brax, Helsingin IFK:n maaliin.

Kiekkolegenda nähtiin jäällä myös lauantaina vaasalaisten kotiavauksessa, sillä Brax pudotti itseoikeutetusti aloituskiekon jäähän. Samalla Brax ja suuri joukko muita Sportin vanhoja pelimiehiä pääsivät vaihtamaan kuulumisia.

- Muistan sen hetken, kun luisuin maalinurkkaan, ja pojat tuli kädet ylhäällä vastaan. Arvelin, että jotain oli tapahtunut. Kyllä se kiekko oli maalissa. Juuri tänään pojat muistelivat, kuinka pääsin läpi ja harhautin Wezelin. Vahinko kyllä, kiekko ei ole tallessa. Silloin ei ajateltu näitä juttuja. Se oli peli muiden joukossa, Brax harmittelee.

Kiekkouran jälkeen Brax on tehnyt pitkän uran erikoisessa ammatissa, ruumiinavaajana. Nyt hän on jo eläkeläinen, mutta tekee töitä yhä silloin tällöin.

- Isä oli aikoinaan samassa ammatissa ja ajatteli, että kouluttaa minut siihen. En ollut ensin lainkaan samaa mieltä, mutta näin se vaan meni. Se on ammatti siinä missä muutkin. Siihen pitää vain tottua. Ehkä jääkiekkoilijan kylmähermoisuudesta on ollut työssä hyötyä, Brax tuumii.

Sportin lauantai-illan maali-iloittelua katsoessa tuli väkisinkin mieleen huippusuositun Putouksen sketsihahmo Martin Niemi, patologi, jota Jukka Rasila esitti. Eli Tilulilulii, nyt ne on auki, koskahan menee kii? Nimittäin ne Braxin aikoinaan avaamat Sportin maalihanat.

Inka Henelius

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat