Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu

Tämä ratkaisi Ruuskasen EM-kultaheiton - "Tuuletin rankasti"

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen analyysi auttoi Antti Ruuskasta hakemaan parempaa ryhtiä heittonsa loppuun. Pielavetinen juhli Zürichissä EM-kultaa.

urheilu
Antti Ruuskanen
Antti RuuskanenTomi Hänninen

Kun Antti Ruuskanen kiskaisi Zürichin EM-areenalla kultaan kantaneen heiton, tuuletti myös Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen tutkija Riku Valleala.

Valleala oli nimittäin tullut Ruuskasen avuksi ratkaisevalla hetkellä, vajaat pari viikkoa ennen EM-kisoja.

Suomen mestaruus irtosi elokuun alussa Kuopion Kalevan kisoissa tuloksella 83,70, mutta valmentaja Aki Parviainen uskoi huomattavasti pitempiin kaariin. Kihu analysoi suomalaisten huippuheittäjien suorituksia läpi kesän ja datalle tuli tarvetta kisojen alla.

- Kalevan kisojen analyysin jälkeen Parviainen soitteli tulokset saatuaan ja kyseli, mitä nyt pitäisi tehdä. Antilla oli tautisesti voimaa takana ja tehoa heitossa, mutta kaaret jäivät mataliksi ja mies sukelsi aika paljon heiton perään, Valleala kertoo.

Alkoi selvitystyö, joka paljasti melko pienen, mutta merkittävän virheen Ruuskasen heitossa.

- Tulimme yhdessä siihen lopputulokseen, että heiton lopun ryhtiä pitää saada paremmaksi. Eli Antti meni aika linkkuun heiton lopussa ja sukelsi eteenpäin, Valleala selittää.

- Ristiaskelta piti saada aktiivisemmaksi ja tukijalka nopeammin maahan. Rinta rottingilla ja katse ylhäällä heiton lopussa.

Ruuskanen sinkosi kolmannella heitollaan 88.01 ja pokkasi lopulta Euroopan mestaruuden. Valleala ei peittele, että tunne Zürichin voittoheiton hetkellä oli makoisa.

- Täytyy myöntää, että tuuletin melko rankasti.

Jouko Vuolle
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat