Näkökulma: Tutut nimet starttaavat ennakkosuosikkeina alppikautteen

Alppihiihdon maailmancupiin ennakkosuosikkeina starttaavat viime kauden mestarit Anna Fenninger ja Marcel Hirscher. Itävaltalaissuosikeilla on haastajia, vaikka varsinkin miesten kisassa kilpakumppaneiden rivit ovat harvenneet loukkaantumisiin jo ennen kauden alkua.

Itävallan Anna Fenninger. (Arkistokuva) Kuva: EPA / Robert Jäger

Alppihiihdon maailmancup avataan tuttuun tapaan Söldenissä, Itävallassa. Kylässä on odottava tunnelma. Urheilijat valmistautuvat uuteen kauteen samalla, kun mediaa pörrää ympärillä kiinnostuneena.

Naislaskijoista katseet ja pisimmät haastattelujonot kerää Anna Fenninger, viime kaudella suurimman kristallipallon voittanut itävaltalaislaskija. Myös Tina Maze, toissa kaudella kaiken voittanutta slovenialaista seurataan tarkasti. Nämä kaksi laskijaa kilpailevat varmasti tälläkin kaudella tiukasti maailmancupin kokonaisvoitosta.

Ennakkoon kovimmat haastajat kaksikolle löytyvät kolmikosta Lara Gut, Tina Weirather ja Mikaela Shiffrin. Tilaa huipulla on nyt hieman viimevuotista enemmän, kun muun muassa kokonaiscupissa kakkoseksi laskenut saksalainen Maria Höfl-Riesch päätti menestyksekkään kilpailu-uransa keväällä. Saksalaisista Höfl-Rieschin manttelia voi vahvimmin sovitella harteilleen Viktoria Rebensburgin.

Urheilussa on toki aina tilaa myös yllätyksille ja positiivisia yllätyksiä varmasti nähdäänkin. Eikä niiltä ikävämmiltäkään luultavasti vältytä.

Muutama harmittava uutinen on syksylle jo saatukin, kun ensin vauhtirinteissä viihtyvä Itävallan Matthias Mayer loukkasi polvensa. Hän kuitenkin päässee laskemaan tällä kaudella, vaikka avauskisa jääkin väliin. Suurempi ikävä yllätys saatiin vain muutama päivä ennen Söldenin avausviikonvaihdetta. Maailmancupin kokonaiskisan voitosta tiukasti Marcel Hirscherin kanssa kamppailleen Aksel Lund Svindalin akillesjänne katkesi ja mies on leikkauksen jälkeen pois kisarinteistä arvioiden mukaan useita kuukausia.

Myös viime kauden kokonaispisteissä viidenneksi laskenut Felix Neureuther joutuu jättämään kauden ensimmäisen kisan väliin. Saksalaislaskija lepuuttaa selkäänsä, mutta palaa kuvioihin jo Levin maailmancupiin marraskuussa.

Miesten puolella näyttää siis vahvasti siltä, että Hirscher on suurimman kristallipallon haltija myös tulevana keväänä. Suurpujottelucupissa muut lähtevät haastamaan USA:n Ted Ligetyä. Hän puolestaan haluaa olla yksi niistä laskijoista, jotka haastavat tosissaan Hirscherin. Eikä ajatus ole lainkaan mahdoton.

Toki muitakin varteenotettavia haastajia miesten puolella on. Norjan joukkue on vahva, vaikka Svindal on sairastuvalla. Kjetil Jansrudilla on allaan ehjä harjoituskausi ja Henrik Kristoffersen uhkuu itseluottamusta.

Oma sanansa on sanottavana myös USA:n Bode Millerillä. Kaikki on mahdollista, jos hän välttää väärät valinnat, joita hän omien sanojensa mukaan teki viime kaudella liikaa. Eikä suuri yllätys olisi myöskään ranskalaislaskija Aleksis Pinturaultin menestys.

Suomalaismenestystä odotetaan erityisesti Andreas Romarilta ja Marcus Sandellilta. Molemmat aloittavat kauden kuntoutuksen jälkeen. Miehet vakuuttavat olevansa nyt kunnossa. Myös Santeri Paloniemeltä voidaan odottaa hyviä tuloksia. Ennen kaikkea tärkeää olisi vakiinnuttaa taso ja löytää varmuus kisalaskuihin. Samaa voi toivoa myös muille suomalaislaskijoille.