Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros

Historiallinen nyrkkeilypäivä! -Tatli ottelee toisena suomalaisena maailmanmestaruudesta

Lauantai-iltana Edis Tatli ottelee kautta aikain toisena suomalaisena nyrkkeilijänä ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruudesta.

urheilu
Richar Abril (vas.) ja Edis Tatli.
Edis Tatli kohtaa syyskuun 20. päivä Helsingissä WBA-liiton kevyen sarjan MM-ottelussa kuubalaisen Richar Abrilin. Edellisen kerran suomalainen otellut MM-kehässä Suomessa 52 vuotta sitten. Miten Tatli valmistautuu otteluun ja mitä hän pitää suurimpana vahvuutenaan Abriliin verrattuna?

Edis Tatlia valmentavan Pekka Mäen isä otteli elokuussa vuonna 1962 Helsingin olympiastadionilla höyhensarjan MM-tittelistä, mutta hävisi ottelun Yhdysvaltalaiselle Davey Moorelle tyrmäyksellä toisessa erässä.

Tatlin nousu MM-otteluun on pitkäjännitteisen työn tulos. Tatli on tehnyt seitsemän vuotta yhteistyötä suomalaisen ammattinyrkkeilyn huippuosaaja Pekka Mäen kanssa. Mäen valmennusopein ja Petri Paimanderin viisaalla matchmakingillä eli vastustajien valinnoilla Tatlin ottelulista on 23 ammattilaisottelun jälkeen yhä tahraton.

Mäki ei ole lähtenyt hakemaan lahjakkaan Tatlin kanssa rahallisia ”pikavoittoja” , vaan tehnyt määrätietoista työtä koko ajan tähtäimessä MM-titteliottelu, joka päättyessään voitollisesti avaisi ovet suuren rahan kehiin Yhdysvalloissa. Nyt on mahdollisuus lunastaa ”matkalippu” maailmalle.

Abrilin ottelutyyli on Tatlille hankala. Kuubalainen on puolustusnyrkkeilijänä maailmanluokan tekijä

Christer Sarlin

Suomalaiset nyrkkeilyn asiantuntijat ja vedonlyöntitoimistot ovat ennakkoarvioinneissaan olleet melko skeptisiä Tatlin voiton mahdollisuuksista. Hallitseva WBA-liiton kevyen sarjan maailmanmestari kuubalaissyntyinen , mutta Yhdysvalloissa asuva Richar Abril on liki poikkeuksetta nostettu pohdinnoissa tämän iltaisen MM- ottelun voittajasuosikiksi.

Perusteina on ollut se, että Abril on Tatlia kokeneempi suurten ottelujen nyrkkeilijä, joka ei suuria areenoja ja yleisömääriä säiky. Abrilin ottelutyyli on Tatlille hankala. Kuubalainen on puolustusnyrkkeilijänä, etummaisen käden käyttäjänä ja vastaiskujen ajoittajana maailmanluokan tekijä.

Näennäisen salakavalasta passiivisesta ottelutyylistä tunnettuun Abrilliin on vaikea osua. Ainoaksi heikkoudeksi,jos sitä nyt sellaisena voidaan pitää, on nostettu Abrilin pitkä ottelutauko. Mies on viimeksi otellut totisen kehämittelön yli puolitoista vuotta sitten. Tämän uskotaan vaikuttavan ainakin kamppailun alussa mestarin ottelusilmään ja iskuherkkyyteen. Miinuksena on pidetty myös sitä, että aiemmin vain Yhdysvalloissa kehään noussut Abril ottelee ensimmäistä kertaa Euroopassa.

Tatlin mahdollisuudet lepäävät Pekka Mäen laatiman ottelusuunnitelman tinkimättömässä

Tatli kestää varmasti 12-eräisen titteliottelun

noudattamisessa. Sooloilemaan Tatlin ei pidä lähteä. Mäki on taktikkona huippuosaaja, joka taitaa vastustajien ottelutyylin analysoinnin ja keksii niihin takuuvarmasti oikean taktiikan. Mäki lähtee filosofiassaan liikkeelle oman suojatin vahvuuksien hyödyntämisestä eikä niinkään vastustajan vahvuuksien eliminoinnin kautta.

Mäki haluaa vastustajan joutuvan reagoimaan Tatlin vahvuuksiin eikä päinvastoin. Näin Tatli olisi koko ajan askeleen edellä vastustajaansa nähden. Hyviä ominaisuuksia Tatlilla riittää. Hän on nopea sekä jaloistaan että käsistään eikä ottelussa menestyminen jää myöskään kiinni fysiikasta. Tatli kestää varmasti 12-eräisen titteliottelun rasituksen ilman ongelmia. Mitä nopeammin Tatli pääsee oikealle otteluetäisyydelle ja omalle mukavuusalueelleen, sitä nopeammin hän pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Nyrkkeilyssä voittajan ennustaminen on arpapeliä. Se on niin moneen kertaan jouduttu toteamaan. Yksi isku voi ratkaista ottelun suuntaan tai toiseen. Juuri siinä piilee nyrkkeilyn viehätys. Abril on varmasti yksi kovimmista ellei kovin suomalaisen kehässä kohtaamana nyrkkeilijä. Voittaakseen kuubalaisen Tatlin on yllettävä elämänsä parhaaseen esitykseen kehässä. Hurmioituneen kotikatsomon edessä otteleminen tuo Tatlille myös lisäkipinää ja taistelumieltä.

*Tatlin ja Richar Abrilin välinen WBA-liiton kevyen sarjan maailmanmestaruusottelun alkaa klo 22.35. Yle Urheilun nettisivulla voi seurata ottelutapahtumia reaaliajassa. Edis Tatli vierailee valmentajansa Pekka Mäen kanssa sunnuntaina Urheiluviikonlopun studiossa noin kello 14:20 *

Christer Sarlin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat