Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kapteenit kertovat SM-liigan homoista: ”Eivät tee asiasta suurta numeroa”

Yle Urheilun jääkiekon SM-liigan kapteeneille tekemän kyselyn mukaan SM-liigassa pelaa tälläkin hetkellä homoja.

urheilu
Jääkiekkoja pinossa
Tomi Hänninen

Jääkiekkovaikuttaja Juhani Tamminen sanoi ammattikorkeakoulu Metropolian paneelikeskustelussa syyskuussa, että ei ole pelaajana ja valmentajana koskaan kohdannut lajin parissa yhtään homoa.

He eivät ole tehneet asiasta isoa numeroa vaan ovat sinuja sen kanssa. Se ei vaikuta heidän tekemiseensä.

SM-liigajoukkueen kapteeni

Yle Urheilun SM-liigan kapteeneille tekemän kyselyn mukaan heitä kuitenkin pelaa tälläkin hetkellä SM-liigassa. Yksi kapteeneista kertoo tuntevansa muutamia liigassa kiekkoilevia homoja, jotka ovat itse asiasta kertoneet.

- Nämä ovat tulleet esiin jääkiekon ulkopuolella käydyissä keskusteluissa. He eivät ole tehneet asiasta isoa numeroa, vaan ovat sinuja sen kanssa. Se ei vaikuta heidän tekemiseensä.

Tavoitetuista kahdestatoista kapteenista yhdeksän arvioi, että SM-liigassa pelaa homoja tai biseksuaaleja. Kaksi kapteenia kuitenkin uskoo, että SM-liigassa ei ole seksuaalivähemmistön edustajia.

- Laajasta piiristäni ei ole mitään kuulunut. Kaikki jutut olisivat tulleet julki jotain kautta, yksi kapteeneista perustelee.

Kahta kapteenia ei tavoitettu.

”He tulevat ulos kaapista jossain vaiheessa pomminvarmasti”

Kapteenit pitävät normaalina, että seksuaalivähemmistöjä on myös kotimaisessa jääkiekkoliigassa jo ison pelaajamäärän vuoksi.

- SM-liigassa on niin paljon pelaajia, että heidän joukossaan on varmasti myös homoja ja biseksuaaleja. Varmasti heistä vielä joku uskaltaa tulla ulos kaapista. Kun yksi tulee ulos, muitakin tulee mukana, sillä kynnys on tällöin matalampi.

Kaikki pelaajat ovat ihmisiä, ja stereotypiat eivät pidä paikkansa. Jokainen ei ole samasta puusta veistetty.

SM-liigajoukkueen kapteeni

Myös tilastolliset faktat puoltavat kapteenien mukaan sitä oletusta, että homoja ja biseksuaaleja on kaikkialla, myös SM-liigassa.

- Kaikki pelaajat ovat ihmisiä, ja stereotypiat eivät pidä paikkansa. Jokainen ei ole samasta puusta veistetty.

- Olen sataprosenttisen varma siitä, että SM-liigassa on homoja ja biseksuaaleja. Vanhemmat noin 30-vuotiaat pelaajat ovat sinkkuja, ja heillä ei ole koskaan ollut tyttöystäviä. Heitä onkin joka paikassa, ja jääkiekko ei ole erikoisempi ammatti kuin jokin muu. He eivät ole vielä uskaltaneet tulla julkisesti kaapista ulos, mutta he tulevat ulos kaapista jossain vaiheessa pomminvarmasti.

Yhden kapteenin mielestä jääkiekon ”miehisyys” kuitenkin on pitänyt ja pitää SM-liigan homojen kaapit lukossa.

- Kun 25 äijää on ollut ympärillä, homopelaajat ovat pelänneet, että heitä aletaan sortaa, jos he tulevat kaapista ulos. He pelkäävät, että heitä ei hyväksytä. Myös yleisö aiheuttaa paineita.

SM-liigassa vähän homovastaisuutta

Kapteenien mukaan SM-liigan pelaajat suhtautuvat homoihin ja biseksuaaleihin sekä myönteisesti että kielteisesti. He arvioivat, että tilanne on sama kuin muissa työpaikoissa, joissa kaikki homot eivät halua kuulutella kaikille omasta seksuaalisuudestaan.

- Joukkueessamme homot eivät saa täystyrmäystä, mutta vastustajia löytyy. Isossa joukossa on monta mielipidettä.

Kapteenien mukaan homovastaisuus SM-liigajoukkueissa on kuitenkin vähäistä, koska nykynuoret eivät ajattele homoista samalla tavalla negatiivisesti kuin ennen. He katsovat, että se on jokaisen oma asia, ja kaikilla on oikeus ja vapaus tykätä kenestä tahansa.

Niin kauan kuin olen kapteenina meidän joukkueessa, jokainen saa olla oma itsensä. Jos kaikki ihmiset olisivat samanlaisia, maailma olisi tylsä. Homotkin ovat hyviä tyyppejä ja tekevät joukkueen eteen duunia samalla tavalla kuin enemmistö.

SM-liigajoukkueen kapteeni

- Minulle on ihan sama, mitä kukin omalla elämällään tekee. Kaikilla on oikeus olla erilainen, jos se ei vaikuta työn tekemiseen.

Myös moni muista kapteeneista tähdentää, että ihmisillä on oikeus olla oma itsensä.

- Niin kauan kuin olen kapteenina meidän joukkueessa, jokainen saa olla oma itsensä. Jos kaikki ihmiset olisivat samanlaisia, maailma olisi tylsä. Homotkin ovat hyviä tyyppejä ja tekevät joukkueen eteen duunia samalla tavalla kuin enemmistö.

- Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on, kunhan ei aiheuta toisille ihmisille murheita käytöksellään. Tämä koskee myös heteroita.

Osa kapteeneista myös kertoo, että homous ei ole yleinen keskustelun aihe pelaajien keskuudessa.

- Asiasta ei ole hirveästi puhuttu, eikä seksuaalisella suuntautumisella ole väliä, jos tekee joukkueen hommat hyvin. Homokin voi olla hyvä pelaaja.

- Aika vähän olemme keskustelleet homoista. Lähinnä se on ollut läpän heittoa.

Vain yksi tavoitetuista kahdestatoista kapteenista ei halua kertoa, mitä mieltä hän on homoudesta.

Korjaus klo 12.21.: Otsikkoa on muutettu väärien mielikuvien välttämiseksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat