Tekeekö Suomen paras ringettejoukkue lätkäkauden jymypaukun? "Minä en lähde peliäkään häviämään"

Lapinlahden Luistin -89 vaihtoi kesän aikana ringettemailat ja -rinkulat jääkiekkovarusteisiin. Päävalmentajan tavoitteena on juhlia jo ensi keväänä nousua naisten jääkiekon SM-sarjaan.

Marjukka Virta
Markku Malinen haastattelee joukkueen hyökkääjä Marjukka Virtaa. Kuvaaja: Toni Pitkänen

Lapinlahden Luistimen naisjoukkueella on riittänyt tänä syksynä ihmeteltävää. Kotimaista ringetteliigaa viime vuodet lähes suvereenisti hallinnut seura ja lajin hallitseva seurajoukkueiden maailmanmestari ilmoitti keväällä vaihtavansa ringettemailat lätkämailoihin.

Ajatus lähti joukkueen pelaajilta, koska ringetestä oli tullut viime vuosina monelle "pakkopullaa". Kotimaan sarjassa vain muutama joukkue pystyi haastamaan lapinlahtelaiset ja viimeinen niitti oli ringeten seurajoukkueiden MM-turnauksen peruuntuminen, kun kanadalaiset seurat päättivät vetäytyä turnauksesta.

Ringettekauden pyörittäminen on maksanut seuralle vajaat 50 000 euroa vuodessa. Nyt kustannusten odotetaan ainakin alkukaudesta pienenevän, sillä jääkiekon Mestiksen karsintasarjan vastustajat tulevat lähempää ja esimerkiksi pelimatkoilla yöpymisille ei ole tarvetta.

"Ollaan ihan kankeita pökkelöitä"

Pelaajien kiekkotausta ennen tätä syksyä oli lähes nolla ja luisteleminen isomman varustekuorman kanssa on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Ringettemaajoukkueen tähtipelaaja Marjukka Virta kuvailee luistelemista hartiasuojien kanssa huomattavasti totuttua vaikeammaksi.

Marjukka Virta Kuva: Toni Pitkänen / Yle

–  Kun meillä oli syksyllä ensimmäiset treenit niin sanoin jo, että pitäisikö lopettaa ennen kuin edes aloittaa. Sitä on sen verran kunnianhimoinen ja kaikki pitäisi osata heti. Hartiasuojat on ehkä pahin. Tuntuu että yläkropasta häviää liikkuvuus kokonaan ja tuntuu että ollaan ihan kankeita pökkelöitä, mutta kyllä näihinkin on tottunut, Virta kuvailee.

Myös maalivahdeilla on ollut opettelemista.

– Onhan se peliväline vähän pienempi ja kovempi. Vaikeampi sitä on torjua, kertoo maalivahti Johanna Mikkonen.

Tähtipelaajat jatkavat myös ringettemaajoukkueessa

Savolaisseuran lajinvaihto ei välttämättä tarkoita sitä, että Suomen ringettemaajoukkue heikentyisi merkittävästi. Esimerkiksi tähtipelaajat Anne Pohjola ja Marjukka Virta jatkavat ringetteuraansa jääkiekon ohessa.

Pohjola ja Virta pelaavat ennalta sovituissa otteluissa ringeten SM-sarjaa Nokian Urheilijoiden riveissä. Motivaattorina on lajin MM-kisat, jotka järjestetään reilun vuoden kuluttua Helsingissä.

– Tiedän, että pitää pelata, jotta pääsee maajoukkueeseen. Kotikisat kiinnostavat kovasti, Virta sanoo.

Ollaan hyviä luistelijoita, kiekonkäsittelyssä me ollaan vähän huonoja. Uskotaan, että me ehkä sillä luistelulla pärjätään.

Marjukka Virta

Lapinlahtelaisten sarjakausi alkaa keskiviikkona Mestiksen karsintasarjassa. Lohkon kaksi parasta etenee vuodenvaihteen jälkeen alkavaan Mestikseen eli toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Juha Pohjola Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Mestiksen kaksi parasta taistelevat keväällä noususta SM-sarjaan. Päävalmentaja Juha Pohjolan tavoite on kunnianhimoinen.

– Minä en lähde peliäkään häviämään. Tavoite on henkilökohtaisesti nousta sinne SM-sarjaan, Pohjola paaluttaa.

Marjukka Virtaa päävalmentajan näkemys ei yllätä, vaikka virallista tavoitetta ei ole yhdessä vielä linjattukaan.

– "Junnulla" on tavoitteet kohdillaan, ei se lähde mihinkään puolivaloilla. Mutta ehkä meidän näkemykset eivät ole yhtenäiset. Kaikki varmaan ajattelevat, että kyllähän me tämä hoidetaan, mutta ollaan realistisia. Eihän meillä ole hajuakaan minkälaisia joukkueita tulee vastaan. Ollaan hyviä luistelijoita, kiekonkäsittelyssä me ollaan vähän huonoja. Uskotaan, että me ehkä sillä luistelulla pärjätään.