Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kärpille ansaittu voitto Pohjanmaan derbyssä

Kärpät haki Vaasasta 4-0 -voiton, vaikka Sportillakin oli ottelussa omat hetkensä.

urheilu
Juha-Pekka Haataja
Juha-Pekka Haataja teki Kärppien avausmaalin. (Arkistokuva)Tomi Hänninen

Sportin ja Kärppien kohtaamiset olivat vanhan I-divisioonan hegemoniaotteluita. Samanlaista retro-henkeä odoteltiin tälle illalle, vaikka lähtökohdat olivat aivan erilaiset kuin aiemmin. Sarjanousija Sport sai vastaansa Pohjois-Suomen dynastian.

Avauserä oli lähes yhtä maalia. Kärpät näytti olevan huippuorganisoitu joukkue, missä miehet liikkuivat kuin samoilla aivoilla ajatellen. Vastaavasti Sportin pelaaminen oli enemmän yksilöpainotteisempaan suuntaan viittaavaa, mikä on vahvasti uudistuneelle joukkueelle aivan ymmärrettävää. Kärpät dominoi avauserää lähes kaikessa. Ville Hostikka sai kohdata enemmän kumia, kuin Kuparisaaren ohi kulkeva moottoritie, ja Hostikka selvittikin tehtävänsä erinomaisesti.

Kärpät menikin ylivoimalla johtoon seitsemän minuutin pelin jälkeen, ylivoimalla. Juha-Pekka Haataja latasi poikittaissyötöstä tarkan jäänuoliaisen maalin etukulmaan. Maalin jälkeen erä jatkuikin lähes vastaavalla tavalla. Kärpät hallitsi, Sport roiski kiekkoa ja puolusti parhaansa mukaan. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty. Torjunnat erässä 15-3 kertoo lähes kaiken erästä. Sport sai aikaiseksi vain viisi laukaista, kaikki kaukaa ja niistäkin kaksi ylivoimalla.

Toinen erä alkoi lähes yhtä selkeästi vierasjoukkueen hallinnalla. Sport pääsi kuitenkin hiljalleen pääsemään pelin juonesta kiinni, mitä pidemmälle erä eteni. Vielä erän puolivälin tuntumassa peli oli Kärpillä hyvin hanskassa, ja taas ylivoimalla vieraat pistivät kiekon maaliin. Ari Gröndahl istui kakkosta, kun Nicolas Deschamps iski tarkan laukauksen takakulmaan. Sportin purku epäonnistui, ja Adam Masuhr sai viivasta vapauttaa kanadalaissentterin maalintekoon.

Maalin jälkeen Sport heräsi taisteluun, ja toisen erän toinen puolisko oli Sportin parasta peliä, ja paikoitellen Kärpät olikin ahdingossa. Dan Spangin jäähy oli avittamassa Sportin takaa-ajoa, mutta maaleja ei nähty. Erän lopussa vielä Ari Vallin otti laitataklauksesta kahden minuutin rangaistuksen, pitkän Sport-painostuksen jälkeen. Damien Fleury osui jo tolppaan, mutta ei maaliin asti. Erän jälkeen taululla 0-2 Kärpille.

Kolmannen erän alku oli jälleen Sportilta vahva. Kärpät joutuivat altavastaajaksi, ja kahdesti perätysten myös alivoimalle. Kärppien alivoima oli kuitenkin vahvaa, ja Sport ei saanut kummallakaan ylivoimalla laadukkaita paikkoja aikaiseksi. Vasta kun Erik Riska ja Ivan Huml ottivat päällekäiset kakkoset, sai Kärpät tasavajaalla luisteluvoimansa käyttöön. Se päättyikin Joonas Donskoin osumaan, jonka alusti mainiosti kokenut Mika Pyörälä maalin takaa. Hostikka venytti upeasti ensimmäiseen laukaukseen, mutta Donskoi sai itse nostaa irtokiekon maalin kattoon.

Tämä maali oli liikaa, ja Sportin kovin into laantui. Sport sai vielä tilaisuuden kavennukseen ylivoiman merkeissä, ja Tomek Valtonen lähti pelaamaan ylivoimaa ilman maalivahtia. Kärppien alivoima oli tässäkin tilanteessa erinomaista. Jäähyn jälkeen Hostikka jäi penkille, ja kuten usein, Kärpät iski tyhjään maaliin. Ensimmäisen tilanteen torjui uhrautuvasti heittäytyen puolustaja Ari Gröndahl, mutta jatkokiekko jäi Joonas Kemppaiselle laidan tuntumaan, eikä toista torjuntaa Gröndahl saanut aikaiseksi.

Kärpät oli ottelussa pari askelta edellä, mutta Sport oli kuin takiainen tukassa, eikä päästänyt vieraita missään vaiheessa helpolla. Ottelu lopulta ratkesi Kärppien tehokkuuteen erikoistilanteissa, kun Sport ei tässä onnistunut.

Pasi Roimela, Vaasa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat