Suuria tähtiä ja kovia palaajia kotimaisessa Mestaruusliigassa

Olli Kunnari ja Matti Oivanen pelaavat Mestaruusliigassa, mutta miten pitkään? Millä mielin palaavat Pasi Hyvärinen ja Emilia Nyström?

Lentopallotorjunta
Kuuntele Yle Puheen lentopalloilta kuvaa klikkaamalla

Olli Kunnari ja Matti Oivanen pelaavat Mestaruusliigassa, mutta miten pitkään? Millä mielin palaavat Pasi Hyvärinen ja Emilia Nyström? Yle Puheen lentisilta tulee torstaina.

Ainakin viisi neljästätoista MM-kisajoukkueen pelaajasta aloittaa viikonloppuna lentopallon sarjakauden kotimaassa. Suurin tähti Olli Kunnari pitää todennäköisenä, että hän jatkaa koko kauden.

- Edelleen minulla on pykälä, että saan lähteä. Todellakaan aktiivisesti en etsi paikkaa ulkomaille. Aika epätodennäköisenä pidän, että lähtisin.

- En sano, ettei enää koskaan. Jotain yhteydenottoja on ollut, mutta ei mitään sellaista, että tarvitsisi laukkuja pakata, kuvailee VaLePan Kunnari tilannettaan MM-huuman jälkeen.

Kunnarin tapaan Mestaruusliigassa aloittavat Tiikereiden Olli-Pekka Ojansivu ja Tommi Siirilä, LEKA-volleyn Timo Tolvanen sekä Hurrikaanin Matti Oivanen. Hänen kautensa on sataprosenttisesti kotimainen, ilman sopimuksen ulkomaanpykälää.

- En minä sellaista itse edes halunnut.  En edes tahdo lähteä puolikuntoisena ulkomaille, toteaa Oivanen ja viittaa kesällä vaivanneeseen selkänsä välilevyn pullistumaan.

41-vuotias Arto Hanni palaa, huolenaan lajin suosio

Moni hehkuttaa MM-kisojen jälkeen lentopallon myötätuulta. Korson Vedon passarina aloittaa neljän vuoden tauon jälkeen kentille palaava yli nelikymppinen Arto Hanni.

Hän on pelannut aikanaan Kyproksella, Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Espanjassa ja Turkissa. Nyt Hanni tuntee huolta.

- Aika paljon on hävinnyt joukkueita Suomen kartalta! Pois on lähtenyt paljon kolmos- ja nelossarjan joukkueita. Tuntuu, että on nykyään enää ykkössarja ja mestaruussarja, Hanni huokaa.

Maajoukkueen kapteeni Antti Siltala suhtautuu varovaisesti siihen, että Suomesta saataisiin kadonneiden tilalle miesten Mestareiden liigan joukkue, vaikka LP Salo pääseekin nyt arvostettuun naisten huippusarjaan.

- Miesten paikka suomalaisjoukkueelle on realismia, mutta en usko, että haave ihan heti toteutuu, kuvailee Venäjän kakkosliigaan siirtyvä Siltala.

- Ellei sitten käy niin, että Mestareiden liigaa laajennetaan. Joka tapauksessa mukaan haluavalta seuralta vaaditaan äärettömän kovaa työtä, muistuttaa maajoukkuekapteeni.

Savossa taas paikalliskilpailua

Pielaveden Sampo on pitänyt Pohjois-Savon lippua ylhäällä viime vuosina, kun KuPS-Volley ajautui aikanaan konkurssiin. Nyt Kuopio palaa, kun LEKA-volley sai paikan Saimaa-Volleylta.

Sammon valmentaja Jukka Tuovinen ei koe haastajaa uhkana seuralleen.

- Mahdollisuus. Kilpailu piristää, saadaan sopivia jännitteitä aikaan ja yleisöäkin paremmin liikkeelle, uskoo menestysvalmentaja Tuovinen.

Kuopiolaisten valmentajana aloittava Lauri Hakala reagoi nopeasti, kun häneltä kysyy, onko LEKA-Volley hetken huumaa vai pitkän tähtäimen projekti.

- Mitä luulet, heittää Hakala takaisin.

Maajoukkueessa liberon tehtäviä ennen Lauri Kermistä hoitanut Pasi Hyvärinen palaa kentille heti alkukaudesta. Hän korvaa Kokkolan Tiikereissä Ranskaan siirtyvän Kermisen.

Hyvärinen on vähitellen valmis taas panostamaan lentopalloon. Vaan löytyykö kipinää niin paljon, että maajoukkuepaikkakin olisi tavoitteena?

- Pitää jättää tuo kysymys avoimeksi! Aika monta keskustelua täytyy käydä tiettyjen henkilöiden kanssa.

- Jos Rioon haluaa yrittää, niin pitää olla itselle selvää, että haluaa sitoutua pariksi vuodeksi siihen hommaan. Periaatteessa mahdollista, kun saan opiskelut pian loppuun, puntaroi Hyvärinen.

Naisissa kansainvälistä väriä

Naistenkin liiga käynnistyy viikonloppuna. Pihtiputaan Liigaploki saa huippuvahvistuksen beachvolleyssä Rioon sisarensa kanssa tähtäävästä Emilia Nyströmistä. Erika pelaa Kyproksella ja Emilia Keski-Suomessa, mutta vain osan kaudesta.

- Helmikuun alussa tavataan taas toisemme.  Tammikuun loppuun saakka olen sopinut mukanaolosta Plokin kanssa. Helmikuussa pelataan vielä, jos beachin leireily sen sallii, taustoittaa Emilia Nyström. 

Naisten Mestaruusliigan suurin suosikki LP Viesti osallistuu Mestareiden liigaan nimellä LP Salo.

Ensimmäisenä suomalaisjoukkueena mukaan pääsevä salolaisryhmä on satsannut jälleen myös ulkomaalaispelaajiin.

- Totta kai juniorityö on tärkeää. Junioreiden paikka kehittyä on ehkä mieluummin kuitenkin ykkössarjassa ja liigajoukkueen harjoituksissa kuin Mestaruusliigassa, kertoo seuran urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen

Mielestäni ulkomaalaiset eivät vie keneltäkään hyvältä suomalaiselta peliaikaa, toteaa myös kakkosvalmentajan tehtäviä LP Viestissä hoitava Lemminkäinen.