Ylen asiantuntijat purkavat mustan viisiminuuttisen: ”Tällaisia virheitä ei saa tulla tällä tasolla”

Antti Pohja ja Juha Reini perkaavat Suomen tapppioon päättyneen Romania-pelin käännekohdat.

Kuva: Tomi Hänninen

Ylen asiantuntijoilla Antti Pohjalla ja Juha Reinillä on selkeä selitys sille, mihin Suomen peli kaatui tiistai-illan EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Pohjan ja Reinin mukaan suomalaispelaajat tekivät pieniä virheitä ja huonoja valintoja, jotka kasaantuessaan johtivat kahteen ratkaisevaan isoon virheeseen.

Ensimmäinen maali oli virheiden yhteistulos

- Peliin osui reilun 50. minuutin kohdalla musta hetki, jossa meni monia pieniä asioita väärin, Pohja toteaa.

- Niitä seurasi kaksi isoa virhettä: merkkausvirhe ja turha keltainen, joka johti ulosajoon. Nämä kaksi virhettä määrittelivät lopulta pelin lopputuloksen, Reini kommentoi.

Romanian 1-0-johtomaaliin johtanut kulmapotku oli huonojen valintojen summa.

- Kulmaan johtaneessa tilanteessa Tim Sparv valitsi vaikean syötön pieneen tilaan keskelle Kasper Hämäläiselle. Hämäläinen yritti kääntyä liian ahtaassa paikassa ja menetti pallon. Romania pääsi pallonmenetyksen jälkeen painamaan vaarallisesti päälle. Näistä pienistä virheistä syntyi lopulta kulmapotku, jossa tuli pelin kannalta aivan liian iso ja yksinkertainen virhe, Pohja kertaa Suomen alamäen alkua.

- Näitä sattuu meillä ja muualla, mutta tapa jolla Jarkko Hurme kulmapotkussa puolustaa, ei kuulu tälle tasolle. Hän kääntää selkänsä palloon päin ja toivoo parasta, Reini kritisoi.

Hurmeen vartioima Bogdan Stancu pääsee virheen seurauksena puskemaan kulmapotkun käytännössä vapaasti Suomen maaliin. Myös maalilla oleva Niki Mäenpää epäröi ratkaisevilla hetkillä vastaantulonsa kanssa.

- Se oli ihan 100-0-tilanne, jossa jäimme aivan kakkoseksi, Pohja toteaa.

Turha ulosajo oli viimeinen niitti

Musta viisiminuuttinen jatkui Aleksander Ringin ulosajoon johtaineilla kahdella keltaisella kortilla.

- Ensimmäinen kortti ei välttämättä ollut käsivirhe. Pallo näytti osuvan enemmänkin olkavarteen. Mutta huolimatta siitä oliko varoitus oikeutettu vai ei, pelaajan on tiedettävä kantavansa korttia. Sen pitäisi vaikuttaa pelikuriin ja joukkueen puolesta tehtäviin päätöksiin, Reini pohtii.

Ulosajon tuonut rike tapahtuu Suomen hyökkäysalueella. Laidalla nouseva Hurme tavoittelee syötöllään rangaistusaluetta lähestyvää Ringiä, mutta Romania katkaisee heikon syötön ja lähtee vastaiskuun. Ring juoksee takamatkalta kiinni pallossa olevan Romanian vaihtomiehen Lucian Sânmărteanin ja pysäyttää tämän pienellä rikkeellä.

- Ei Ringin toiseen keltaiseen johtanut rike iso ollut, mutta varoitettuna pelaajana sitä ei pidä tehdä tuolla tavalla. Virhe on sinänsä järkevä vastahyökkäyksen pysäyttämisen kannalta, mutta jalan asento ja kopautus vastustajaan ovat tilanteessa vääriä valintoja. Siinä mielessä punainen on oikeutettu päätös tuomarilta, Reini sanoo.

Vaikea loppu

Maalin takaa-ajoasema ja miesalivoima ovat heikko lähtökohta pelin viimeiselle puolituntiselle. Mixu Paatelainen on pakotettu muuttamaan ryhmitystään, ja Roman Eremenko laskee hakemaan palloja erittäin alhaalta. Hyökkääjien Joel Pohjanpalon ja Eero Markkasen vaihtaminen kentälle ei tuo toivottua lopputulosta. Romania lopettaa Suomen viimeisetkin pyristelyt Stancun illan toisella maalilla pelin 84. minuutilla.

- Ensimmäinen jakso oli hyvä ja lupauksia antava. On surullista, että peli kaatuu lopulta näin yksinkertaisiin virheisiin. Niitä ei vain saisi tulla, Reini sadattelee.

- Jos Romania olisi ollut yksinkertaisesti parempi, olisi helpompi nostaa käsi pystyyn ja hyväksyä tappio. Pelin ratkeaminen näin jää vaivaamaan, Pohja kommentoi.

- Mixu Paatelainen on hyvä nostamaan positiivisia asioita esille. Toivottavasti se auttaa joukkuetta nousemaan tästä, asiantuntijat päättävät.