Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Näkökulma: Milloin on aika myöntää ettei pää kestä?

Jos fysiikka ja taidot riittävät ja yhteistyö sujuu, ei Joonas ja Niklas Lindgrenin kohdalla ongelma voi olla kuin henkisellä puolella, pohtii Yle Urheilun Riikka Smolander.

urheilu
Lindgrenit MM-kisoissa 2014
Lindgrenit MM-kisoissa 2014Rachel & Richard / Ocean Images / SPV

SANTANDER. Huippu-urheilussa menestyminen vaatii timanttista fyysistä kuntoa, hyvää suorituskykyä, oikeaa kunnonajoitusta ja kovaa henkistä kanttia. Henkisen valmennuksen tärkeys on ymmärretty ja moni urheilija osaa sitä jo hyödyntää. Monen urheilijan itseluottamus on kuitenkin huono eikä ratkaisevalla hetkellä saada itsestä parasta osaamista irti tai jännitys nousee liian kovaksi. Kaikki eivät osaa tai rohkene pyytää apua. Voiko tästä olla kysymys purjehduskaksikko Joonas ja Niklas Lindgrenin kohdalla?

Joonas ja Niklas Lindgren ovat olympiamitalisti Jouko Lindgrenin poikia. Rakkaus lajiin on syntynyt jo lapsena. Kaksikkona Lindgrenit alkoivat purjehtia vuonna 2009. Purjehdukselle on annettu paljon ja uhrattu myös. Pitkät matkat, autossa yöpymiset ja nuhjuinen reissuelämä eivät ole heikkohermoisia varten. Lindgreneille tämä elämäntyyli sopii, lajiin suhtautuminen on intohimoista.

Myös potentiaalia löytyy. Kaksikko pystyy heille optimaalisessa kelissä kilpailemaan kärjen vauhdissa. Harjoittelu on määrätietoista ja siihen panostetaan kunnianhimoisesti. MM-kisoista vuonna 2012 tuli neljäs tila, kuten myös tämän kesän EM-kisoista. Palkintokorokkeella asti kaksikkoa ei ole suurista toiveista huolimatta nähty. Lontoon olympiakisoihin ja parhaillaan käynnissä oleviin MM-kisoihin pari lähti mitalitoivein. Molemmissa tuloksina oli romahdus ja suuri pettymys. Tämän kesän EM-kisoissa Lindgrenit taistelivat pitkään kirkkaimmasta mitalista, sitten sijoitukset alkoivat pudota ja tulos oli se ikävin, neljäs.

Jos fysiikka ja taidot riittävät ja yhteistyö sujuu, ei Lindgrenien kohdalla ongelma voi olla kuin henkisellä puolella. Tärkeällä hetkellä paineet käyvät liian koviksi ja jännitys vie terän. Kerta kerralta halu ja tarve menestyä nousevat entistä kovemmiksi, mikä ei helpota tilannetta.

Mikä neuvoksi? Ympärillä olevien ihmisten pitää nostaa kissa pöydälle ja auttaa urheilijoita. Joillakin mailla ja joissakin lajeissa psyykkiset valmentajat kulkevat jo kisamatkoilla mukana, kuten hierojat ja lajivalmentajat. Miksi meillä niin helposti sanotaan kyllä se siitä, tilannehan on jo paranemaan päin? Miksi työnnetään pää pensaaseen, kun tulokset vuosien varrelta kertovat korutonta kieltään? Voisiko Lindgreneistä pienellä avulla kasvaa suuria voittajia?

Kaikilla urheilijoilla ei ole halua ja sisukkuutta treenata ja uhrata elämäänsä huippu-urheilulle. Lindgreneiltä sisua ja motivaatiota löytyy. Jos on riittävän rohkea myöntämään ettei pää kestä, on myös tarpeeksi rohkea nousemaan aallonpohjasta ja taistelemaan itsensä menestyjäksi kovimmassakin koitoksessa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat