1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Etukäteen oli tunne, että karsinta pitää palauttaa"

Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alajan mukaan Veikkausliigan ja Ykkösen välisestä tasonmittauksesta päätettiin todella avoimesti. Liigahallitusta kuultiin kahteen kertaan.

Kuva: Anu Karttunen / Yle

Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ylistää päätöksenteon kulkua, joka johti liigakarsinnan palauttamiseen suomalaiseen pääsarjajalkapalloon.

Viimeksi karsintaottelut pelattiin 2010. Ensi kauden lopuksi Ykkösen toiseksi sijoittunut pääsee jälleen yrittämään nousua liigan viimeistä edellistä vastaan.

- Kuultiin miljoonia erilaisia sidosryhmiä, jonka jälkeen perustettiin työryhmä. Edustusta oli laajasti liigaseuroista, Ykkösestä ja Kakkosesta. Etukäteen oli jo tunne, että Ykkösen toinen ja pääsarjan toiseksi viimeisen karsinta pitää palauttaa, Alaja kertaa päätöstä.

- Tasonmittauksen paluu on myös urheilullinen ratkaisu. Takana on yleinen kiinnostus joka suhteessa. Tämä oli helppo päätös.

Alajan mukaan karsintapelien takana on myös toiseksi korkeimman sarjatason kehitys. Yleisöluvut ja pelin taso ovat jopa yllättäneet jalkapallopäättäjät.

- On täysi syy olettaa, että Ykkösen kakkonen ja pääsarjan toiseksi viimeinen muodostavat mahtavan parin, Alaja sanoo.

Päätöksen julkistamisen jälkeen RoPSin toimitusjohtaja Petri Jaatinen ilmaisi saman tien, ettei se noudattanut liigaseurojen tahtoa. Alajan mukaan tämä oli hyvin tiedossa.

- Palloliiton näkökulmasta pyrimme luomaan entistä vahvempia seuroja, entistä vahvempaa haastetta, entistä useampaa seuraa taistelemaan huippupaikoista. Tehtävämme on luoda asetelma, jossa pystyy haastamaan, Alaja sanoo.

- Uskomme, että pidemmän päälle tämä tekee erittäin hyvää pääsarjaseuroille.

Puheenjohtajan mukaan päätös tehtiin erittäin demokraattisesti ja avoimesti. Silti vaihtoehtoa ei ollut.

- Olemme saaneet liigan viestin, se oli totaalisesti tiedossa. Se on noteerattu. Keskustelu on ollut avointa koko ajan. Tämä on ollut minun puheenjohtaja-aikanani demokraattisinta mitä koskaan on ollut, Alaja sanoo.

- Ei ole mitään mahdollisuutta, että tätä päätöstä ei olisi tullut.