1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Missatut urheilumuistot

MM95. Sen muistaa kaikki. Tai ainakin melkein kaikki. Missä olit ja mitä teit MM-finaalin Suomi - Ruotsi aikana? Mitä ottelusta jäi mieleen?

Kuva: Tomi Hänninen

Kun taianomaisesta finaalista kyselee, niin muutamia asioita nousee esille. Ville Peltosen 2-0-maali. Saku Koivun tuuletus kolmannen osuman jälkeen. Timo Jutilan tuuletus neljännen maalin jälkeen. Ja tietenkin Jukka Tammen tanssi pokaalin kanssa pukukopissa.

Yhtä lailla mieleenpainuvia ovat myös tapahtumat, joita ei ole päässyt kokemaan. Syystä tai toisesta. On vain kuullut jälkikäteen, että jotain jännää tapahtui. Sitten iskee harmitus, kun jäi mainio kokemus väliin.

Vuosi 2006. Yleisurheilun EM-kisat Göteborgissa. Olin seurannut kisoja televisiosta tiiviisti aina viimeiseen kisapäivään asti. Sunnuntaisen iltapäivän piti kulua samaan tahtiin kuin aikaisempien - kisoja katsellessa. Tuli tehtyä kuitenkin muutos suunnitelmiin, kun tuleva vaimoni kehotti (lue: käski) tapaamaan yhtä tuttua. Sekin oli toki mukavaa, mutta sitten illemmalla urheilua seuraava kaverini soitti ja kysyi, että katsoitko estejuoksukisan. Jukka Keskisalo voitti Euroopan mestaruuden. Harmitti vietävästi. Ei siis se, että Keskisalo voitti. Jälkikäteen katsottunakin estefinaali on huikea. Kylmät väreet ja niin edelleen. Samana vuonna jäi muuten Euroviisufinaalin ratkaisu näkemättä. Se voitto ei taida enää toistua.

Vuosi 2011. Jääkiekon MM-finaali Suomi - Ruotsi. Oma paikka oli löytynyt katsomosta reilusti ennen ottelun alkua. Tosin kaupunki ei ollut Bratislava, vaan Barcelona. Kyseessä oli Barcelonan kauden viimeinen kotiottelu, vastassa oli Deportivo. Sain kiekkofinaalin tilanteita tekstiviesteillä jalkapallo-ottelun aikana. Riemua siis riitti Espanjassa asti. Samaan aikaan, kun Leijonat juhlivat MM-kultaa, juhli Barcelona kotiyleisönsä edessä maan jalkapallomestaruutta valoshown välkkyessä. Livenä jäivät näkemättä kiekkofinaalin lisäksi myös se jälkimmäinen ilmaveivi ja erään puolustajan haastattelu.

Nuo muutamat kokemattomat hienot urheiluhetket ovat jääneet vahvasti mieleen, vaikkakin eri tavalla. Jokaiselta varmaan löytyy samanlaisia missattuja urheilumuistoja.