Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Maajoukkuepassarin arki Iranissa: erotettuja pelaajia ja salaisia juhlia aidatuissa palatseissa

Iranin Superliigaan ensimmäisenä suomalaislentopalloilijana siirtyneen Kasper Vuorisen elämässä riittää tapahtumia pelikentällä ja sen ulkopuolella.

urheilu
Lentopalloja
Yle

Suomen lentopallomaajoukkueen passaririnkiin kuuluva Kasper Vuorinen on kautta aikain ensimmäinen suomalainen lentopalloilija Iranin pääsarjassa Superliigassa. Kokkolan Tiikereissä viime kaudella pelannut Vuorinen siirtyi alkavaksi kaudeksi 120 000 asukkaan Gonbadin lentopalloylpeyden Javanheri Gonbad VC:n riveihin.

Vuorinen kirjoittaa blogia (siirryt toiseen palveluun) seikkailuistaan Iranin lentopallokentillä – ja niiden ulkopuolella. Passarin kokemukset Persian niemimaalta ovat täynnä kulttuurishokin aineksia, mutta mies itse suhtautuu tapahtumiin huumorilla.

Paterin tempolla varmistunut siirto

Vuorinen päätyi Iraniin pikavauhtia. Sopimusta valmisteltiin viikko, ja kun yksityiskohdista päästiin yhteisymmärrykseen, hyppäsi passari lähes suoraan koneeseen.

- Diili ratkesi klo 13 eräänä iltapäivänä ja klo 18.25 lähti lento. Väittävät iranilaisten jättävän asioita viime hetkeen, mutta päässäni pyöri ainoastaan: miten kulutan pakkaamisen ja kentälle menon ylijäävän tunnin? Vuorinen maalailee blogissaan.

Iraniin matkustavilta Suomen kansalaisilta vaaditaan maahan tullessa viisumi. Suomen ulkoministeriön mukaan viisumihankintaan liittyvä prosessi on tärkeä selvittää Iranin viranomaisilta hyvissä ajoin ennen matkaa. Vuorisella oli pari tuntia ennen matkaa tiedossa ainoastaan viisumin pakollisuus. Suomalaisen agenttina siirrossa toiminut slovakialainen Juraj Tomasik käski Vuorisen lopettaa huolehtimisen.

- Toi on niiiiiiiin suomalaista huolehtimista, tule vain tänne, Tomasik kuittasi pelaajalleen.

Kova vaatimustaso

Vuorinen pääsi Iraniin ilman suurempia ongelmia. Viisumin puuttumista suurempi uhka maasta karkotukselle näyttääkin löytyvän lentopalllokentältä. Vuorisen kanssa samaan aikaan seuraan tullut brasilialaishakkuri sai lähtöpassit seurasta vain viikon harjoitusten jälkeen - voimassa olevasta sopimuksesta huolimatta.

- Hakkurimme sai lähteä. Valmis sopimus ei paljon painanut, kun pallo ei kuollut riittävän hyvin. Kyseessä oli kuitenkin Brasilian superliigaa viime vuonna kuusikossa pelannut kaveri, joka oli elämänsä kunnossa. In system -tehot riitti ja syöttö oli kuin Ojansivulla, mutta 2-3 pelaajaa vastaan tehot laskivat liian alas. Tarkoitan nyt siis hyökkäysteholukemaa, jota söi liian suuret virhemäärät. Viikon seurajohto katseli touhua ennen kuin laittoi ukon vaihtoon, Vuorinen kirjoittaa blogissaan.

Suomalaispassarilla ei samanlaisia ongelmia ole ilmennyt. Seurajohto ja kanssapelaajat ovat olleet tyytyväisiä Vuorisen passeihin. Vuorinen kertoo saaneensa palautetta suoraan seuran presidentiltä hyvin onnistuneiden toisten treenien jälkeen.

- Homma napsui lapaan ja treenien jälkeen seuran presidentti soittikin agentin välityksellä, että ”sinä olet hyvä, sinut me halutaan, hakkuri oli huono, annetaan hänelle vielä hetki aikaa näyttää”. Noniin…. siinä se sitten, kertokaapa millä muulla työpaikalla palaute tulee yhtä suorasti?

Hakkurille annettu aika oli lopulta viikon mittainen.

Salaiset juhlat palatsissa

Vuorinen asuu Gonbadissa hotellissa. Arki Iranissa on hyvin erilaista kuin Suomessa, sillä maa otti jättiharppauksen vanhoilliseen suuntaan islamilaisessa vallankumouksessa vuonna 1979. Ennen vallankumousta Iran oli hyvin vapaamielinen ja länteen myötämielisesti suhtautuva valtio, joten vanhat tavat elävät Iranissa edelleen tiukoista uskonnollisista kielloista huolimatta.

Valtio rajoittaa ja sensuroi esimerkiksi musiikkia, internetiä, pukeutumista ja juhlimista. Vuorinen listaa blogissaan iranilaisten keinot kiertää kiellot. Etenkin juhlimis- ja alkoholikiellosta Vuorisella on omakohtaisia kokemuksia.

- Sain tästäkin (salassa juhlimisesta) jo esimakua joukkueen ”team dinnerilllä”, joka järjestettiin järjettömällä luksushuvilalla keskellä erämaata pitkän hiekkatien päässä lukuisten aitojen takana. Iranilaiset eivät siis pelleile sääntöjen kanssa, mutta kun vihreä valo syttyy ja päästään turvalliseen paikkaan, mikään ei eroa Suomesta. -- Virvokkeita oli laidasta laitaan tarjolla niin paljon kuin jaksoi juoda, kaksi palvelijaa kantoi koko ajan eteen juotavia ja syötäviä, Vuorinen kertoo.

Iranin Superliiga käynnistyy kahden viikon kuluttua. Vuorisen tunnelmia Iranissa on mahdollista seurata täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme

Tuoreimmat