Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Jääkiekkoliiton päättäjiltä näpäytys toimitusjohtajalle ja SM-liigalle – ”Jokainen ei uskalla olla oma itsensä”

Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston jäsenistä yli puolet on sitä mieltä, että suomalaisessa jääkiekkoilussa kannattaisi allekirjoittaa tasavertaisen urheilun lupaus (Taulu). Jääkiekon SM-liigan hallitus ja Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja eivät sen sijaan ole pitäneet lupauksen allekirjoittamista tarpeellisena.

urheilu
Jääkiekkoja pinossa
Tomi Hänninen

Tasavertaisen urheilulupauksen tavoitteena on se, että kaikki ihmiset olisivat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta, heitä kohdeltaisiin tasapuolisesti ja homofobia ei kuuluisi suomalaiseen urheiluun.

Yle Urheilun kyselyssä Jääkiekkoliiton liittovaltuuston 29 jäsenestä tasavertaisen urheilulupauksen allekirjoittamista kannattaa 16 ihmistä, ja sen allekirjoittamisen muotoja harkitsee lisäksi yksi.

Jääkiekkopäättäjien mielestä kaikille täytyisi pitää ovet avoinna seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä tai muusta riippumatta. Osa päättäjistä kertoo, että näin tilanne ei vielä ole suomalaisessa jääkiekkoilussa.

- Kaikki eivät ole samalla viivalla. Kun lupaus tehtäisiin, se olisi osoitus siitä, että kaikki saisivat urheilla, eräs jääkiekkopäättäjistä kertoo.

- Lupaus pitää allekirjoittaa, ja siihen pitää myös lisätä se, että ketään ei saa kiusata vaan toisten puolia on pidettävä, toinen jääkiekkopäättäjä jatkaa ja viittaa etenkin junnujääkiekkoiluun.

Yksi päättäjistä haluaisi laajentaa lupauksen allekirjoittamisen myös jääkiekkoilun ulkopuolelle.

- Jääkiekon lisäksi koko muun yhteiskunnan pitäisi allekirjoittaa tasavertaisen urheilun lupaus. Jokaisen ihmisen on oltava tasa-arvoinen, kun he toimivat hyväksyttävästi lain puitteissa.

”Jääkiekosta olisi tehtävä avoin laji kaikille, jotta jokainen uskaltaa olla sellainen kuin on”

Osa päättäjistä perustelee tasavertaisen urheilulupauksen allekirjoittamista sillä, että kaikki jääkiekkoilijat eivät uskalla olla sellaisia kuin he ovat oikeasti.

- Jääkiekosta olisi tehtävä avoin laji kaikille, jotta jokainen uskaltaa olla sellainen kuin on. Nyt jokainen ei uskalla olla oma itsensä.

- Nyt eletään eri maailmassa kuin aikaisemmin.

- Nyt eletään vuotta 2014, ja tasavertaisuuden on kuuluttava kaikille. Kaikenlainen rasismi on ehdottomasti kiellettävä.

Myös hieman erilaisia lähestymistapoja löytyy.

- Jos suihkussa säilyy sopu, se on kaikkien henkilökohtainen asia. Voitaisiin myös kysyä, miksi naisjääkiekkoilija ei voisi olla miesjääkiekkoilijoiden kanssa suihkussa, eräs päättäjistä heittää.

Vain kahdeksan liittovaltuuston jäsentä ei halua allekirjoittaa lupausta

Tavoitetuista liittovaltuuston jäsenistä vain kahdeksan ei kannata tasavertaisen urheilulupauksen allekirjoittamista, ja heistäkin yksi ei vastusta sitä, jos muut haluavat sen allekirjoittaa. Jäsenistä kaksi ei ottanut asiaan kantaan, ja kaksi ei vastannut kyselyyn lainkaan.

Allekirjoittamista vastustavat perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että suvaitsevaisuus on itsestäänselvyys, ja se on mukana Jääkiekkoliiton uudessa strategiassa. Osa päättäjistä myös kertoo, että he eivät ole havainneet valmentajien ja pelaajien toimivan suvaitsevaisuutta vastaan.

- Jääkiekossa on itsestäänselvyys, että hekin (homot) pystyvät jääkiekkoa pelaamaan ilman lupauksen allekirjoittamista. Jääkiekossa ei ole ongelmia tämän suhteen.

- Nyky-yhteiskunnassa tämä (homojen pelaaminen) pitäisi olla itsestäänselvyys, eikä sitä tarvitse erikseen korostaa.

Lupauksen voi allekirjoittaa kuka tahansa urheilun kentässä toimiva, ja siihen osallistuminen on selvä viesti sekä omalle organisaatiolle että yhteistyötahoille.

Hanketta pyörittävän vapaaehtoisryhmän mukaan urheilussa kannattajilla on oikeus tietää mille arvoille hurrataan, kun hurraamme urheilijoille.

Vastaavia hankkeita on maailmalla useita. Esimerkiksi jääkiekossa on NHL-piireistä lähtenyt You Can Play -projekti.

SM-liiga allekirjoitti blogitekstin, ei halua allekirjoittaa tasavertaista urheilulupausta

Jääkiekon SM-liiga julkaisi viime viikolla nettisivuillaan Ari-Pekka Kaipiaisen tekstin, joka käsitteli jääkiekkoilijoiden homokeskustelua. Blogin mukaan ”kiekkomme isoin homo-ongelma on se osa urheilumediaa, joka on kiihtynyt suorastaan maaniseksi paasatessaan joidenkin olettamiensa nimettömien kiekkoilijoiden homoseksuaalisuuden elintilasta kopissa ja käytävillä".

SM-liigan vastaava tuottaja Juha Huhta kertoi Ilta-Sanomille, että SM-liiga voi allekirjoittaa tekstin sisällön.

Sen sijaan SM-liiga ei voinut allekirjoittaa tasavertaisen urheilun lupausta. SM-liigan hallitus päätti lokakuun alussa, että se ei lähde hankkeeseen mukaan, mutta kannattaa sen arvoja ja pitää suvaitsevaisuutta itsestäänselvyytenä.

- Jos lähdemme yksittäisiin hankkeisiin, se on jonkinlainen valinta, SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Vesa Puttonen sanoi Yle Urheilulle tuolloin.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminenkaan ei pitänyt lokakuun alussa tarpeellisena erityisen tasavertaisen urheilun lupauksen allekirjoittamista.

- Mielestäni 2010-luvun yhteiskunnassa tämä asia pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille urheilun parissa toimiville ja myös muualla yhteiskunnan osa-alueilla. En näe tarvetta lähteä sitä erikseen alleviivaamaan.

Myöskään Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela ei näe lupauksen allekirjoittamista tarpeellisena, sillä hän pitää suvaitsevaisuutta itsestäänselvyytenä ilman sen julistamista.

Suomessa jalkapalloilun Veikkausliiga on ensimmäisenä tehnyt tasavertaisen urheilun lupauksen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat