Yleinen ilmiö tappaa junnujen liikkuvuuden

Kouvolan Jalkapallon fysiikkavalmentaja Jouni Pakarisen mukaan kehonhallinta on tärkeää jalkapallossa.

urheilu
Kouvolan Jalkapallon fysiikkavalmentaja Jouni Pakarinen lähikuvassa.
Kouvolan Jalkapallon fysiikkavalmentajan Jouni Pakarisen mukaan liian moni suomalainen junnujoukkue jättää loppuverryttelyn väliin.Yle / Jarno Ranta

KOUVOLA. Monet futisjunnut ovat liian laiskoja harjoittelemaan kunnolla. He jaksavat tehdä vielä alkulämmittelyn jotenkuten, mutta usein kaikista tärkein eli loppuverryttely unohtuu täysin. Tätä mieltä on Kouvolan Jalkapallon (KJP) fysiikkavalmentaja Jouni Pakarinen.

Sama ilmiö on tuttu myös monista muista lajeista.

- Yleensä junnujoukkueet jättävät tekemättä loppuverryttelyn täysin, koska vetäjät eivät sitä vaadi, tai he eivät pidä sitä hyödyllisenä. Junnuilla on myös usein tolkuton kiire päästä pois harjoituksista. Koko ajan on menty parempaan suuntaan, mutta vielä riittää asennepuolella tukistamista.

Pakarinen kuitenkin kehuu KJP:n poikien asennetta.

- He tekevät mielellään sitä, mitä me pyydämme, ja koskaan kukaan ei lähde kotiin ilman loppuverryttelyä. Toki B-junnut jo kyseenalaistavat, miksi asioita pitää tehdä tietyllä tavalla. Se on kuitenkin tervettä, että he kyseenalaistavat, eivätkä juokse seinään, jos käskemme.

Kouvolassa C-A-jalkapallojunnut saavatkin erilaista fysiikkavalmennusta, mihin jalkapalloilussa on yleensä totuttu. Syy tähän on se, että seuran fysiikkavalmentajilla on telinevoimistelu-, lentopallo-, hiihto-, paini- ja kestävyyslajitausta jalkapalloilun lisäksi.

- Me olemme jo tällaisia vanhoja äijiä, joten olemme ehtineet harrastamaan paljon eri lajeja, Pakarinen kertoo.

Hänen mukaansa fysiikkavalmentajat tuovat eri lajien saloja jalkapalloilijoille.

- Emme ole kangistuneet pelkästään yhteen lajiin. Olemme tuoneet jalkapalloiluun ennen kaikkea kehonhallintaa niin, että teemme permanto- ja voimisteluliikkeitä, Pakarinen kertoo.

Hän löytää jalkapallopoikien fysiikasta paljon parannettavaa.

- Heidän liikkuvuutensa on tapettu, kun he treenaavat paljon, mutta eivät tee liikkuvuusliikkeitä lainkaan. Sen jälkeen lantion seutu on tosi jäykkä ja etureidet kiristävät. Myös keskivartalon hallinnassa on parantamisen varaa, Pakarinen kertoo.

Nyt Kouvolassa poikien treenimäärää on lisätty, mutta seura on panostanut harjoitusten laatuun: alku- ja loppulämmittelyt tehdään niin kuin ne pitääkin tehdä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat