Olympiavoittaja katuu piristekäyttöään: ”Otin uudestaan, kun tappamisen maku katosi”

Keihäänheiton 50 vuoden takainen olympiavoittaja Pauli Nevala kertoo avoimesti piristeiden käytöstään Yle Urheilun haastattelussa.

urheilu
Lääkepurkki kumollaan pöydällä ja sen edessä pillereitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Entinen keihäänheittäjä Pauli Nevala kertoo käyttäneensä anabolisia steroideja aktiiviurallaan vuosina 1968-1970, kun ”muutkin niitä käyttivät”. Silloin ne eivät olleet vielä kiellettyjä.

Pauli Nevala innostui kokeilemaan anabolisia steroideja sattumalta. Mielenkiinto niitä kohtaan heräsi, kun hän kuuli, että Venäjällä urheilijat käyttävät tabletteja kuin ”työkseen”.

- Saimme niitä suoraan Viron joukkueen porukalta, kun Tampereella oli Suomen ja Viron yleisurheilumaaottelu 1968.

Tuona Meksikon olympiavuonna Nevala kertoo vaihtaneensa keihään tabletteihin virolaismiehen kanssa. Hän myös sanoo jakaneensa tabletit toisen suomalaisurheilijan kanssa.

- Ne olivat armeijan käytössä olevia aineita, joita käytettiin armeijan kunnon ja mielialan nostamiseksi. Nerobolissa oli adrenaliinia, ja toinen osa oli kasvuhormonia.

Nevala sanoo saaneensa toisen suomalaisurheilijan kanssa ensin viitisenkymmentä tablettia virolaismieheltä.

- Suomen nuorten maajoukkuejohtajan mukana hän lähetti myöhemmin 500 tablettia lisää, kymmenen viidenkymmenen kappaleen purkkia. En tiedä, mitä ne olivat, mutta ne vaikuttivat ainakin tulokseen. Olikin aivan samantekevää, mitä ne olivat.

Testasi tabletteja ensin ajokoirallaan

Nevala testasi tablettien vaikutuksia ensin ajokoirallaan.

- Sen ruokahalu lisääntyi, ja aineenvaihdunta alkoi voimistua. Sitä ei meinannut millään saada pois metsästä. Sen kestävyys parani puolella, Nevala sanoo.

- Näin on tapahtunut. ja sille ei voi tänä päivänä enää mitään, Nevala jatkaa.

Tämän jälkeen hän kokeili itse 20 päivän kuuria Pajulahden urheiluopistolla, jossa hän oli opiskelemassa liikuntaa. Nevala halusi testata toisen suomalaisheittäjän kanssa, miten hormonit vaikuttavat voiman kehittymiseen talvella.

- Ensin otimme kymmenen päivää kaksi tablettia, eli yhden aamulla ja yhden illalla. Sitten otimme kymmenen päivän ajan yhden tabletin päivässä, minkä jälkeen lopetimme.

”Tuli tunne, että häkkiin laitettu päästettiin irti”

Nevalan mukaan voiman lisääntyminen oli älytöntä, vaikka hän ei treenannut normaalia enempää.

- Jalkaprässissä nostin 50 kiloa enemmän rautaa kuukauden päästä. Se vaikutti myös mieleen: tuli tunne, että häkkiin laitettu päästettiin irti, ja hän voi tehdä vaikka mitä.

Nevala huomasi myös muita vaikutuksia itsessään. Hän puhuu aggressiivisuuden lisääntymisestä.

- Tuntui, että kaikki tapahtui liian hitaasti ja kaikki oli häiritsevää. Tuntui, että linnutkin lentävät liian hiljaa. Hormonien käyttö muuttikin ajatusmaailmani räjähtäväksi, nopeaksi ja teräväksi. Muistan, että minulla oli kilpailuissakin kova hätä, että muut heittäisivät nopeasti, jotta pääsisin itse heittämään pian uudestaan.

”Kun keihäs alkoi tuntua painavalta, piti ottaa uusi kuuri”

Nevala kertoo ottaneensa 20 päivän kuureja aina noin kuukauden välein.

- Kun keihäs alkoi tuntua painavalta ja ei ollut enää kentällä kevyt, piti ottaa uusi kuuri. Otin uudestaan, kun tappamisen maku katosi.

Nevalan mukaan hormonien käyttö oli yleistä ja jokapäiväinen puheenaihe.

- Mutta mitä väliä sillä oli, kun se ei ollut kiellettyä? Nevala kysyy.

”Minua kaduttaa se, että Ateenan hopean jälkeen lisäsin talvella hormonien käyttöä”

Nevalan Tokiossa voittamasta keihäänheiton olympiakullasta tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta. Neljä vuotta myöhemmin Meksikon olympialaisissa hän ei päässyt karsinnasta jatkoon, koska miehen pitkästä heitosta ei jäänyt jälkeä.

- Seuraavana talvena intoni kasvoi ja ajattelin heittää kolminumeroisen luvun. Aloinkin käyttää niitä (hormoneja) myös talvella, jotta saisin suuremman edun. Minulle kuitenkin alkoi tulla ongelmia, kun paikkani eivät enää kestäneet. Voimaa oli tullut älyttömästi lisää, ja mikään ei tuntunut miltään. Myös aika kului liian hitaasti. Kun sain kepin käteeni, sekään ei painanut miltään, Nevala muistelee.

Ateenassa hän heitti EM-hopeaa 1969, ja ennätyksensä 92,64 mies kiskaisi seuraavana vuonna jääden maailmanennätyksestä vain kuusi senttiä. Talvella 1971 kohottajalihaksen revähtymä oli lopettaa hänen uransa. Lopullinen niitti tuli kilpailussa Norsunluurannikolla myöhemmin alkukaudesta.

- Heitin ensimmäisellä 63 metriä, ja käteni meni pois tiloiltaan. Siihen se loppui. Minua kaduttaa se, että Ateenan hopean jälkeen lisäsin talvella hormonien käyttöä ja harjoittelua. Voimaa tuli niin rajusti, että paikkani eivät enää kestäneet. Ajattelin, että kaikki vain paranee ja paranee, eikä mikään ikinä huonone, Nevala sanoo.

Urheilu-uran jälkeen hormonipiikkejä saivat hänen hevosensa. Parhaimmillaan miehellä oli kaksi lämminveristä.

- Soitin eläinlääkärille, että hän tulisi antamaan hevosille yhden hormonipiikin. Kun hevosilla ei ajettu kuukauteen, niiden kaulavaltimoon tai lihakseen lyötiin hormonipiikki. Niiden kunto nousi valtavasti kuukaudessa, ja ne söivät paljon enemmän.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat