Suora

  • Urheiluruutu

Selvitys vahvistaa: personal trainereiden koulutus villiä

Liikuntatieteellisen Seuran selvityksen mukaan personal trainerin koulutuksen kesto vaihtelee neljästä viikonlopusta neljään vuoteen.

urheilu
Yle Uutisluokka
Yle Uutisluokka

Kuntoilun kasvava suosio näkyy myös personal trainereiden eli kuntoilijoiden omavalmentajien kysynnässä. Vuonna 2013 personal traineriksi valmistui noin 1250 henkilöä, ja määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Alalle on jo pitkään kaivattu yhteisiä koulutusvaatimuksia ja personal trainer -ammattinimikettä. Toistaiseksi kuka tahansa voi tarjota omavalmennuspalveita personal trainer -nimikkeellä.

Kenellä tahansa on myös oikeus tarjota personal trainereiden koulutusta. Liikuntatieteellisen Seuran selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa personal trainer -koulutusta tarjoaa Suomessa tällä hetkellä 25 eri tahoa, joiden kriteerit ja opetussisällöt vaihtelevat huomattavasti.

Neljästä viikosta neljään vuoteen

Koulutuksen kestossa on suuria eroja. Nopeimmillaan personal traineriksi voi valmistua yksityisen yrityksen tarjoamassa koulutuksessa neljälle viikonlopulle sijoitetulla 64 kontaktiopetustunnilla ja 32 tunnin etäopiskelulla.

Pisimpään omavalmentajaksi opiskeleminen kestää ammattikorkeakoulussa, jossa personal trainer -koulutuksen voi valita osaksi noin neljän vuoden liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkintoa.

Näiden lisäksi personal trainer -koulutusta tarjotaan urheiluopistoissa, hierojakouluissa ja kansanopistoissa, joissa opintojen kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta noin vuoteen.

Opetussuunnitelmia ei julkisteta

Selvityksessä havaittiin, että eri personal trainer -koulutusten opetussisältöjä on vaikea vertailla, sillä monet kouluttajatahot eivät halunneet julkaista tarkkoja opetussuunnitelmia. Salailua perusteltiin selvityksen laatijalle muun muassa tietosuojalla, kilpailuedulla ja opetuksen ryhmäkohtaisella elämisellä.

Selvityksen mukaan lähes kaikissa koulutuksissa käsitellään ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa, liikuntaohjelmien suunnittelua ja ohjausta, ravintoneuvontaa, psyykkistä valmennusta sekä yrittäjyyttä.

Asiakas ihmeissään

Omavalmentajapalveluita haluava asiakas on villin tarjonnan edessä heikoilla . Kun personal trainerin nimekettä voi käyttää kuka tahansa ja koulutusta tarjoavien tahojen kriteerit vaihtelevat huomattavasti, on asiakkaan vaikea varmistua personal trainerin ammattitaidosta.

Selvityksessä todetaan, että alan koulutustilanne kaipaa selkeyttä ja yhteisiä linjoja. Monilla alan ammattilaisilla on olemassa yhteinen tahtotila yhteisten sääntöjen luomiseksi, joten asiat saattavat edetä tulevaisuudessa vauhdilla.

Koko selvitys on luettavissa Liikuntatieteellisen Seuran sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat