Hiihdon A-maajoukkue jakaantuu kahteen osaan - "Korkeanpaikanleirille ei aina ole tarvetta"

Hiihdon päävalmentajan Reijo Jylhän mukaan jäätikköleirit ovat menettämässä osittain suosiotaan. Kokeneille hiihtäjille on hänen mukaansa hyvä saada henkisestikin vaihtelua.

Sami Jauhojärvi ei lähtenyt korkeanpaikanleirille, vaan harjoittelee Vuokatissa. Kuva: Hillevi Antikainen/Yle

Hiihdon A-maajoukkue on tällä hetkellä jakautunut kahteen osaan, sillä osa hiihtäjistä on matkannut Val Senalesiin korkeanpaikanleirille ja osa leireilee Vuokatissa. Päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että jäätikköleirit ovat jollain tavalla menettämässä suosiotaan, sillä tulevat arvokisat hiihdetään merenpinnan tasolla.

- Viime vuosina ovat arvokisat olleet säännöllisesti korkeissa olosuhteissa ja korkealla harjoittelemiseen on haettu totuttelua leirityksessä. Nyt sitä tarvetta ei ole, Jylhä kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen ovat tahkonneet jo monta vuotta korkealla. Heidän kohdallaan ei ole pelkästään fyysisesti, vaan henkisestikin hyvä hakea vähän vaihtelua.

Reijo Jylhä

Jylhän mukaan maajoukkueessa on sen verran kokeneita urheilijoita, että heidän tarpeensa ovat siirtyneet muualle korkeanpaikanharjoittelusta: suorituskykyisyyteen ja vauhdin hakemiseen. Esimerkiksi Matti Heikkinen on ollut kahdeksan vuoden ajan mukana lähestulkoon samalla leirityskaavalla. Jylhä uskookin, että se hyöty, mitä Heikkisen kohdalla korkeanpaikanleirityksestä on saatavissa, on jo saatu.

- Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen ovat tahkonneet jo monta vuotta korkealla. Heidän kohdallaan ei ole pelkästään fyysisesti, vaan henkisestikin hyvä hakea vähän vaihtelua, Jylhä sanoi.

- Suosittelen korkeanpaikanleiriä niille urheilijoille, joilla tämä vaihe on käymättä. Nuorille urheilijoille, kuten esimerkiksi Perttu Hyväriselle ja Iivo Niskaselle. Heidän kehittymisensä kannalta on varmasti olennaista ja tärkeää tehdä tämäntyyppinen harjoittelujakso, jotta saadaan sitä uudenlaista ärsykettä.

Val Senalesin leirillä ovat A-maajoukkueesta Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki), Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen. Jauhojärven, Heikkisen ja Nousiaisen lisäksi Vuokatissa leireilee myös sprinttimaajoukkue. Varvamurtumasta kärsivä Anne Kyllönen ei vielä tiedä, liittyykö hän Val Senalesin joukkueeseen vai harjoitteleeko hän Vuokatissa.