Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, perjantai
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Hävinnyt hymy: Jesse Puljujärvi kadotti ilon NHL:ssä - palatessaan hän haluaa olla oikeasti valmis
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Valakarin komea työnäyte - SJK hopealle

Simo Valakari valmensi Seinäjoen Jalkapallokerhon Veikkausliigan hopealle. Mitä Valakari mietti mitalijuhlien keskellä?

urheilu
SJK:n hopeajuhlat
Lehtikuva

Simo Valakarin tullessa Seinäjoen Jalkapallokerhon valmentajaksi parisen vuotta sitten, epäiltiin paikallisten asiantuntijoiden keskuudessa, että miten Käpylän jalkapalloakatemian juniorivalmentaja selviäisi SJK:n tulevista tavoitteista? Lauantaina SJK juhli Veikkausliigan hopeaa.

Marraskuussa vuonna 2007 perustettu Seinäjoen Jalkapallokerho nousi hurjalla vauhdilla suomalaiseen jalkapalloeliittiin, joten ei ole ihme, että tämän kauden aikana tulokkaan tehdessä vakuuttavaa jälkeä Veikkausliigassa ovat valtakunnalliset asiantutkijatkin väliin kutsuneet lakeuden ylpeyttä ”Seinäjoen jalkapalloklubiksi”. No tämä annettaneen asiantuntijoille anteeksi näin ensimmäisellä kaudella.

SJK päätti lauantaina tämän kauden Veikkausliigan voitokkaasti 3-1 MYPA:a vastaan ja ottelun jälkeen kaulaan ripustettiin joukkueelle hopeiset mitalit. Tapasin valmentaja Simo Valakarin jo viikolla, kun joukkue valmistautui kauden viimeisiin harjoituksiin.

- Tämä on ollut uskomattoman hieno matka koko joukkueen, kannattajien, fanien ja organisaation kanssa. Olemme kaikki tehneet pyyteettömästi töitä joka hetki, vaikka alkukaudesta oli väliin vaikeaa, muistelee SJK-valmentaja Valakari, joka aamun sarastaessa seurasi jalkapalloakatemian aamutreenejä SJK:n palloiluhallissa.

"Ensin ihminen, sitten jalkapalloilija"

Seinäjoen Jalkapallokerho lähti kauteen loppujen lopuksi aika vähäisellä Veikkausliigan kokemuksella. Kesäkuun alussa alkoi joukkueen yhdeksän ottelun tappioton putki, joka sisälsi seitsemän voittoa. Väliin tuli tappio HJK:lle ja tämän jälkeen yksitoista ottelua ilman tappiota. Joukkueen runko muodostui näissä putkissa, muutamaa ottelua lukuun ottamatta lähes täysin edelliskauden nousujoukkueen runkopelaajista.

- Tällöin muutimme myös pelitapaa pallollisempaan hallintaan ja tämä kun alkoi toimia oli luonnollista, että usko omaan tekemiseemme kasvoi joukkueessa hurjasti, ja erityisesti tämä ensimmäinen voittoputki toimi ”kuin kuorrutuksena kakulle” tällä kaudella. Meistä on myös kerrottu, että me vain puolustamme - hyvä. Vasta kun puolustus toimii, voidaan hyökätä, näin se vaan menee ja toimii ainakin meillä.

Valmentaja Valakarille tämä Veikkausliigakausi oli ensimmäinen, mutta tavasta, millä tavalla hän lähtee ensikauteen, ei jatkossakaan tingitä.

- Käsittelen pelaajia aina ensin ihmisinä, ja vasta myöhemmin tulee mukaan jalkapalloilijat. Pyrimme kaikessa tekemisessä luomaan olosuhteet siihen tärkeimpään pointtiin, eli sitoutumiseen. Eli pistetään aina kaikki peliin heti treeneistä lähtien. Tästä asiasta tässä loppujen lopuksi on vain kysymys, kiteyttää Valakari omaa ajatustaan, mistä kaikki lähtee liikkeelle.

Seinäjoen Jalkapallokerholle tuleva kausi on haasteellinen jo eurokenttienkin myötä. Joukkueen eteen tehdään jatkuvasti töitä.

- Tämän organisaation toimintatapoihin kuuluu, että koko ajan on joukkueen rakentaminen käynnissä. Katselemme koko ajan ympärillemme, että saisimme menestyvän ja sitoutuneen joukkueen kasaan, millä menestytään. Meidän matkamme vielä jatkuu, sillä olemmehan me vasta historiamme alkutaipaleella, toteaa lopuksi SJK:n päävalmentaja Valakari.

*Juhani Kukkasela *
Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat